Dýně je skutečně všestranná, chutí skvěle ve slaných i sladkých pokrmech. Kromě slaných pokrmů se skvěle hodí také do různých koláčů. Jednou z možností, jak si dopřát sladké a přitom zdravé pokušení, je dýňovo-ovesný koláč. Zkuste náš recept a možná budete překvapeni.
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 jablko
- 1 PL olivového oleje
- 2-3 PL medu
- ½ šálku rozinek nebo brusinek
- 1 lžičku mleté skořice
- špetka soli
- Trochu mléka – podle potřeby
Náplň:
- 150g dýně
- 1 větší jablko
- 6 PL bílého jogurtu
- 2 vajíčka
- 1 PL citronové šťávy
- 1-2 lžičky medu
- ½ lžičky skořice
- Špetka nastrouhaného muškátového oříšku
PŘÍPRAVA JÍDLA
- Těsto: Mouku, ovesné vločky, nastrouhané jablko, med, olej a skořici smícháme, přidáme špetku soli a sušené rozinky nebo brusinky, které jsme si předem na pár minut namočili do vody. Suroviny důkladně promícháme, aby nám vzniklo pěkné těsto. Pokud by bylo příliš suché, přilijeme trochu mléka- podle potřeby. Následně ho přitlačíme na dno menší koláčové formy, můžeme i mírně po okrajích.
- Troubu vyhřejeme na 180 ° C a pečeme asi 10 minut.
- Náplň: Dýni oloupeme a necháme chvilku povařit- stačí jen 5 minut, aby nám trochu změkla. Mezitím si do misky připravíme pokrájené jablko, jogurt, vajíčka, med, přisypeme skořici a špetku muškátového oříšku. Nakonec přidáme dýni a vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem, aby nám vznikla jemná hmota, kterou vylijeme na těsto a pečeme.
- Asi po 30 minutách koláč vyjmeme a ozdobíme jablíčky (nakrájenými na měsíčky) nebo ořechy. Vložíme zpět do trouby a dopečeme.