Dýňovo-ovesný koláč

Dýně je skutečně všestranná, chutí skvěle ve slaných i sladkých pokrmech. Kromě slaných pokrmů se skvěle hodí také do různých koláčů. Jednou z možností, jak si dopřát sladké a přitom zdravé pokušení, je dýňovo-ovesný koláč. Zkuste náš recept a možná budete překvapeni. 

 

 

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 jablko
  • 1 PL olivového oleje
  • 2-3 PL medu
  • ½ šálku rozinek nebo brusinek
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetka soli
  • Trochu mléka – podle potřeby

Náplň:

  • 150g dýně
  • 1 větší jablko
  • 6 PL bílého jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1-2 lžičky medu
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka nastrouhaného muškátového oříšku

PŘÍPRAVA JÍDLA

  1. Těsto: Mouku, ovesné vločky, nastrouhané jablko, med, olej a skořici smícháme, přidáme špetku soli a sušené rozinky nebo brusinky, které jsme si předem na pár minut namočili do vody. Suroviny důkladně promícháme, aby nám vzniklo pěkné těsto. Pokud by bylo příliš suché, přilijeme trochu mléka- podle potřeby. Následně ho přitlačíme na dno menší koláčové formy, můžeme i mírně po okrajích.
  2. Troubu vyhřejeme na 180 ° C a pečeme asi 10 minut.
  3. Náplň: Dýni oloupeme a necháme chvilku povařit- stačí jen 5 minut, aby nám trochu změkla. Mezitím si do misky připravíme pokrájené jablko, jogurt, vajíčka, med, přisypeme skořici a špetku muškátového oříšku. Nakonec přidáme dýni a vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem, aby nám vznikla jemná hmota, kterou vylijeme na těsto a pečeme.
  4. Asi po 30 minutách koláč vyjmeme a ozdobíme jablíčky (nakrájenými na měsíčky) nebo ořechy. Vložíme zpět do trouby a dopečeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.