
Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale také čas, kdy se scházíme s rodinou a přáteli u společného stolu. Po tradičním hodování si zasloužíme poctivý oběd, který zahřeje nejen žaludek, ale i srdce.
Není nad pečené kuřátko plněné tradiční nádivkou, a ze zbylých vařených vajec si můžete připravit lahodné pohoštění pro návštěvy, nebo skotská vejce z kuřecího mletého masa, které budou rychlejší a jednodušší variantou velikonoční sekané. Drůbežářský závod Klatovy připravil tři lahodné recepty, kterými si můžete zpestřit velikonoční svátky. Dvě varianty obědů a skvěle se hodící předkrm.
- Pečené kuře plněné nádivkou
Tahle klasika nesmí na velikonočním stole chybět! Šťavnaté kuře s tradiční nadýchanou nádivkou je zkrátka sázka na jistotu.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 4 rohlíky
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 100 g anglické slaniny
- hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka) a kopřiva
- sůl, pepř
Postup:
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka.
- Oddělte bílky od žloutků. Žloutky, nasekanou slaninu a bylinky přidejte k rohlíkům.
- Ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
- Kuře pořádně osolte, naplňte nádivkou a pečte dozlatova při 180 °C asi 1,5 hodiny. Poctivě ho podlévejte a občas ho otočte.
- Podávat ho můžete s tradičním bramborovým salátem, nebo jinou oblíbenou přílohou, bez které si Velikonoce neumíte představit.
- Plněná vejce se šunkou a bylinkami
Zbyla vám jako každý rok vařená vejce? Nevěště hlavu, můžete z nich připravit skvělé pohoštění pro návštěvy a spojit příjemné s užitečným.
Ingredience:
- 6 vajec
- 100 g zauzené kuřecí šunky nejvyšší jakosti
- 1 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
- 3 lžíce tvarohu ve vaničce
- jarní cibulka, pažitka
- sůl, pepř, sušený česnek
Postup:
- Potřebujete 6 vařených vajec. Ta oloupejte a rozpulte.
- Vyjměte žloutky, smíchejte je s nadrobno nakrájenou šunkou, majonézou či zakysanou smetanou, tvarohem, pažitkou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
- Směs dochuťte, naplňte s ní vařené bílky a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Skotská vejce z kuřecího mletého masa
Skotská vejce jsou skvělým způsobem, jak během Velikonoc využít natvrdo uvařená vejce trochu jinak než obvykle. Pokud plánujete tradiční velikonoční sekanou, můžete si tímto receptem usnadnit práci a připravit porce jednodušeji. Navíc se skvěle hodí k bramborovému salátu, takže z nich snadno vytvoříte plnohodnotné sváteční menu.
Ingredience (na 4 porce)
- 4 vejce (uvařená natvrdo)
- 500 g Kuřecí steak bez kůže mletý
- 1 vejce (na obalení)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 3 lžíce strouhanky + na obalení
- Hladká mouka na obalení
- Olej na smažení
Postup
- Vejce uvařte natvrdo (cca 8–9 minut), poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- V míse smíchejte mleté kuřecí maso, dijonskou hořčici, papriku, česnek, sůl, pepř a 3 lžíce strouhanky. Dobře propracujte, aby vznikla kompaktní směs.
- Masovou směs rozdělte na čtyři části. Každou část rozplácněte do tenké placky a zabalte do ní jedno vejce, pečlivě uhlaďte, aby nikde nebyly praskliny.
- Každé obalené vejce nejprve obalte v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na střední teplotu a vejce smažte dozlatova, asi 4–5 minut ze všech stran. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
- Podávat je můžete s bramborovým salátem.
Ať už tyto recepty připravíte na velikonoční oběd nebo jako pohoštění pro hosty, jedno je jisté – vykouzlíte úsměv na tváři každému, kdo ochutná. Veselé Velikonoce plné pohody, radosti a skvělých chutí!
Marta Molínová
Foto: Drůbežářský závod Klatovy