Velikonoční hostina plná jarních chutí

Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale také čas, kdy se scházíme s rodinou a přáteli u společného stolu. Po tradičním hodování si zasloužíme poctivý oběd, který zahřeje nejen žaludek, ale i srdce.

Není nad pečené kuřátko plněné tradiční nádivkou, a ze zbylých vařených vajec si můžete připravit lahodné pohoštění pro návštěvy, nebo skotská vejce z kuřecího mletého masa, které budou rychlejší a jednodušší variantou velikonoční sekané. Drůbežářský závod Klatovy připravil tři lahodné recepty, kterými si můžete zpestřit velikonoční svátky. Dvě varianty obědů a skvěle se hodící předkrm.

  • Pečené kuře plněné nádivkou

Tahle klasika nesmí na velikonočním stole chybět! Šťavnaté kuře s tradiční nadýchanou nádivkou je zkrátka sázka na jistotu.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 4 rohlíky
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka) a kopřiva
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte do mléka.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky, nasekanou slaninu a bylinky přidejte k rohlíkům.
  3. Ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
  4. Kuře pořádně osolte, naplňte nádivkou a pečte dozlatova při 180 °C asi 1,5 hodiny. Poctivě ho podlévejte a občas ho otočte.
  5. Podávat ho můžete s tradičním bramborovým salátem, nebo jinou oblíbenou přílohou, bez které si Velikonoce neumíte představit.
  • Plněná vejce se šunkou a bylinkami

Zbyla vám jako každý rok vařená vejce? Nevěště hlavu, můžete z nich připravit skvělé pohoštění pro návštěvy a spojit příjemné s užitečným.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 100 g zauzené kuřecí šunky nejvyšší jakosti
  • 1 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
  • 3 lžíce tvarohu ve vaničce
  • jarní cibulka, pažitka
  • sůl, pepř, sušený česnek

Postup:

  1. Potřebujete 6 vařených vajec. Ta oloupejte a rozpulte.
  2. Vyjměte žloutky, smíchejte je s nadrobno nakrájenou šunkou, majonézou či zakysanou smetanou, tvarohem, pažitkou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.
  3. Směs dochuťte, naplňte s ní vařené bílky a ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Skotská vejce z kuřecího mletého masa

Skotská vejce jsou skvělým způsobem, jak během Velikonoc využít natvrdo uvařená vejce trochu jinak než obvykle. Pokud plánujete tradiční velikonoční sekanou, můžete si tímto receptem usnadnit práci a připravit porce jednodušeji. Navíc se skvěle hodí k bramborovému salátu, takže z nich snadno vytvoříte plnohodnotné sváteční menu.

Ingredience (na 4 porce)

  • 4 vejce (uvařená natvrdo)
  • 500 g Kuřecí steak bez kůže mletý
  • 1 vejce (na obalení)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 3 lžíce strouhanky + na obalení
  • Hladká mouka na obalení
  • Olej na smažení

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo (cca 8–9 minut), poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
  2. V míse smíchejte mleté kuřecí maso, dijonskou hořčici, papriku, česnek, sůl, pepř a 3 lžíce strouhanky. Dobře propracujte, aby vznikla kompaktní směs.
  3. Masovou směs rozdělte na čtyři části. Každou část rozplácněte do tenké placky a zabalte do ní jedno vejce, pečlivě uhlaďte, aby nikde nebyly praskliny.
  4. Každé obalené vejce nejprve obalte v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  5. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na střední teplotu a vejce smažte dozlatova, asi 4–5 minut ze všech stran. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
  6. Podávat je můžete s bramborovým salátem.

Ať už tyto recepty připravíte na velikonoční oběd nebo jako pohoštění pro hosty, jedno je jisté – vykouzlíte úsměv na tváři každému, kdo ochutná. Veselé Velikonoce plné pohody, radosti a skvělých chutí!

Marta Molínová

Foto:  Drůbežářský závod Klatovy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.