Tipy na podzimní knedlíky s dýní

Během podzimu se po letní přestávce, kdy vedou "lehčí" jídla, opět dostávají ke slovu, tedy na naše talíře nejrůznější přílohové a sladké knedlíky. 

S šéfkuchařem společnosti Knedlíky Láznička, Petrem Kosinerem, jsme pro vás připravili průvodce, díky kterému budete vědět, jaký druh dýně do kterého typu knedlíku použít.

Dýně muškátová

Její charakteristicky voňavá dužina ji předurčuje jako skvělou volbu pro všechny sladké dýňové variace. Syrová voní nasládle, lehce zemitě, s muškátovým akcentem, po němž dostala svůj název. Při vaření nebo pečení se její chuť i vůně ještě zvýrazní a připomíná kombinaci másla, medu a lískových oříšků.

Není proto divu, že je v USA oblíbená jako základ do dýňových koláčů, které se servírují od září až po Díkuvzdání. U nás tato odrůda teprve získává na oblibě. Využít ji ale lze také při přípravě pokrmů, kde je potřeba spojit nasládlou chuť se slanou, pikantní či nakyslou.

„Dýni muškátovou bych vám doporučil využít při přípravě sladkých knedlíků a nočků, všude tam, kam chcete přidat krásnou podzimní barvu a jedinečnou chuť. Výborně se hodí do sladkých dýňových knedlíčků. A přestože se typicky servírují se sušeným ovocem nebo povidlovou omáčkou, zde bych doporučil malou změnu – připravte si oříškovou strouhanku nebo domácí griliáš, ideálně z lískových ořechů. Knedlíčky po uvaření přelijte máslem, posypte a případně můžete přidat i trochu nadýchané šlehačky a koření, jako je vanilka nebo skořice,“ popisuje Petr Kosiner.

Kromě muškátové dýně se na sladké knedlíky skvěle hodí také odrůdy Sweet Dumpling, Sugerloaf Delicata nebo Sweet Meat Oregon Homestead.

Máslová dýně

U muškátové dýně po tepelné úpravě dominuje sladkost, u dýně máslové je to její máslový nádech s oříškovým dozvukem. Proto se máslová dýně skvěle hodí do pokrmů, kde je potřeba zdůraznit máslové aroma bez zbytečné sladkosti. Je ideální na polévky, pyré, omáčky, rizoto, pečená s bylinkami jako náhrada brambor nebo jako součást salátů. Výborně poslouží také jako základ pro pečivo či nejrůznější pečené a smažené placky. Dobře doprovodí omáčky s masem, ale i vegetariánská jídla, jimž dodá chuťovou plnost.

„Máslová dýně je ideální do dýňových nočků a noků, které chcete servírovat jako hlavní chod či přílohu. Můžete si je připravit s bylinkami, pestem a sýrem, zkusit servírovat k hovězím roštěnkám na houbách a pepři, nebo jen se zeleninou. Udělejte si k nim směs ze špenátu, vařené cizrny a sušených rajčat. Pro lenochy mám ještě jeden extra tip – pokud vám nočky zbudou, lehce je orestujte na oleji, přidejte několik lístků šalvěje a prohoďte. Podávejte posypané sýrem pecorino. Pravdou je, že noky z máslové dýně se vám nikdy neztratí a vždycky s nimi zabodujete,“ vysvětluje Petr Kosiner.

Dýně Hokkaidó

Intenzivní barva plodu i dužiny doslova září. Dýně Hokkaidó se nemusí na rozdíl od té muškátové nebo máslové loupat a na pultech obchodů je k dostání od konce léta do května. Se svou jemnou a zemitě nasládlou vůní je skutečným univerzálem pro kuchyňské použití. Výborně sedí do slaných i sladkých pokrmů. Po upečení chutná více oříškově s nádechem karamelu. Pokud chcete připravit slané jídlo, použijte dýni Hokkaidó čerstvou nebo ji uvařte. Pokud naopak chcete podtrhnout její „dezertní“ kvality, pečte ji. Pečením lze připravit také výborné pyré.

„U nás v Knedlíky Láznička nejčastěji používáme dýni Hokkaidó. Právě pro její univerzálnost. Obvykle se do těsta strouhá čerstvá, někdy lze přidat pyré. Vždy záleží na daném receptu. Když děláte naše knedlíčky nebo nočky, strouhejte. Je to lepší také pro začátečníky. Dýně nepustí tolik vody a těsto nemusíte příliš dohušťovat, což je pro zachování vláčné textury, měkkosti a lahodnosti klíčové. Zároveň se s těstem lépe pracuje,“ radí Petr Kosiner.

Marta Molínová

Foto: Shutterstock

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.