Jarní restart: 7 kreativních způsobů, jak nakopnout tělo i mozek

Období jara je ideální pro nové začátky, objevování, pěstování kreativity a probuzení těla po ospalé zimě. Poradili jsme se proto s odborníky a našli 7 nejzajímavějších způsobů, které vám pomohou získat novou energii.

Připravte se na dobrodružství, které vás provede od osvědčených technik až po neobvyklé praktiky, všechny zaměřené na podporu vašeho zdraví a vitality.

1. Vegan challenge

Veganská výzva je skvělý způsob, jak prozkoumat nové stravovací možnosti, objevit různé plnohodnotné rostlinné potraviny a rozšířit si tak obzory. Během vegan challenge můžete jíst pouze rostlinné produkty, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, a vyhýbat se potravinám živočišného původu, jako jsou maso, mléčné výrobky a vejce. Tato výzva není však jen o výživě, ale také o uvědomění si vlivu, který máme na životní prostředí a zvířata.

2. Umělecký projekt

Nemusíte být vynikajícími umělci, abyste si užili vybarvování relaxačních omalovánek nebo malování vodovkami. Možná milujete fotografování rostlin a zvířat, zpěv z plných plic, zkoušení nových receptů nebo sestavování puzzle či stavebnic. „V dnešním virtuálním a technickém světě je to cenná relaxace, uvolnění. Lidem chybí manuální práce, práce, kde něco zhmotníte,“ říká lektorka keramiky pro děti i dospělé Jana Buryšková.

3. Chození naboso

Chůze naboso, známá také jako grounding, je praxe, která spočívá v chůzi bez obuvi přímo po zemi, trávě nebo písku. Když chodíme naboso, naše nohy přicházejí do přímého kontaktu s povrchem Země, což nám umožňuje absorbovat energii z přírody a přináší nám řadu fyzických i psychických benefitů. Chůze naboso podporuje lepší postavení těla a rovnováhu, posiluje svaly nohou, podporuje zdravou cirkulaci krve a také může snižovat stres a úzkost.

4. Digitální detox

Digitální detox, tedy odpočinek od telefonu, počítače, sociálních sítí a e-mailů bychom měli provádět několikrát ročně. Jen díky tomu se nám může podařit najít rovnováhu mezi online a offline světem. Digitální detox umožňuje člověku se vyhnout přetížení informacemi, snížit stres a znovuobjevit propojení s reálným světem a se sebou samým. Tato pauza od digitálního světa může přinést řadu výhod, včetně zlepšení spánku, koncentrace a produktivity, a posílení vztahů v reálném životě.

5. Saunování a otužování

Návštěva sauny a studeného jezírka je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zrelaxovat tělo i mysl, a zároveň rozproudit krevní oběh a získat instatní endorfinový nával. V období viróz a neustálých teplotních změn navíc oceníte odolnou imunitu, která se dá pravidelným saunováním vybudovat. „Po této relaxaci se budete cítit jako znovuzrození, a navíc tím podpoříte svůj imunitní systém v tomto náročném přechodu mezi chladnými a teplými dny,“ doporučuje saunová manažerka Michaela Matějovská ze sítě wellness Infinit.

6. Aromaterapie

Vůně jsou jedním z nejsilnějších spouštěčů vzpomínek a emocí. Díky aromaterapii si tak můžeme v každodenním životě vůněmi cíleně pomáhat k lepší náladě, výkonnosti nebo naopak k relaxaci a klidnému spánku. Esenciální oleje můžete používat do difuzérů, do tělových a masážních olejů nebo ve formě inhalačních tyčinek. Vyzkoušejte například kombinaci borovice a bergamotu pro lepší koncentraci, nebo exotické ylang-ylang pro smyslné chvíle.

7. Tanec

Tanec je univerzální forma sebevyjádření a pohybu, která oslovuje všechny smysly a přináší radost a pohyb do života. Nejenže posiluje svaly, zlepšuje vytrvalost a koordinaci, ale také povzbuzuje kreativitu a uvolňuje napětí. Bez ohledu na to, jaký tanec si vyberete, pohyb těla synchronizovaný s hudbou je skvělým způsobem, jak se zbavit stresu a napětí, zlepšit náladu a získat nové sebevědomí. Tanec je také skvělým sociálním prostředím, které umožňuje setkávání se s lidmi, sdílení zážitků a vytváření nových přátelství. Bez ohledu na vaše dovednosti nebo úroveň pohyblivosti, tanec je otevřený každému a přináší nepřeberné množství zábavy a benefitů pro tělo i mysl.

 

Nela Kleinová

Foto: Unsplash

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.