Proč se astma v zimě zhoršuje a jak si ulevit?

Většina lidí považuje za nejhorší období pro astmatiky jarní měsíce a s nimi přicházející pylovou sezónu, neméně problematická je ale zima.

Nízké teploty a chladný vzduch mohou dýchací cesty dráždit a způsobovat zhoršení astmatických příznaků. Co vše má na zhoršení astmatu v zimě vliv a jak si od nepříjemných obtíži ulevit, radí odborník na astma a alergie.

Co je to astma

Průduškové astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které způsobuje opakující se záchvaty dušnosti, svírání na hrudi, kašel a pískavý zvuk při dýchání známý jako sípání. Onemocnění má často genetický základ a souvislost s alergií, ale může být ovlivněno také jinými faktory, například prodělanými infekcemi průdušek, stresem, fyzickou námahou nebo znečištěným životním prostředím.

„U lidí trpících astmatem průdušky v reakci na určité podněty náhle otečou a dochází k jejich zanícení. To následně způsobí jejich křečovité zúžení, které omezí přísun vzduchu a může vyvolat až astmatický záchvat. Je proto důležité řešit onemocnění včas a zajistit adekvátní léčbu v podobě protiastmatických léků, zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu, inhalace minerálních vod a nacvičovat správné dýchací techniky,“ radí odborník z ProAlergiky.cz.

Proč zima astmatikům neprospívá

Zima je pro astmatiky bezesporu výzvou. Potvrzují to statistiky, podle kterých hospitalizace pacientů s astmatem každoročně vzrůstá právě v tomto období. Co konkrétně zhoršení astmatických příznaků v zimě způsobuje?

Studený venkovní vzduch

Dýchací cesty jsou obklopeny tenkou vrstvou tekutiny, která plní klíčovou ochrannou funkci. Při vystavení ledovému vzduchu se tato vrstva odpařuje, což způsobuje suchost, následné podráždění a zduření dýchacích cest. Ty jsou pak navíc náchylnější k zánětům a infekcím, které astmatické příznaky zhoršují.

Onemocnění dýchacích cest

V zimních měsících se každoročně zvyšuje počet respiračních infekcí mezi lidmi. Pro astmatiky je toto období náročnější protože se, zjednodušeně řečeno, k chronickému zánětu průdušek může ještě přidat zánět způsobený infekcí. Prodělání této infekce tak může na několik týdnů zmařit jinak úspěšnou léčbu astmatu.

Suchý vzduch uvnitř budov

V zimním období trávíme většinu času ve vnitřních prostorách. Vytápěné interiéry jsou obvykle špatně větrané a lidé trpící astmatem jsou tady častěji vystaveni alergenům, jako jsou spory plísní, zvířecí či roztočové alergeny a také prachu. Vzduch uvnitř budov navíc bývá suchý, což má na dýchací cesty astmatika podobný neblahý vliv jako studené venkovní ovzduší.

Venkovní fyzická aktivita

Cvičení vyžaduje zvýšenou kapacitu plic a v kombinaci s vdechováním chladného vzduchu může způsobit kontrakci svalů v okolí dýchacích cest. Tím se naruší normální průtok vzduchu a následují klasické astmatické příznaky v podobě zvýšené dušnosti a kašle. Pohyb je pro astmatika velmi přínosný, ale je potřeba dbát opatrnosti při prudkých změnách teplot.

Jak zmírnit příznaky astmatu v zimě

„Chladné počasí, suchý vzduch a riziko infekcí představují pro dýchací cesty zvýšený stres. Příznaky astmatu však můžete zmírnit dodržováním preventivních opatření,“ doporučuje Michal Závacký. Která to jsou?

Chraňte se před studeným vzduchem

Pokud je to možné, vyhněte se dlouhému pobytu v chladu a častým přechodům z tepla do zimy. Studený vzduch dýchací cesty dráždí, proto je vhodné zakrýt si ústa šálou či šátkem. Pokrývka funguje jako filtr, který vdechovaný vzduch zahřívá, zvlhčuje a zabraňuje tak případnému podráždění.

Dýchejte nosem

V mrazivých dnech se snažte vyhnout nadechování ústy. Při vdechování vzduchu nosními dírkami se sliznice zvlhčují a ohřívají nasávaný vzduch. Naopak pokud dýcháte ústy, vzduch se do plic dostane studený, což riziko vyvolání astmatických příznaků výrazně zvyšuje.

Pořiďte si zvlhčovač vzduchu

Vlhkost ovzduší venku neovlivníte, pokud ale trávíte většinu času ve vytápěných prostorách uvnitř budov, kde bývá vzduch také suchý, snažte se dosáhnout jeho optimální vlhkosti kolem 50 procent pomocí zvlhčovačů vzduchu. Lepších podmínek dosáhnete také pravidelným nárazovým větráním. Astmatici by měli také dobře vyvětrat ložnici před spaním.

Pečujte o dýchací cesty

Vhodným pomocníkem pro udržení dýchacích cest v dobré kondici i pro léčbu akutních obtíží je elektrický inhalátor. Narozdíl od mechanických inhalačních sprejů jsou elektrické inhalátory často schopny léčivo rozprášit do menších částeček a tím usnadnit jeho průnik hlouběji do dýchacích cest. Inhalace s jejich pomocí probíhá na více nádechů a výdechů, a tak léčivo má více času se usadit na potřebných místech. To je důležité zejména u dětí, které inhalační sprej často používají nesprávně, kvůli čemuž nevdechnou celou dávku předepsaného léčiva.

Dodržujte předepsanou léčbu

Ať je léto nebo zima, dbejte na pokyny svého lékaře a dodržujte předepsanou léčbu. Pokud vám zimní počasí neprospívá, zvažte před odchodem ven preventivní aplikaci úlevového inhalačního spreje, který mějte pro případ potřeby vždy při sobě.

Vyhýbejte se svým alergenům

Pokud víte, že se vám příznaky astmatu zhoršují po kontaktu s nějakým alergenem, zjistěte si, kde všude se může vyskytovat a jak se kontaktu s ním vyhýbat. Například s alergeny přenášenými vzduchem si dobře poradí čistička vzduchu s HEPA filtrem a uhlíkovým filtrem. Ta zároveň z ovzduší odstraňuje jemné prachové částice a těkavé látky, jež mohou přecitlivělé dýchací cesty dráždit.

Zimní období přináší pro astmatiky řadu překážek, správná péče a uvědomělý přístup však pomůže tyto výzvy překonat a příznaky onemocnění minimalizovat.

 

Nela Kleinová

Foto: Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.