Nedejte rýmičkám šanci. Odborník radí, jak posílit dýchací cesty proti respiračním onemocněním

Chřipky, nachlazení, covid – sezónní respirační onemocnění opět řádí v plné síle. Každý ví, že je v tomto období potřeba zvýšit přísun vitamínů, vyhýbat se nemocným lidem a mýt si často ruce. Odborník radí méně známé tipy, jak se před respiračními onemocněními chránit.

Ne vždy je snadné vyhnout se nemocným lidem, pokud máte navíc dýchací cesty náchylné k onemocněním, ani důkladná hygiena rukou a vitamíny nemusí jako prevence vždy stačit.

„Nejohroženější skupinou jsou v období sezónních viróz chronicky nemocní lidé, což jsou mimo jiné lidé s respiračními alergiemi a astmatici. A pak samozřejmě  děti a senioři. Právě tyto skupiny by preventivní opatření měly doplnit o zvýšenou péči o dýchací cesty,” říká Michal Závacký.

Čerstvý vzduch jako základní opatření

Pravidelné větrání by mělo být samozřejmostí vždy, zvláště ale, pokud sdílíte domácnost nebo pracoviště s nemocným člověkem. „Nejúčinnější je větrat důkladně po dobu několika minut 3krát denně,” radí odborník. Celodenní větrání pootevřeným oknem se v zimním období naopak nedoporučuje kvůli hospodaření s teplem i s ohledem na udržení zdravé vlhkosti vzduchu.

Čistička vzduchu pomůže doma i v práci

Vhodným opatřením v sezóně respiračních onemocnění je čistička vzduchu. Například přístroje vybavené plazmovým ionizátorem umějí přímo ve vzduchu neutralizovat většinu bakterií a virů. Čistička se hodí doma i v práci, protože ne všichni kolegové zůstávají poctivě s nemocí doma. „Pracujete-li v kolektivu, zkuste na pracovišti iniciovat zakoupení čističky. Taková investice do prevence nemocnosti zaměstnanců se vyplatí i vedení firmy,” vysvětluje šéfredaktor ProAlergiky.cz. Pokud máte doma nebo v práci pylové alergiky, ti ocení čističku navíc i v pylové sezóně.

Správná vlhkost vzduchu prospívá dýchacím cestám

Příliš suchý vzduch oslabuje dýchací cesty, které jsou potom náchylnější k respiračním onemocněním. Je proto důležité udržovat relativní vzdušnou vlhkost ve zdravém rozmezí 40 až 60 %. Stávající hodnoty v domácnosti zjistíte vlhkoměrem za pár stokorun, napovědět vám ale mohou i příznaky jako suché rty, sucho v nose, suchá pokožka či bolesti hlavy. „Jako první zkuste zvýšit vlhkost v bytě pravidelným a důkladným větráním, pokud ani to nepomůže, bude nejspíš nutné pořídit zvlhčovač vzduchu. Sušení prádla v bytě ani nádobka s vodou na topení nedokáží vlhkost vzduchu zvýšit dostatečně,” upozorňuje Závacký.

Inhalace jako prevence i léčba

Cíleného a intenzivního zvlhčení celého systému dýchacích cest dosáhnete pomocí inhalace minerálních vod. Ty pomáhají pročistit dýchací cesty, posilují jejich obranyschopnost a zbavují je nečistot a choroboplodných zárodků. Používají se ale i při léčbě, kdy pomáhají rozpouštět hlen, usnadňují vykašlávání, zklidňují sliznice a předchází ucpání vedlejších nosních dutin a zánětům středního ucha. „Nejbezpečnější a nejúčinnější metodou je inhalace pomocí elektrického inhalátoru, který přeměňuje tekutinu na mlžinu nebo páru. Produkované částečky tekutiny jsou tak malé, že se při nádechu dostanou hluboko do dýchacích cest, kde poté mohou cíleně působit. Při prevenci stačí inhalovat jedenkrát denně. Při infekci se doporučují inhalace alespoň 2× denně,” doporučuje odborník.

 

Nela Kleinová

Foto: SHOTPRIME

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.