(Ne)tradiční velikonoční recepty: Plněná kuřátka, quiche i sekaná

Velikonoce jsou za dveřmi, je nejvyšší čas vnést do domácnosti trochu jarní pohody. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce a barvených vajíček, ale i něco dobrého na stole.

Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.

RECEPT: VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM

Ingredience: 

Masová náplň: 

  • 1 balení mletého kuřecího masa, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 1 malou cibuli, 
  • 2 hrsti strouhanky, 
  • 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso), 
  • 3 snítky zelené petrželky, 
  • sůl a pepř, 
  • olej. 

Těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 
  • 15 g čerstvého droždí, 
  • 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby), 
  • 60 g másla, 
  • 10 g cukru krupice, 
  • 1 žloutek, 
  • sůl, 
  • 1 vejce na potření, 
  • máslo na vymazání plechu.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
  2. Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
  3. Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
  4. Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
  5. Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.

RECEPT: VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI

Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.

Ingredience

Na náplň: 

  • 1 balení kuřecích klobásek, 
  • 1 svazek jarní cibulky, 
  • 3 mrkve, 
  • 2 lžíce másla, 
  • 1-2 hrsti baby špenátu, 
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 
  • 150 g zakysané smetany, 
  • 4 vejce na rozšlehání, 
  • 1-2 vejce uvařená natvrdo, 
  • 100 g tvrdého sýru, 
  • 70 g sýru feta, 
  • nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení. 

Na těsto:

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky, 
  • 140 g másla, 
  • 1 vejce, 
  • 2 lžíce mléka, 
  • 1 lžička soli.

Postup přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
  2. Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
  3. Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
  4. Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  5. Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
  6. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.

RECEPT: VELIKONOČNÍ SEKANÁ

 

Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem. 

Ingredience: 
  • 600 g mletého kuřecího masa, 
  • 5 vařených vajec, 
  • 2 syrová vejce, 
  • 3 rohlíky, 
  • 150 ml mléka, 
  • 5 stroužků česneku, 
  • 1 velká cibule, 
  • 1 lžička majoránky, 
  • pepř a sůl.

Postup přípravy:

  1. Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
  3. Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
  4. Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
  5. Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
  6. Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.

 

Nela Kleinová

Foto: DZ Klatovy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.