Velikonoce jsou za dveřmi, je nejvyšší čas vnést do domácnosti trochu jarní pohody. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce a barvených vajíček, ale i něco dobrého na stole.
Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.
RECEPT: VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
Ingredience:
Masová náplň:
- 1 balení mletého kuřecího masa,
- 2 stroužky česneku,
- 1 malou cibuli,
- 2 hrsti strouhanky,
- 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
- 3 snítky zelené petrželky,
- sůl a pepř,
- olej.
Těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky,
- 15 g čerstvého droždí,
- 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),
- 60 g másla,
- 10 g cukru krupice,
- 1 žloutek,
- sůl,
- 1 vejce na potření,
- máslo na vymazání plechu.
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
- Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
- Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
- Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
- Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.
RECEPT: VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI
Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.
Ingredience:
Na náplň:
- 1 balení kuřecích klobásek,
- 1 svazek jarní cibulky,
- 3 mrkve,
- 2 lžíce másla,
- 1-2 hrsti baby špenátu,
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
- 150 g zakysané smetany,
- 4 vejce na rozšlehání,
- 1-2 vejce uvařená natvrdo,
- 100 g tvrdého sýru,
- 70 g sýru feta,
- nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení.
Na těsto:
- 250 g celozrnné pšeničné mouky,
- 140 g másla,
- 1 vejce,
- 2 lžíce mléka,
- 1 lžička soli.
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
- Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
- Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
- Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
- Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.
RECEPT: VELIKONOČNÍ SEKANÁ
Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem.
Ingredience:
- 600 g mletého kuřecího masa,
- 5 vařených vajec,
- 2 syrová vejce,
- 3 rohlíky,
- 150 ml mléka,
- 5 stroužků česneku,
- 1 velká cibule,
- 1 lžička majoránky,
- pepř a sůl.
Postup přípravy:
- Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
- Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
- Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
- Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
- Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.
Nela Kleinová
Foto: DZ Klatovy