Naučte se rozpoznat rozdíl mezi suchým a vlhkým kašlem, léčba je odlišná, říká lékárník

Kašel může být projevem virového onemocnění, zápalu plic, alergie nebo astmatu a slouží jako obranný reflex k odstranění nadbytku hlenu či cizorodých látek z dýchacích cest.

Pokud se chcete kašle co nejdříve zbavit, musíte v prvé řadě zjistit, o jaký druh kašle se jedná, abyste zvolili správnou medikaci. Jak tedy poznat rozdíl mezi suchým a vlhkým kašlem nám prozradil farmaceut z ostravské Lékárny AGEL.

Suchý kašel, známý také jako neproduktivní, se nejčastěji projevuje hned na začátku virového onemocnění, jako je chřipka. Příčinou suchého kašle je infekce, která způsobuje otok a překrvení sliznice, což vyvolává dráždivý kašel s neustálým nutkáním pokašlávat. „Suchému kašli se jinak říká neproduktivní také proto, že se při něm nevykašlává hlen, zato ho doprovází pálení na hrudníku, dráždění v krku či vyčerpávající dušení až dávivé záchvaty, které se většinou v noci zhoršují,“ objasňuje lékárník Martin Rudol z ostravské Lékárny AGEL.

Jak se suchého kašle zbavit?

„Na potlačení suchého kašle zabírají léky zvané antitusika, které dávivý kašel tlumí a snižují podráždění dýchacích cest. Pokud vás v noci dráždivý kašel neustále budí a nedá vám spát, užívejte léky před spaním. Antitusika jsou dostupná ve formě tablet, kapek, pastilek nebo sirupů a jejich užívání byste měli omezit jen na nezbytně nutnou dobu,“ upozorňuje magistr Rudol a pokračuje: „Z přírodních medikamentů pak na suchý kašel doporučuji bylinky, jako jsou divizna, sléz nebo mateřídouška, která obsahuje látky s dezinfekčním účinkem a přispívá k tlumení podráždění,“ doporučuje lékárník.

V pokročilé fázi infekce se na sliznici dýchacích cest často začne tvořit hustý hlen, který poskytuje ideální podmínky pro nežádoucí množení bakterií. Sliznice průdušek je sice přirozeně pokrytá hlenem, který ji chrání, ovšem v důsledku nemoci se zahušťuje a hromadí v dýchacích cestách, což dráždí a vyvolává naopak vlhký kašel. „V takovém případě doporučuji užívat přípravky na podporu ředění a vykašlávání hlenů. Ideálním pomocníkem je heřmánkový či tymiánový čaj, odvar z lípy srdčité nebo jitrocelový a břečťanový sirup, které uvolňují hleny z dýchacích cest,“ radí magistr Rudol.

„Léky na podporu vykašlávání a ředění hlenů neužívejte po páté hodině odpoledne, protože by vás kašel mohl v noci budit. Na vlhký kašel nikdy neužívejte antitusika, pokud vám je nepředepíše samotný lékař. Ta totiž potlačují vykašlávání. Hleny se tak začnou hromadit a vytvoří tzv. zátku, čímž v krajním případě mohou znemožnit dýchání,“ varuje farmaceut z ostravské Lékárny AGEL. Je tedy dobré umět rozpoznat suchý a vlhký kašel a nasadit správné léčivé přípravky, aby chybnou medikací nedošlo naopak ke zhoršení stavu.

Jak je to s léčbou kašle u dětí?

Respirační onemocnění u dětí lze léčit podobně, jako u dospělých, ovšem dávkování léků je nutné přizpůsobit věku a hmotnosti dítěte. „Dnes už má většina léků proti kašli pro dospělé také dávkování pro dětské pacienty, takže jim je rodiče mohou bez problému podat ve správné dávce. Pro přesnější dávkování jsou ideální sirupy s odměrkou,“ vysvětluje lékárník.

V případě, že příznaky při samoléčbě neustupují do 7 dní, zdravotní stav pacienta se naopak zhoršuje nebo se přidá horečka, neváhejte kontaktovat lékaře, který může předepsat účinnější léky na recept, v rizikových případech případně zajistit podrobnější vyšetření.

 

Nela Kleinová

Foto: Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.