Kvůli útokům na bankomaty přichází lidé o miliony

Evropské banky přišly v loňském roce kvůli zločineckým skupinám o pět miliard korun a naprostá většina ztrát pocházela ze skimmovacích zařízení instalovaných v bankomatech. Obětí skimmingu se může stát kdokoli. Co přesně znamená? A jak z bankomatů vybírat bezpečně?

„Obvykle se na čtečky karet instaluje skimmer, malé zařízení, které zkopíruje veškerá data z platební karty. Zkopírovaná data pachatelé použijí k podvodným nákupům,“ vysvětluje jeden z nejčastějších útoků na bankomaty Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet. Zároveň dodává, že výběru hotovosti z bankomatu se není potřeba bát.

Tipy pro bezpečný výběr hotovosti z bankomatu

TIP 1: Pro výběr hotovosti upřednostňujte rušná místa

Rušná místa obvykle poskytují vyšší úroveň bezpečnosti, protože jsou více monitorována a dobře osvětlena. To může snížit riziko přepadení nebo jiných trestných činů, zejména v nočních hodinách.

TIP 2: Zkontrolujte bankomat

Když člověk přijde k bankomatu, měl by si bankomat alespoň zběžně prohlédnout a ujistit se, že není nijak poškozen, upraven, resp. zda na něm není něco podezřelého. V momentě, kdy se vám něco nezdá, vidíte, že bankomat vypadá jinak – je na něm připevněno nějaké neobvyklé zařízení, nebo je poničen, měli byste kontaktovat infolinku, jejíž číslo se nachází na samotném bankomatu, či přímo na policii.

Může se totiž stát, že na bankomat pachatelé připevnili miniaturní kameru, nebo snímač karty. Umístění speciálního čtecího zařízení před otvor čtečky magnetického proužku v bankomatu pachatelům umožní, aby zkopírovali údaje z magnetického proužku karty. S pomocí kamerky, která bývá nejčastěji skryta nad klávesnicí, kde zadáváte PIN, mohou pachatelé s padělanou kartou provádět transakce ve stejném rozsahu, jako držitel karty.

„Vždy se tak před vsunutím karty do bankomatu podívejte, zda nevypadá krytka otvoru, kterou do bankomatu vkládáte kartu, neobvykle – zda není kolem otvoru vidět lepidlo, či se s krytkou nedá pohnout. Originální krytka vstupu karty se ani nehne. Pokud s ní lze pohnout, je velmi pravděpodobné, že jde o tu nalepenou se skimmovacím zařízením.“ říká Ondřej Kozák.

TIP 3: U bankomatu stůjte co nejblíže

Při výběru hotovosti k bankomatu přistupte co nejblíže, aby nebylo vidět, co děláte. Zlatým pravidlem je také přikrýt si rukou klávesnici při zadávání PINu. Pokud by Vám přeci jen někdo viděl přes rameno, při pečlivém zakrytí klávesnice váš PIN nezjistí.

TIP 4: Raději bezkontaktně

Vždy upřednostňujte bezkontaktní výběr hotovosti. Předejdete tím již zmíněným situacím, kdy vám bankomat zadrží platební kartu, nebo kdy si pachatel zkopíruje její údaje. Kartu navíc nemusíte dát ani na okamžik z ruky a můžete si tak být na 100 % jisti, že se s ní nic nestane.

TIP 5: Vždy nejdříve kartu, pak až hotovost

Když je výběr hotovosti u konce, vyjměte nejprve platební kartu, a pak až sáhněte po hotovosti. Může se lehce stát, že zasunutou kartu zapomenete v bankomatu, a ten vám ji po určité chvíli z důvodu bezpečnosti nevydá zpět. Dobré je také kartu s hotovostí přímo u bankomatu vložit do peněženky. V mnoha případech, kdy lidé od bankomatu ve spěchu odchází, kartu či hotovost vytratí, nebo ji zapomenou položenou u bankomatu. Pokud navíc jdete po ulici s velkým obnosem hotovosti v ruce, můžete na sebe přitáhnout nechtěnou pozornost.

„V případě, že by vám bankomat nevydal požadované množství hotovosti, neprodleně kontaktujte infolinku, jejíž číslo se nachází na samotném bankomatu a následně vaši banku kvůli reklamaci,“ radí Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet.

Ač by se mohlo zdát, že hotovosti dávno odzvonilo, opak je pravdou. Stále více obchodníků přestává přijímat platby kartou, a navíc s hotovostí v peněžence, máte vždy trošku větší přehled o svých výdajích.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Euronet 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.