Diabetes nepřichází sám. Onemocněním ledvin trpí až 40 % diabetiků

Diabetická nefropatie neboli chronické onemocnění ledvin patří mezi běžné komplikace diabetu obou typů a je nejčastější příčinou chronického selhání ledvin.

Tímto vážným zdravotním problémem trpí v Čechách 350-400 tisíc diabetiků. Ledviny téměř nikdy nebolí, tudíž velká část lidí o svém onemocnění vůbec neví.

Ledviny v ohrožení

Ledviny jsou nepostradatelným orgánem – fungují jako filtr, podporují krvetvorbu a regulují krevní tlak. Nefropatie neboli poruchy ledvin jsou v zásadě jakákoliv onemocnění ledvin, která nejsou způsobena zánětem. Dle odhadů, téměř polovina pacientů s diabetem trpí některým stupněm tohoto onemocnění a s věkem jejich počet stoupá. Nejčastější příčinou vzniku diabetické nefropatie je dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi, tudíž nedostatečná kompenzace cukrovky. Je proto velmi důležité udržovat hladinu cukru dlouhodobě stabilní.

Zpočátku bolet nemusejí

Diabetická nefropatie má několik stupňů závažnosti a vzniká postupně. V počátečních fázích probíhá nemoc bez příznaků a nemocný často ani neví, že jsou jeho ledviny poškozené. Jedním z prvních indikátorů nemoci je výskyt bílkovin v moči, s tím související častější močení a kalný či zpěněný vzhled moči. Čím více jsou ledviny poškozené, tím více bílkovin proniká do moči. V další fázi už nastává vážné poškození ledvin doprovázené vysokým krevním tlakem. Varovnými signály pokročilé nefropatie jsou záškuby svalů, otoky obličeje a končetin, a svědění kůže. Vyskytnout se mohou i poruchy spánku a soustředěnosti nebo snížená chuť k jídlu. Pokud i pacient ani v této chvíli nevnímá, že je něco v nepořádku, nastává poslední fáze onemocnění – selhání ledvin. Až 60 % pacientů je diagnostikováno v této nejzávažnější fázi nefropatie, kdy ledviny selhávají a je nutno přistoupit k náhradě funkce ledvin např. hemodialýzou.

Jak se s tím poprat?

V prvotních stádiích diabetické nefropatie lékaři usilují o snížení příliš vysoké koncentrace bílkovin v moči. Dalším krokem je zpomalit zhoršování funkce ledvin pomocí předepsaných léků. Základní léčba diabetické nefropatie však zahrnuje úpravu životního stylu a lepší kompenzaci diabetu – snížení hladiny krevních tuků, normalizaci hodnot krevního tlaku a stabilizaci optimálních hodnot cukru v krvi. Diabetik by tak neměl zapomínat na pravidelný selfmonitoring pomocí glukometru či senzoru a pravidelně absolvovat prohlídky u lékaře.

Dieta šetrná k játrům

Diabetikům se doporučuje náležitě upravit jídelníček. Například dieta s nízkým obsahem sodíku přispívá ke snižování hladiny bílkovin v moči. Dále se doporučuje omezení živočišných bílkovin a zařazení bílkovin sójových. Další úpravou stravy, například každodenním přidáním lněných semínek do jídelníčku, lze snížit hladinu bílkovin v moči a také podpořit lepší funkci ledvin. Lněné semínko také působí preventivně u lidí s vyšším rizikem výskytu problémů s ledvinami. Dále se doporučuje konzumovat rybí tuk, jelikož má protizánětlivý účinek díky omega 3 mastným kyselinám. Rybí tuk má i pozitivní vliv na mírné snížení krevního tlaku.

Odborník radí – doc. MUDr. Denisa Janíčková Žďárská, Ph.D. z Ústřední vojenské nemocnice v Praze

„Nejčastější příčinou diabetického onemocnění ledvin je nedostatečná kompenzace diabetu a vysoký krevní tlak. Proto je důležité nemoc identifikovat včas, konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem a pravidelně provádět potřebná vyšetření. Je mnohem jednodušší komplikacím předcházet, než je pak velmi složitě léčit po zbytek života. Nezbytnou součásti prevence je dosažení a následné udržení optimálních hodnot cukru v krvi. Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru totiž poškozují malé cévy v ledvinách. Diabetici by proto měli dobře sledovat glykémii a pravidelně provádět selfmonitoring. Kontrolovat se lze pomocí glukometru či moderních diabetických senzorů, které pro změření cukru v krvi nevyžadují ani vpich do prstu.

Stejně důležité je pravidelně kontrolovat krevní tlak. Vysoký krevní tlak neboli hypertenze může diabetickou nefropatii dokonce i zhoršit. Každý pacient by měl zařadit do svého denního programu pravidelný pohyb. Zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu a pravidelnou fyzickou aktivitu, může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a krevní tlak pod kontrolou. V současné době máme také nově k dispozici medikaci, která dovede zpomalit postupně zhoršujícící se funkci ledvin. A to nezávisle na krevním tlaku a kompenzaci cukrovky.“

 

Zdroje:

  • www.freestylelibre.cz
  • https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/08/11.pdf
  • https://www.braunoviny.cz/pocet-lidi-s-onemocnenim-ledvin-kvuli-cukrovce-rychle-roste
  • https://www.tribune.cz/medicina/pacientu-s-onemocnenim-ledvin-vlivem-narustu-diabetu-rychle-pribyva/
  • Nepatříte k 10 % Čechů s nemocnými ledvinami? Otestujte se zdarma a za pár minut | Florence plus | Odborné články | FLORENCE – Odborný časopis pro ošetřovatelství a ostatní zdravotnické profese
  • Diabetická nefropatie: příčiny, příznaky, diagnostika a léčba (medlicker.com)
  • Česká diabetologická společnost ČLS JEP a Česká nefrologická společnost
  • 5 způsobů, kterými můžete snížit bílkovinu v moči | ČeskoZdravě.cz (ceskozdrave.cz)

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Pixelshot 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.