Nejlepší sportovní události tyrolské zimy 2023/24

Tyrolsko je magnetem pro sportovce světové třídy. Toto srdce Alp přitahuje turisty milující hory i elitu mezinárodního sportu. Na jaké sportovní akce se můžete v letošní sezóně těšit?

Rok co rok se do Tyrolska sjíždějí vynikající sportovci z celého světa, aby změřili své síly na nejvyšší sportovní úrovni mimo jiné v lyžování, skocích na lyžích a běhu na lyžích. Přinášíme přehled zimních sportovních událostí v Tyrolsku pro rok 2023/24.

Audi FIS Ski World Cup Opening Sölden • 28. – 29. října 2023

Sölden slaví 30 let Světového poháru v lyžování: Letošní zima začíná v Ötztalu již po třicáté zahájením Světového poháru AUDI FIS na Rettenbašském ledovci. Na konci října vstoupí nejlepší světoví lyžaři do sezóny dvěma závody v obřím slalomu – v sobotu jsou na programu ženy a v neděli muži. Vstupenky na tento jubilejní ročník budou k dostání od září.

www.soelden.com/skiweltcup

AUDI FIS Ski World Cup Gurgl • 18. listopadu 2023

Gurgl bude poprvé dějištěm Světového poháru AUDI FIS v lyžování. Letošní lyžařskou sezónu zde v polovině listopadu zahájí slalom mužů na sjezdovce Kirchenkar v Hochgurglu. Akci pro návštěvníky doplní pestrý doprovodný program od 16. do 19. listopadu 2023 – mimo jiné v Gurgl Carat v Obergurglu, s DJi a skiguidingem s britským špičovým lyžařem Davem Rydingem.

www.gurgl.com/de/winter/events/skiweltcup.html

Světový pohár FIS Freeski World Cup Stubai • 22. – 25. listopadu 2023

Světový pohár FIS Freeski se bude v roce 2023 konat již posedmé na Stubaiském ledovci a do Tyrolska se sjede přibližně 100 závodníků z 20 zemí. Přijedou ti nejlepší světoví freeskieři, včetně olympijských vítězů a mistrů světa. Své slopestylové umění předvedou ve snowparku Stubai Zoo a budou bojovat o první body do Světového poháru v této sezóně.

www.stubaier-gletscher.com/winter/snowpark/freestyle-weltcup-stubai

BMW IBU Světový pohár v biatlonu Hochfilzen • 8. – 10. prosince 2023

Světový pohár v biatlonu v Hochfilzenu je absolutní stálicí biatlonového kalendáře a highlightem regionu Pillerseetal. Nejlepší světoví biatlonisté se utkají ve sprintu, stíhacím závodě a štafetách mužů a žen. Návštěvníci z celého světa se mohou v prosinci 2023 v Kitzbühelských Alpách opět těšit na napínavé závody a skvělý doprovodný program.

www.biathlon-hochfilzen.at/wettkampfprogramm.html

AUDI FIS Ski World Cup Lienz • 28. – 29. prosince 2023

Krátce před koncem roku se lyžařské závody vrací do Východního Tyrolska, kde se na Schlossbergu v Lienzu utkají lyžařky o nejlepší čas. V plánu jsou dva závody žen: 28. prosince 2023 se uskuteční obří slalom a 29. prosince 2023 slalom. Diváci si budou moci vychutnat atmosféru závodů a zároveň si prohlédnout městečko Lienz.

www.skiworldcup-lienz.at/fis-ski-worldcup

Turné čtyř můstků Innsbruck • 2. – 3. ledna 2024

Největší sportovní událostí začátku roku je bezesporu 72. ročník Turné čtyř můstků, který se tradičně koná na začátku ledna na skokanském můstku Bergisel v Innsbrucku. Fanoušci se opět mohou těšit na velkolepé skoky nejlepších světových sportovců. Ze skokanského můstku budou mít závodníci fantastický výhled nejen do „čarodějnického kotle“ plného fanoušků, ale také na hlavní město Tyrolska a impozantní kulisu pohoří Nordkette.

www.vierschanzentourneeinnsbruck.com

Světový pohár a mistrovství Evropy v sáňkování na umělé dráze Igls • 13. – 14. ledna 2024

Nejlepší evropští sáňkaři na umělé dráze se utkají o mistrovské tituly na olympijské dráze v Innsbrucku-Igls. V pořadí již 55. mistrovství Evropy v sáňkování na umělé dráze se uskuteční v rámci čtvrtého Světového poháru v sezóně 2023/24. Návštěvníci se mohou těšit na mužskou a ženskou soutěž jednotlivců a dvojic a také na týmovou štafetu.

www.rodel-austria.at/weltcup-igls

84. mezinárodní závod na Hahnenkammu Kitzbühel • 15. – 21. ledna 2024

Mezinárodní závod na Hahnenkammu v Kitzbühelu patří bezpochyby k vrcholům lyžařské závodní sezóny mužů: v průběhu již 84. ročníku tohoto víkendového závodu se fanoušci mohou v příštím roce těšit na vzrušující premiéru v rámci Světového poháru: v pátek se poprvé pojede týmová kombinace. O vítězství v kombinaci budou společně soutěžit sjezdař a slalomář ze stejné země. V sobotu bude tradičně následovat sjezd na legendární sjezdovce Streif a v neděli závod vyvrcholí slalomem.

www.hahnenkamm.com

Světový pohár v severské kombinaci Seefeld • 2. – 4. února 2024

Seefeld se začátkem února 2024 opět stane na tři dny hotspotem klasického lyžování. Již pojedenácté se v jedné z nejznámějších alpských běžeckých destinací sejdou nejlepší světoví sdruženáři a budou bojovat nejen o vítězství v trojkombinaci, ale také o dvojnásobek bodů ve Světovém poháru. Díky poutavému formátu soutěže to bude pro sportovce i fanoušky napínavé až do nedělního finálového běhu. Po loňské premiéře budou v pátek a v sobotu závodit také ženy.

www.weltcup-seefeld.com

Freeride World Tour Fieberbrunn • březen 2024

Dechberoucí sjezdy světových freeridistů čekají na fanoušky na Freeride World Tour v týdnu od 12. do 18. března 2024. Ve Fieberbrunnu, jediné zastávce tour v německojazyčném regionu, se bude tradičně rozhodovat o titulech mistrů světa, a sice na strmém a skalnatém severním svahu Wildseeloderu. Pro elitní světové freeridery to znamená 40minutový výstup, než se z 2118 metrů vysokého vrcholu spustí na svah se sklonem až 70 stupňů a převýšením 620 metrů. Podívaná pro sportovce i diváky!

www.fieberbrunn.com/fwt

Změny vyhrazeny.

Další informace o vrcholných sportovních akcích v Tyrolsku najdete na www.tirol.at/spitzensportevents.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Unsplash

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.