O víkendu proběhne celostátní soutěž včelařů Med roku 2023

V pořadí již devátý ročník celostátní soutěže včelařů Med roku, která proběhne o víkendu 14. a 15. října 2023 v budově Staré radnice v Brně, poskytne široké veřejnosti ojedinělou možnost prohlédnout si a ochutnat některý ze 135 druhů medů od českých a moravských včelařů.

Takovou příležitost, jakou nabízíme, tedy ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, luk i lesů, či medy jednodruhové i smíšené, které pochází od včelařů napříč celou naší republikou, byste jinde hledali jen stěží.

Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV). Cílem této akce není pouze samotná soutěž, ale i snaha poodhalit laické veřejnosti, jak širokou a rozmanitou škálu chutí a vůní může med nabídnout. Dalším cílem je propagace kvality českých medů a rovněž přiblížit veřejnosti obor včelařství jako takový. V rámci této akce budou také probíhat řízené degustace vybraných vzorků medů. V sobotu mohou zájemci navštívit odbornou včelařskou konferenci na téma Kvalita medu, která proběhne v rámci výstavy Med roku 2023 na témže místě. Účast rovněž přislíbil známý a věhlasný výrobce svící ze včelího vosku pan Marian Mečiar ze Slovenska. Svíce si u něho budete moci nejen zakoupit, ale také se na vlastní oči seznámit se způsobem jejich výroby, případně si nějakou tu formu na jejich výrobu zakoupit.

Soutěž probíhá v kategoriích květové medy, medovicové medy a pastované medy

Návštěvníci se mohou zapojit do hodnocení o nejlepší design balení medu a nejlepší med z hlediska hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy jsou během soutěže k ochutnání, včetně odborného výkladu od zkušených a odborně školených degustátorů medu. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto jsou vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce. Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety.

Pro návštěvníky budou po celou dobu prezentovány řízené degustace medu

O medu se tak můžete dozvědět maximum, včetně srovnání chutí. Návštěvníkům budou k dispozici degustátoři medu, kteří již 6 let trénují tuto odbornost. Budou odpovídat na dotazy k vystavovaným medům. Pro návštěvníky akce Med roku 2023 bude otevřena radniční věž, ze které je možné pokochat se výhledy na Brno a okolí. Účastníci výstavy budou mít vstup na věž zdarma.

Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Marek Výborný.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Yaroslav Danylchenko 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.