Češky kralují v používání erotických hraček. Vede vibrátor, zájem roste o BDSM

Nedávné průzkumy ukazují, že Češky kralují evropskému žebříčku uživatelů erotických hraček. Jaké pomůcky jsou nejoblíbenější?

Ke stálicím českých ložnic patří klasické vibrátory. Dlouhodobě velký zájem panuje také o hračky pro anální sex. Stále větší oblibu však získávají pomůcky pro BDSM. Vliv na pořizování erotických hraček má podle odborníků snaha o únik z každodenního stereotypu, zdravotní komplikace i erotické filmy.

Češky vedou v používání erotických hraček

Podle červencového výzkumu společnosti Statista Research Department prodej erotických hraček po celém světě stoupá. Očekává se, že do roku 2030 velikost světového trhu dosáhne 80,2 miliardy amerických dolarů. Stejnou rychlostí roste i obliba jejich používání. Češi o sexu a intimním životě velmi neradi hovoří a dost často se považují dokonce za puritány. Jak ale ukázal výzkum zveřejněný v Technium Social Science Journal, opak je pravdou. Prodej erotických hraček v České republice zaujímá na evropském trhu rok od roku významnější podíl. Češky navíc v porovnání se ženami z ostatních evropských zemí kralují pomyslnému žebříčku uživatelů erotických hraček. Podle výzkumu je pravidelně používá přes 22 procent a s velkým náskokem předběhly Španělky, které obsadily druhou příčku s 19 procenty. České ženy překonaly evropský průměr poměrně jednoznačně, protože ten se dlouhodobě pohybuje okolo dvanácti procent.

Na popularitě získávají pomůcky pro drsnější sex

Agentura Nielsen Admosphere provedla v loňském roce průzkum pro týdeník Ekonom, který ukazuje, že pro zpestření sexu si Češi v 55 procentech vyberou vibrátor. V žebříčku oblíbenosti se však do popředí derou i jiné hračky. „Již dlouhou dobu jsou mezi ženami i muži hodně oblíbené pomůcky na anální sex,“ doplňuje výčet oblíbených hraček Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Sexshop.cz. „V poslední době jsme zaznamenali také velký zájem o pomůcky pro lehké BDSM, jako je stuha, maska přes oči nebo pouta,“ doplňuje informace z prodeje. Mezi hlavní důvody prodeje těchto pomůcek patří únik od stereotypu a zvědavost zkusit něco nového a nepoznaného. Prodej mohou ovlivnit dokonce i úspěšné filmy, které určitý druh hračky i sexuálních praktik zpopularizují. „Například zvýšený zájem o BDSM pomůcky odstartoval film 50 odstínů šedi. Od té doby se zájem stále zvyšuje a prodáváme je čím dál více,“ doplňuje Koubík.

Zpestření partnerského života

Erotická pomůcka je součástí sexuálního života 44 procent Čechů ve věku od 18 do 34 let. Výsledky průzkumu agentury Nielsen Admosphere navíc ukazují, že téměř polovina lidí si pomůcku pořizuje pro partnerský sex, čtvrtina si potěšení s hračkou užívá sama a jedna čtvrtina ji má pro oba případy. Zařazení erotických pomůcek do partnerského sexuálního života doporučují i lékaři. Shodují se na tom, že lidé, kteří erotické pomůcky pravidelně používají, jsou se svým sexuálním životem mnohem spokojenější. „V partnerském vztahu je velmi důležité o intimní stránku pečovat. Zpestření v sexu mohou páry najít třeba v erotických pomůckách, které jim pomohou vzbudit sexuální touhu a jít naproti lepšímu prožitku a vzrušivosti,“ vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení Nemocnice Litoměřice.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Kaspars Grinvalds

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.