Více než polovina Čechů starších 60 let nikdy nenavštívila dentální hygienu, ukázal průzkum

Dentální hygienu pravidelně navštěvuje jen 19 % Čechů. Až 61 % lidí z věkové kategorie 60 až 64 let pak dentální hygienu nenavštívilo nikdy. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti dm drogerie markt, který se zaměřoval na ústní hygienu Čechů. 

Z nejnovějšího průzkumu, který pro společnost dm drogerie markt připravila agentura STEM/MARK, mimo jiné vyplynulo, že 4 % dotázaných vůbec netuší, co znamená označení dentální hygiena.

Bezmála polovina Čechů ji pak nikdy nenavštívila. Šetření také ukázalo, že svého dentálního hygienika lidé nejčastěji navštěvují nepravidelně, jedná se o 22 % dotázaných. „Toto procento se dále liší dle věku. Mezi nejmladšími věkovými kategoriemi od 18 do 29 let je to 32 %, přičemž tento podíl s věkem postupně klesá až na hodnotu 12 % ve věkové kategorii nad 60 let,“ přibližuje výsledky průzkumu Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Ženy se o zuby starají pečlivěji

Větší pozornost péči o zuby obecně podle průzkumu věnují ženy. Navštěvují častěji svého zubního lékaře (po šesti měsících nebo častěji jej navštíví 58 % žen oproti 46 % mužů), také zubaře navštěvují častěji již při prvních projevech obtíží (60 % žen oproti 48 % mužů). Ženám se rovněž méně často stane, že vynechají základní čištění chrupu. Nikdy nebo téměř nikdy čištění zubů nevynechá 51 % žen, zatímco u mužů je to 32 %. Ženy pak rovněž pečlivěji vybírají zubní kartáček i pastu.

Půlka Čechů si nečistí jazyk, 65 % však používá mezizubní kartáček

Průzkum rovněž mapoval, jaké prostředky Češi v péči o ústní dutinu používají. Velkým překvapením není zubní pasta či ruční zubní kartáček, ukázalo se však, že jsou Češi zvyklí zařazovat do rutiny také další pomůcky. Kupříkladu až 65 % dotázaných užívá mezizubní kartáček, z toho 18 % alespoň jednou denně. Ústní vodu používá na 75 % Čechů. Popularitu si prozatím nezískal jednosvazkový zubní kartáček (používá jej jen 23 %), ústní sprcha (10 %) ani škrabka na jazyk (16 %). Z šetření zároveň vyplynulo, že 53 % lidí si žádným způsobem nečistí povrch jazyka. „Více než třetina lidí si nejčastěji čistí jazyk pomocí zubního kartáčku, a to buď přímo jeho štětinami, případně stěrkou na zadní straně hlavice. Více než polovina Čechů si však jazyk neudržuje vůbec. Přitom povlak na jazyku obsahuje řadu bakterií, který způsobuje nepříjemný zápach z úst,“ vysvětluje Jiří Peroutka z dm drogerie markt, která má v nabídce širokou škálu přípravků na péči o zubní dutinu, včetně stěrky na jazyk.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 513 osob ve věku od 18 do 64 let.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images

1 komentář u „Více než polovina Čechů starších 60 let nikdy nenavštívila dentální hygienu, ukázal průzkum

  1. Daniel Novotný

    A proč by měli? Považujeme to totiž za rozmazlenost a neschopnost se sám o své zuby postarat. Vidím to kolem sebe. Mladí používají kdeco a chodí na kdeco zuby chřadnou. My odedávna zvyklí se moc nerozmazlovat, máme zuby většinou i v 80 letech v pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.