Trénink psa je základ. Kdy začít a jak vybrat správný cvičák?

S tréninkem je ideální začít už od štěňátka, abyste ze svého chlupáče vychovali pohodového a poslušného psa. Na výcvik pejska nemusíte být sami, pomůže cvičák. Jak vybrat ten správný?

Máte doma nového člena rodiny? Roztomilý chlupatý přírůstek si rád hraje a učí se novým věcem a vy přemýšlíte, kdy je ten správný čas začít s jeho výcvikem. Čím dříve, tím lépe. Toto heslo platí i pro výcvik pejsků.

Kdy začít s výcvikem?

Výcvik je vhodný začít již od malého štěňátka. Od samého začátku si však musíme stanovit směr výchovy a co štěněti povolíme a nepovolíme. Pokud se vybraného směru budeme držet, pejsek brzy zjistí, kde je jeho místo, a v dospělosti s ním nebudou žádné problémy. Obecně platí, že čím menší pes, tím kratší by tréninková lekce měla být. „Pro tříměsíční štěně je hodina strávená na cvičáku velmi náročná a musíme počítat s tím, že pozornost neudrží tak dlouho. Proto je lepší náročnější úkoly zařadit na začátku a v druhé půlce tréninku by se naopak mělo učit něco jednoduššího,“ radí Zuzana Sequensová ze společnosti SpokojenyPes.cz.

Jak vybrat ten správný cvičák?

Je dobré si vybrat cvičák, který zaujme nejen prostředím, ale i přístupem výcvikáře. Určitě velkou roli hraje vzdálenost od bydliště. Pokud je v okolí více cvičáků, jistě není od věci zjistit si reference. „Pokud reference nenajdete, doporučuji kouknout alespoň na nabídku lekcí, kolik psů bude ve skupině a na jak dlouho,“ doporučuje Zuzana Sequensová z e-shopu SpokojenyPes.cz. Pozor, ne každý cvičák nabízí všechny druhy výcviku. Pokud budete chtít cvičit například obranářský výcvik či agility, budete se muset poohlédnout po cvičišti se širší nabídkou. Většina cvičišť nabízí různé druhy výcviku, ale vždy by měl být v nabídce základní výcvik pro všechna plemena psů.

Trenér je základ

Základ správného výcviku je trenér. Někdy si nedokážeme všimnout drobné chyby, kterou s pejskem děláme, a proto je dobré využít oko zkušeného trenéra. Je dobré mít na začátek stejného trenéra, který bude se psem cvičit pravidelně, pozná jeho slabá místa, zvyky a dovednosti a s kterým budete spolupracovat dlouhodobě. Než si trenéra vybereme, je dobré si o něm něco zjistit. Jaké má reference, zkušenosti a případně jakých výsledků dosáhl on sám se svým psem.

Co chci cvičit

Důležitou otázkou, kterou by si měl každý pejskař položit, je co by chtěl se svým psem cvičit? A podle toho pak hledat vhodné cvičiště. Samozřejmě je dobré občas vystřídat prostředí výcviku i trenéry, protože každý má trochu jiné zkušenosti a jiný pohled na věc. Pokud v okolí nenajdete cvičiště, které by nabízelo takový výcvik, který požadujete, je dobré využít i online kurzů. Cvičíte doma, kdy se vám to hodí, u toho natáčíte video, které pak pošlete trenérovi, který vám dá zpětnou vazbu.

Cvičák jako bezpečné místo

Výcvik psa může probíhat téměř kdekoliv, a je dokonce žádoucí jej trénovat v různých situacích a prostředích. To si ovšem můžeme dovolit pouze ve chvíli, kdy už má pes zvládnuté základní povely a dovednosti. A hlavně vybudovaný vztah s páníčkem. Na úplný začátek, kdy pes ještě neposlouchá, je dobré si vybrat cvičák, který má alespoň nějakou svou část oplocenou. V oploceném prostoru lze cvičit bez problémů i úplné začátečníky bez obav, že pes zmizí někde v dáli a zbytek času ho budete nahánět.

Motivace

Každý pes potřebuje pro trénink nějakou motivaci, tedy odměnu za dobře provedený úkol. Nejčastěji to bývá pamlsek nebo hračka. Odměnou ale může být i kontakt s majitelem, kontakt s cizím psem či volnost v běhání. Principem pozitivní motivace je zadání jednoduchého a snadno splnitelného úkolu, po kterém následuje pochvala nebo jiná odměna. Tento proces vede k další nadšené spolupráci a dychtivosti po novém úkolu a pochvale nebo jiné odměně. Úkoly mohou být postupem času náročnější, ale vždy by měly být nastaveny tak, aby je pes byl schopen splnit, protože je již chápe z předchozí práce.

Trénink s neposlušným psem

Pokud trénink psa neprobíhal odmalička tak, jak měl, stále existuje šance na nápravu. Napravení chyb je však dlouhodobý proces, proto nečekejte, že přijdete na cvičiště a vše bude vyřešeno během jedné či dvou lekcí. Většinou jde o běh na dlouhou trať, při kterém se budete učit další a další postupy, díky nimž se bude pejsek posouvat blíže k cíli. Vždy je dobré si uvědomit, že problémem není pes samotný, ale pouze jeho chování, a s tím se dá pracovat!

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Unsplash

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.