I oči mohou zakrnět: 8 cviků pro oční jógu

Okohybné svaly zajišťují pohyb oka. Můžeme se díky nim dívat do stran, dolů nebo vzhůru, aniž bychom otáčeli hlavu. Stejně jako ostatní svaly v těle ale mohou být namožené nebo nemusí fungovat správně. 

Po narození okohybné svaly potřebují určitý čas na svůj vývoj a posílení.

„Během prvních několika týdnů po narození se okohybné svaly postupně posilují a tím se zlepšuje koordinace zraku. Právě z tohoto důvodu je vhodné stimulovat jejich funkci procvičováním hybnosti například zavěšováním hraček nad dětskou postýlku. První týdny života může být hybnost skutečně značně omezena a obtížněji vyšetřitelná. Až do zhruba šesti měsíců věku může dítě šilhat. Teprve po tomto čase dochází k ustálení binokulární spolupráce obou očí a šilhání by se již nemělo vyskytovat. Pokud šilhání trvá, může se jednat o signál, že okohybné svaly nepracují správně,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Oční svaly jsou pro správnou funkci zraku podstatné. Jejich hlavním úkolem je umožnit pohyb očí a správnou koordinaci zraku. Stejně jako ostatní svaly v těle jim prospívá procvičovaní, zároveň je ale třeba dávat pozor, aby nebyly nadměrně zatěžovány. „Vhodná jsou jakákoliv cvičení zlepšující hybnost očí a uvolňující nadměrné napětí v očních svalech. Pro běžnou populaci je vhodná oční jóga, u specifických poruch hybnosti musí být cvičení vedeno přímo očním lékařem nebo ortoptistou. Tato cvičení však nejsou náhradou za adekvátní odpočinek po práci. I když se oči hýbou i během spánku, pro správnou funkci a regeneraci očních svalů je kvalitní a dostatečně dlouhý spánek velmi důležitý. I oční sval je možné přetížit. Namožení svalů se může projevovat bolestí očí, únavou očí až rozmazaným viděním, pocitem suchého oka, zvýšenou citlivostí na světlo, bolestmi hlavy až rozvojem akomodačního spasmu, kdy oko není schopno správně zaostřovat a tím se zhoršuje vidění do dálky,“ vyjmenovala Tereza Jestřábová, lékařka oční kliniky Gemini v Novém Jičíně.

V průběhu života mohou okohybné svaly přestat pracovat správně nebo zcela fungovat. Nejčastějšími důvody jsou úrazy nebo následky mozkových příhod. „Oční svaly jsou celý život natolik často používané, že samy od sebe neochabují. Poškozeny ale mohou být vlivem úrazu, záleží na míře poškození, v některých případech je možné sval opět rozhýbat. K zakrnění nebo špatné funkci okohybných svalů často dochází po prodělání cévní mozkové příhody. I v takových případech záleží na míře poškození svalu. Dalším důvodem nesprávné funkce okohybného svalu může být oslepnutí jednoho oka, kdy pak dochází k šilhání z důvodu nepoužívání svalu, i to lze částečně zmírnit cvičením,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Cviky pro oční jógu:

  1. 10x zamrkat
  2. 10x se podívat nahoru a dolů
  3. 10x se podívat doprava a doleva
  4. 10x se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
  5. 10x se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  6. 10x zakroužit očima doprava
  7. 10x zakroužit očima doleva
  8. 10x zamrkat

Video, jak správně cvičit oční jógu, najdete ZDE.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.