Jarní péče o auto: Na co rozhodně nezapomínat?

Předpověď počasí slibuje nástup jarních teplot. Nastává tak ideální čas, abyste po zimě autu dopřáli patřičnou péči. Kromě přezutí kol jsou tu i další důležité úkony, na které se vyplatí nezapomínat. Jedná se například o kontrolu baterie, a to jak u aut se spalovacím motorem, tak elektromobilů.

Každý motorista na přelomu sezon určitě myslí na výměnu zimních pneumatik za letní. Dřív, než po 31. březnu vyměníte autu obutí, zkontrolujte, jestli jsou vaše letní gumy v pořádku.

„Důležitá je kontrola tlaku a hloubka dezénu, která musí být ze zákona minimálně 1,6 mm po celé šíři běhounu pneumatiky. Starost o jejich kondici má své opodstatnění, protože kvalitní letní pneumatiky zkracují brzdnou dráhu, auto je s nimi v teplém období lépe ovladatelné, a navíc snižují spotřebu,“ říká provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna Petr Vaněček. Při přezouvání je ideální čas i na kontrolu geometrie a pro všechny případy si nechte zkontrolovat i brzdové obložení, na kterém se zima mohla negativně podepsat.

Na jaro si pořiďte letní směs do ostřikovačů a hlavně zkontrolujte provozní kapaliny, jako je olej, chladicí a brzdová kapalina, a v případě nutnosti je doplňte. Sněhem a ledem přes zimu trpí také stěrače, nastává tak ideální čas na jejich výměnu.

Zimní posyp, sůl, bahno, kamínky a veškeré další nečistoty dávají autu přes zimu zabrat a urychlují nástup koroze. „Základem je po zimě vzít auto do myčky a ideálně ho umýt ručně tak, abyste ho zbavili zbytků soli a všech nečistot i na špatně dostupných místech. Zapomínat se nesmí ani na podvozek a disky kol,“ doplňuje Vaněček. Čistotu a pořádek si váš vůz zaslouží i uvnitř. Promažte panty u dveří, ošetřete gumová těsnění, vysajte interiér, z kufru vyndejte všechny nepotřebné předměty, jako jsou sněhové řetězy nebo lopata, a vjeďte do jarní sezony s čistým štítem.

Nízké zimní teploty jsou náročné pro akumulátor, který se vyplatí nechat zkontrolovat v servise, a pokud je to nutné, nechat si ho vyměnit. Předejdete problémům se startováním a nebezpečí, že vás auto někde nechá ve štychu. Baterie je velké téma také u elektromobilů. Aby měla dlouhou životnost a co nejlepší podmínky, odborníci doporučují nabíjet ji průběžně v řádu několika hodin, např. před cestou a po návratu zpět. Důležité je nechávat si baterii pravidelně kontrolovat autorizovaným servisem, který ji bude umět v případě potřeby repasovat. Baterii si můžete nechat opravit v rámci obvyklé několikaleté záruky, kterou většinou poskytuje výrobce, případně v rámci záruky vázané na ujeté kilometry.

Nela Kleinová

Zdroj foto: FotoDuets, Getty Images Pro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.