Napečte si vanilkové Vánoce

Vyzkoušejte recept na křehké mandlové špalíčky. Díky nasekaným mandlím jsou na pohled rustikálnější než rohlíčky, ale stejně výtečné.

Ať už vsadíte na tradiční, nebo originální recepty, nastává nejvyšší čas pustit se do adventních cukrářských výtvorů. Pokud tento rok toužíte po obměně sladkého repertoáru, můžete své blízké překvapit i některou z neokoukaných delikates.

Tradiční recept na věnečky jsme uzpůsobili vánoční tematice, protože kromě vanilkového krému pro vás máme návod i na jeho perníkovou verzi.

Náš tip:

Ať už se během svátků rozhodnete pro jakýkoli cukrářský počin, dbejte na správný výběr ingrediencí, zejména koření. V soutěži spotřebitelů o Nejdůvěryhodnější značku roku i letos opětovně zvítězila značka Vitana, proto by její koření bohaté na silice nemělo chybět ani při přípravě svátečních pokrmů.

Mandlové špalíčky v moučkovém vanilkovém cukru

Suroviny (na dva plechy cukroví):

280 g hladké mouky
230 g změklého másla
30 g moučkového cukru + na obalení
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana
100 g loupaných mandlí

Postup: Mandle spařte v horké vodě, a ještě teplé zbavte slupky. Nasekejte na kousíčky. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Do velké mísy nebo na pracovní plochu přesijte hladkou mouku, cukr a na hromádku přidejte změklé nasekané máslo a mandle. Rukama vše propracujte do kompaktního těsta, dejte do fólie a uložte na hodinu do lednice. Ideálně však těsto odpočívá přes noc. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto nakrájejte na plátky a z plátů vyválejte válečky cca 2–3 cm tlusté. Nožem z válečku odkrajujte špalíčky. Buď malé na jedno sousto, nebo větší na dvě skousnutí. Pečte cca 10 minut nebo do zlatova.

Mezitím v míse smíchejte moučkový cukr s tím vanilkovým, a ještě teplé špalíčky v něm obalujte. Užijte si tu vanilkovou vůni a vánoční atmosféru.

Vanilkové a perníkové věnečky s mascarpone

Suroviny:
Na věnečky:
6 lžic rostlinného oleje
150 ml vody
130 g hladké mouky
3 šťastná vejce
špetka soli
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana na poprášení

Na krém:
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
1 lžička Perníkového koření Vitana (klasického nebo speciálního z edice Světová od Kateřiny
Winterové)
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana

Postup: Vodu s olejem přiveďte ve větším hrnci k varu. Jakmile uvidíte bublinky, přisypte do hrnce mouku a sůl. Těsto v hrnci pomalu odpalujte tak, aby se odlepovalo od stěn, ale přichytávalo ke dnu. Bude to trvat asi 3 minuty. Jakmile bude hmota kompaktní, odstavte hrnec z plotny. Do těsta opatrně zapracujte vejce, jedno po druhém. Nechte vychladnout. Troubu si rozpalte na 180 stupňů. Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte věnečky. Pečte asi půl hodiny a určitě troubu během pečení neotvírejte!

Hotové, chladné věnečky rozkrojte v půlce nožem. Budete je plnit krémem.

Mascarpone si rozdělte na poloviny. Jednu půlku vyšlehejte s vanilkovým cukrem, druhou s perníkovým kořením. Ve druhé míse vyšlehejte smetanu a opatrně ji promíchejte s mascarpone. Krém si přendejte do cukrářského sáčku s větší hubičkou a věnečky jím naplňte. Na závěr je ještě poprašte vanilkovým moučkovým cukrem.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.