Jak bezpečně zhubnout po 60

Přibývání na váze je jednou z nejčastějších věcí spojenou se stárnutím. Vyzkoušejte bezpečné a účinné triky, jak shodit přebytečná kila. 

Zatímco přibrat trochu na váze je přirozené a zdravé, špatná strava a nedostatek fyzické aktivity mohou u seniorů vést k obezitě. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je 41,5 % dospělých ve věku 60+ obézních. Obezita zvyšuje riziko různých onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky a některých typů rakoviny. Proto je zdravý životní styl tak důležitý, jakmile dosáhnete svých zlatých let. Cvičení, vyvážená strava a dostatek spánku mohou dospělým ve věku 60 a více pomoci zhubnout. Pokud ale chcete vyzkoušet jiné způsoby, jak shodit přebytečná kila, zde jsou některé bezpečné a účinné triky na hubnutí.

Chcete zhubnout, ale pořád máte na něco chuť? Pomůže správná vůně

Starším dospělým, kteří potřebují přibrat na váze, se někdy doporučuje používat esenciální oleje pro zvýšení chuti k jídlu. Některé z těchto olejů obsahují levanduli, mátu peprnou, bergamot a sladký pomeranč. Tyto složky podporují dobré trávení, zmírňují nevolnost a zlepšují náladu a mohou tak nepřímo pomoci zvýšit chuť k jídlu. Pokud však máte tendenci se přejídat a vaším cílem je zhubnout, pak se těmto olejům vyhýbejte a používejte pouze vonné produkty, které vás nenutí jíst více, než byste měli.

Některé vůně však mohou blokovat hlad a potlačit touhu po jídle. Jednou z nich je olivový olej. Ačkoli je to oblíbená přísada do mnoha jídel, zapálení svíčky s vůní olivového oleje může poskytnout pocit plnosti, jakmile ji ucítíte. Pokud máte chuť na sladké, kombinace svíček s vůní zeleného jablka a banánu může pomoci omezit touhu po cukru. Pokud máte doma několik těchto svíček, zapalte je, kdykoli budete mít chuť na nezdravé jídlo.

Použijte menší talíř

Máte po jídle stále hlad? Zkuste vyměnit talíř za menší, který pomůže stimulovat vaši mysl. Vidíte plný talíř, ve skutečnosti ale snížíte množství jídla, které běžně konzumujete. Chcete-li zhubnout, snažte se naplnit polovinu talíře neškrobovou zeleninou a zbytek libovými bílkovinami jako je losos, kuřecí prsa nebo tofu a trochou škrobu – bramborami, těstovinami, pšeničným chlebem nebo hnědou rýží.

Pijte zázvorový čaj

Několik studií ukazuje, že zázvor může být prospěšný při hubnutí. Protože je zcela přírodní, považuje se za bezpečnou pomůcku při hubnutí pro dospělé nad 60 let. Výzkum z PubMed Central ukázal, že lidé, kteří při snídani vypili 2 gramy zázvorového prášku smíchaného s horkým nápojem, pociťovali snížené pocity hladu. Kromě toho studie odhalila, že zázvorový čaj může zvýšit termogenezi, což je schopnost těla produkovat teplo, která může pomoci spalovat kalorie. Do zázvorového čaje můžete přidat trochu medu a citronu, pokud chcete zahnat mírně kořenitou chuť, aniž byste ztratili zdravotní přínosy.

Udržet si zdravou váhu ve svých 60 letech je jedním z nejlepších způsobů, jak zůstat ve špičkové kondici. Máte vlastní tipy, jak shodit kila, a vypadat a cítit se v seniorském věku co nejlépe? Podělte se s námi v komentářích!

 

Nela Kleinová

Zdroj: Seniors lifestyle mag

Zdroj foto: Shapecharge, Getty Images Signature

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.