Kromě řady zvyků i tradic si budou moci lidé opět naplno vychutnat také sváteční hody, ať už jsou zvyklí si dobré jídlo a pití dopřát ve společnosti svých blízkých doma, nebo v restauraci.
Podle dat velkoobchodního řetězce makro ČR obecně platí, že v týdnu před Velikonocemi rostou tržby z prodeje potravin až o čtvrtinu ve srovnání s běžným provozem. Masa se dokonce prodá víc než před Štědrým dnem. Kromě toho lidé na Velikonoce ve velkém kupují také vejce, alkohol či cukrovinky a sladké pečivo, jako jsou například tradiční mazance. Nechte se inspirovat velikonočními recepty:
PEČENÁ KUŘECÍ ROLÁDA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM, ŠŤOUCHANÝM BRMABOREM A CHŘESTOVÝM SALÁTEM S HŘÁSKEM A KVAŠENÝMI KEDLUBNAMI (4 porce)
Maso:
- 1 875 g kuřecích prsou
- 150 g másla (82%)
- 20 g soli kamenné
Fáš:
- 480 g kuřecích prsou bez kosti a kůže
- 480 g smetany (30%)
- 40 g vajec
- 10 g soli kamenné
- 0,5 g mletého, černého pepře
- 40 g medvědího česneku
- 30 g petržele listové
Šťáva:
- 10 g výpeku z kuřátka
- 60 g hladké mouky
- 500 g kuřecího vývaru vlastní výroby
- 100 g másla (82%)
Přílohy:
- 90 g čerstvého, zeleného chřestu
- 50 g másla (82%)
- 0,5 g soli kamenné
- 200 g zeleninového vývaru vlastní výroby
- 75 g cukrového hrášku
- 50 g šalotky cibulky
- 5 g soli kamenné
- 100 g másla (82%)
- 5 g cukru krupice ARO
- 10 g listů medvědího česneku
- 8 listů štovíku
- 50 g kvašených ředkviček domácí výroby
- 8 g nálevu z kvašených ředkviček
- 40 g oleje z hroznových jader
- 50 g čerstvého česneku na pečení
Brambor šťouchaný:
- 4 000 g brambor varného typu B
- 250 g cibule bílé
- 100 g kuřecího tuku
- 100 g másla (82%)
- 10 g soli kamenné
VELIKONOČNÍ KUŘE SE ŽEMLOVOU NÁDIVKOU, PEČENOU CIBULÍ, FAZOLKAMI, KOPŘIVAMI A DOMÁCÍ SLANINOU (4 porce)
- 1 875 g kuřecích prsou
- 150 g másla (82%)
- 20 g soli kamenné
Nádivka žemlová:
- 400 g žemlí
- 150 g mléka (1,5%)
- 100 g másla (82%)
- 75 g žluté cibule
- 100 g vejcí
- 3 g soli kamenné
- 0,01 g muškátového oříšku
- 100 g kopřiv
Příloha:
- 150 g zelených fazolek
- 200 g bílé cibule
- 150 g Fawa mražených fazolek
- 50 g Horeca Selec listové petržele
- 150 lusků cukrového hrášku
- 500 g zeleninového vývaru vlastní výroby
- 4 g oleje
- 60 g domácí slaniny
- 2 g soli kamenné
- 50 g kopřiv
Šťáva:
- výpek z kuřátka
- 60 g hladké mouky
- 500 g kuřecího vývaru vlastní výroby
- 30 g másla (82%)
Doplňky:
- 50 g ředkviček
- 5 g štovíku
- 3 g mini kopřiv
Významný podíl na prodejích před Velikonocemi má právě drůbež, která celkově tvoří 36,5 % prodejů všeho masa v řetězci makro. Jen na kuřecí maso, jež se o Velikonocích připravuje tradičně s nádivkou, připadá 28,5 % celkových prodejů. Data makro ČR dále ukazují na jasnou převahu prodeje chlazeného kuřecího masa (85 %), zbylých 15 % je pak mražené kuřecí.
Zajímavá situace nastává na Velikonoce také v sortimentu vajec. Jejich prodeje sice v porovnání s běžnými dny rostou, ale paradoxně nedosahují předvánočních úrovní. Celoroční poptávka po vejcích vrcholí v prosinci, kdy lidé nakoupí 1,5 – 2krát více vajec než před Velikonocemi, a to z důvodu pečení. Naopak od dubna do října je poptávka menší, protože část lidí má v tomto období přístup k vajíčkům z domácích chovů, a tak je nemusí kupovat. „Zhruba 80 % vajíček na regálech českých obchodů pochází z Česka, zbylých 20 % je dovoz, hlavně z Polska. Spolupracujeme především s velkochovateli, jelikož jenom oni jsou nám schopni zajistit stále dodávky v průběhu roku. Přesto pravidelně zařazujeme do sortimentu i vejce od regionálních farmářů, kteří se soustředí na ekologické chovy,“ doplňuje Martin Čivrný, manažer udržitelnosti makro.
Specialisté makro ČR letos očekávají také nárůst velikonoční poptávky po alkoholu a cukrovinkách. Právě alkohol byl v průběhu posledních dvou covidových let zasažen z tradičních velikonočních kategorií spojených s koledou nejvíce. Loni se kvůli omezeným možnostem setkávání a uzavřeným restauracím jeho prodeje v období svátků jara propadly v porovnání s rokem 2019 o 35 %. Prodej cukrovinek pak byl ve srovnání s obdobím před pandemií nižší o téměř čtvrtinu.
Marta Molínová