Pánové, nenechte se zaskočit andropauzou

S příchodem padesátky dochází k hormonálním změnám nejen u žen, ale také u mužů. Zatímco ženská menopauza je dána ztrátou menstruačního cyklu, andropauza takto přesně danou hranici nemá. Jak ale upozorňuje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum, princip menopauzy u žen a andropauzy u mužů je v zásadě stejný.

„Při andropauze dochází ke snížené hladině androgenu. Ve finále jsou i příznaky více či méně podobné těm, které pociťují ženy v menopauze,“ vysvětluje uroložka Purmová. Androgeny jsou mužské pohlavní hormony, jejichž hlavním představitelem je hormon testosteron. Produkce testosteronu probíhá hlavně ve varlatech muže (90 %). Zbylých 10 % je syntetizováno v nadledvinách.

„Hladina mužských pohlavních hormonů (androgenů) začíná prudce stoupat v začátku puberty. Díky tomu se formuje mužský maskulinní typ postavy, definitivně se formuje mužský genitál, zesiluje se sexuální orientace a sexuální touhy. Dostatečně vysoká hladina androgenů se udržuje do 30–40 let věku muže,“ popisuje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum.

Trampoty stárnoucích mužů

Pokles pohlavních hormonů se u mužů obvykle začne projevovat okolo 50. až 55. roku života – často se změny označují také pojmem syndrom stárnutí muže, tzv. Aging men. V tomto období u pánů plíživě přicházejí příznaky různého charakteru i intenzity. Týkat se mohou nejen tělesných funkcí, ale také psychiky. „Muž pozná andropauzu podle prořídnutí tělového ochlupení, zvětšení prsou, může pociťovat zvýšenou únavu, změny nálad, ale také deprese, obezitu, návaly horka, nechuť k pohlavnímu životu,“ vyjmenovává uroložka Purmová typické projevy. K uvedeným potížím se navíc často přidávají i problémy související se zvětšenou prostatou. Takzvaná benigní hyperplazie prostaty (označovaná též BHP) vzniká rovněž jako důsledek změn hladiny testosteronu a postihuje přibližně 40 % mužů po padesátce. Zvětšená prostata utlačuje močovou trubici a vede k častému močení, nočním návštěvám WC, muži mají slábnoucí či přerušovaný proud moči, anebo se objevuje náhlé nutkání na močení. U většiny pacientů, kteří mají tyto obtíže, registrují odborníci i potíže v sexuální oblasti, především snížené libido a zhoršenou erekci.

Jak z toho ven?

Takzvaný mužský přechod je sice biologickým procesem, který patří k přirozenému stárnutí, přesto mohou muži do určité míry průběh své andropauzy ovlivnit a držet ve svých rukou otěže nad svým životem po padesátce. „Cvičit, zkusit zhubnout, být na čerstvém vzduchu a následně navštívit lékaře,“ vyjmenovává MUDr. Purmová možnosti, jak lze s andropauzou bojovat. Pánové „v letech“ by měli držet na uzdě tělesnou váhu nejen kvůli rostoucímu bříšku, které k andropauze často patří. Mohou tím pozitivně ovlivnit i zmíněnou erekci. „Studie ukazují, že změna životního stylu, například snížení hmotnosti či sportování, změní erektilní dysfunkci k lepšímu,“ upozorňuje lékařka. Ostatně, vzhledem k tomu, že se zvyšujícím se věkem stoupá i riziko rozvoje onemocnění jako je cukrovka, vysoký krevní tlak či vysoký cholesterol, je změna stravovacích návyků způsobem, jak se i těmto nemocem vyhnout nebo je zmírnit.

Nebojte se urologa!

Zároveň by se pánové neměli obávat návštěvy urologa. Po padesátém roce by měli preventivní prohlídky zařadit do kalendáře se stejnou železnou pravidelností, jako ženy docházejí ke gynekologovi. Odborníci doporučují návštěvy urologa každý rok, v případě, že se u muže vyskytuje v rodině rakovina prostaty, je na místě začít s prevencí již po čtyřicátém roce. „K rutinní prohlídce patří jistě vyšetření prostaty, testosteronu a PSA (prostatický specifický antigen – test používaný k detekci karcinomu prostaty, pozn. red.),“ popisuje MUDr. Purmová, co muže v ordinaci čeká. „Cílem vyšetření je zhodnotit hormonální a lipidový profil muže, vliv hladiny testosteronu na potíže nemocného. V rámci vyšetření dále provádíme preventivní vyšetření za účelem vyloučení možného karcinomu prostaty, infekce moče a onemocnění ledvin,“ doplňuje MUDr. Stolz z UroKlinikum.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.