Moderní muži vědí, že dbát o sebe není slabost

Kosmetika zůstává převážně doménou žen. To vyplývá i ze statistik dm drogerie markt, které ukazují, že muži tvoří jen necelou desetinu zákazníků zaregistrovaných do programu dm active beauty. I přesto do světa pleťové a vlasové péče proniká stále více mužů.

Pánové již zdaleka nevnímají používání různých kosmetických přípravků za slabost, ale standard. Vhodná a kvalitní kosmetika totiž může pomoci nejen s péčí o vzhled, ale i zdravé sebevědomí.

Správná péče o obličej zabrání vysoušení i zarůstání vousů

Pryč jsou doby, kdy si muži vystačili pouze s mýdlem a vodou, čas od času pak přidali pěnu na holení. Mužská pleť si zasluhuje pozornost podobně jako ta ženská, proto je na místě pravidelná ranní a večerní péče.

Pleť je třeba vyčistit, například pomocí tonika, pleťové vody nebo mycího gelu na obličej, a provést takzvaný „facewash“. Následně je vhodné ji vyživit a hydratovat krémem. Alespoň jednou do týdne je poté na místě aplikovat peeling, který pleť šetrně zbaví odumřelých buněk.

Pánové nemusejí mít nejmenší obavy z přílišného trávení času před zrcadlem, celá procedura za použití správných přípravků nezabere více než pár minut. S pletí přitom dokáže zázraky. U mužů, kteří se pravidelně holí například napomůže předejít nepříjemnému zarůstání vousů.

Jak na péči o vousy?

Někteří preferují plnovous, jiní jsou nejradši hladce oholení a najdou se i tací, co si pěstují knír. Péče o porost tváře je čistě mužská záležitost a zahrnuje mytí, zastřihávání, kartáčování či holení a následnou péči. Ať tak, či tak, je to právě vhodná kosmetika, bez níž se muži při správné péči o obličejový porost neobejdou.

Dává-li muž přednost hladké tváři, nesmí v jeho výbavě chybět kvalitní holicí strojek. Do módy se sice vrací břitva, na elektrické strojky či starou dobrou žiletku však zatím Češi nedají dopustit. „Dle statistik dm drogerie markt se za rok 2020 prodalo přes půl milionu kusů holicích strojků a náhradních hlavic, což znamená, že i přes oblibu barber technik posledních let se holicích strojků muži zatím nehodlají vzdát,“ uvádí Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Pokud se po holení vyskytuje pálící a podrážděná pokožka, poukazuje to na špatnou holicí techniku, příliš opotřebenou žiletku nebo nedostatečnou přípravu pokožky na holení. Tváře je však dobré zklidnit po každém holení, poslouží například voda či balzám po holení k tomu určené.

Mužům, kteří naopak preferují delší porost, by ve výbavě nemělo chybět speciální mýdlo na vousy, pečující oleje, přípravky pro výživu a podporu jejich růstu a samozřejmě také hřeben.

Šediny, vypadávání i nepoddajnost pomůže vyřešit vhodná vlasová kosmetika

Rozhlédneme-li se kolem sebe, není možné si nevšimnout, že u mužů stále vévodí krátký sestřih. Výhodou je, že čím kratší vlasy jsou, tím méně vyžadují péče. To však neznamená, že ji lze zanedbat úplně. Drogerie tak dnes nabízejí širokou nabídku produktů vyvinutých speciálně pro mužskou kštici. „Jsou to právě kratší vlasy, které dokážou být nepoddajné a beztvaré. Není třeba se obávat používat gely na vlasy, pryč jsou devadesátá léta a s nimi i vodnaté přípravky zatěžující hlavu vytvořením nevzhledné vlasové krusty. Stylingové produkty dm značek například nezatěžují vlasy ani zvenčí, kdy aplikace přípravku není téměř znatelná, ale ani zevnitř, jelikož neobsahují mikroplasty, amoniak či sulfáty,“ podotýká Jiří Peroutka.

Problémem, který trápí muže výrazně častěji než ženy, je bezesporu padání vlasů. Na vině jsou zpravidla hormony, neboť je to právě mužský hormon testosteron, jehož vlivem vlasy slábnou a vypadávají. Výjimkou mezi příčinami ale není ani stres, nedostatečná výživa či špatná péče. K padání vlasů totiž může vést vysušená a nezdravá pokožka, jejíž vznik je často zapříčiněn používáním nevhodných přípravků. Dobře zvolený šampon a kondicionér tak mohou předčasnému vypadání vlasového porostu zabránit, účinná dokáže být také bezoplachová péče v podobě tonika či růstového séra. Pravidelná masáž hlavy při jejich aplikaci pokožku navíc prokrví a působí tak blahodárně na vlasové folikuly. Na vypadávání vlasů se obecně doporučuje používat přípravky s kofeinem.

Také lupy patří mezi vlasové „trable“, které se vyskytují častěji u mužů. Na vině bývá zpravidla kožní onemocnění či nevhodná kosmetika. Je-li příčinou ekzém, lupénka nebo plíseň, je na místě návštěva lékaře-specialisty. V případě nekvalitní vlasové péče lze problém vyřešit jednoduše její výměnou, nejlépe za kosmetiku určenou přímo pro boj s lupy. Výsledek a zlepšení se zpravidla dostaví záhy, i po vymizení šupinek je ale vhodné speciální péči používat preventivně alespoň jednou týdně. Správně zvolené vlasové přípravky mohou být řešením také v případě problému opačného, kdy se pokožka hlavy mastí nadmíru. Nejlépe šampon na mastné vlasy funguje při střídání s kosmetikou s hydratačními účinky. Příčinou mastné kštice může být též časté zajíždění rukou do vlasů, pro efektivní řešení potíží je proto důležité tento zlozvyk co nejvíce omezit.

I když jsou šediny mezi ženami velmi oblíbené a u mužů jsou považovány za sexy známku zralosti, ne každý muž je ochoten se se zestříbřením svých vlasů smířit. Pro radikální a účinné řešení lze sáhnout po barvě na vlasy pro muže. Pro rychlé zakrytí šedin pak existuje pestrá nabídka tónovacích přípravků jako spreje či „řasenky“ na vlasy.

„Ačkoliv by takový seznam pečující kosmetiky mohl budit dojem, že muž stráví nákupy v drogerii celý den, není tomu tak. Například v dm drogerii je ryze pánský sortiment umístěn vždy na jednom místě, zpravidla hned u vstupu. Regály, na nichž se nachází, jsou navíc označeny černým rámováním,“ uzavírá Jiří Peroutka.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.