Recepty: Jak vybrat správný sýr ke grilovaní?

Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.

Balkán a oblast Středního Východu jsou místem, odkud se vzal úplně původní sýr určený k tepelné úpravě na ohni– halloumi. Důvodem byl nedostatek potravin, konkrétněji masa, který místní obyvatelstvo přiměl k tomu, aby vyzkoušeli i něco nového. A tak se zrodil grilovaný sýr, jak ho známe dodnes. Čím dál větší popularitě se těší zvlášť v letním období, kdy se připravuje na různé způsoby. Mějte však na paměti, že základem receptu je výběr kvalitního produktu.

Recept: Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami

  • 300 g bio sýru (např. halloumi)
  • extra panenský olivový olej v biokvalitě
  • sůl a čerstvě mletý pepř v biokvalitě
  • bio bylinky – bazalku a mátu
  • bio citrón

Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran. Grilujte jej maximálně dvě minuty, a to z každé strany. Na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citrónu k pokapání. Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou

Z jakých druhů tedy vybírat?

Na gril se obecně hodí sýry s pevnější strukturou, takže na čerstvé a tavené sýry raději zapomeňte. Skončily by roztavené na uhlících. Raději sáhněte po tradičním hermelínu nebo kozím sýru.

Náš tip: Halloumi a oštěpek

Nechcete-li se upínat k tradičním sýrům, vyzkoušejte řecký sýr typu halloumi. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, v našich podmínkách ale najdete často i kravské alternativy, a díky jeho pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho nemusíte balit do alobalu. Překvapí vás svou lahodnou chutí. Nejlépe si ho vychutnáte jako praví Řekové – po ugrilování ho pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou a okořeňte bílým pepřem.

Netradiční grilovaná pochoutka pochází ze Slovenska a vyrábí se z ovčího mléka, kdy se po odstátí namáčí ve slané vodě. Na rozdíl od halloumi ho ale doporučujeme grilovat na alobalovém tácku. Jeho chuť není třeba nikterak dochucovat. Pakliže vyberete zauzený oštěpek, nijak ho neupravujte, jeho lahodná příchuť by se dalším kořením ztratila.

Marta Molínová

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.