Nedostatečný pitný režim zhoršuje příznaky přechodu. Proč se vyhýbat kávě, alkoholu a limonádám?

Dodržovat správný pitný režim je důležité v každém věku a velmi podstatnou úlohu hraje i v menopauze, kdy se v ženském těle odehrává celá řada podstatných změn. Jak souvisí dehydratace a návaly horka? Proč se vyhnout kávě, čaji a alkoholu? A je problémem u průmyslových limonád jen obsažený cukr? 

Ženy v menopauze se většinou musejí potýkat s nejrůznějšími omezeními, které je dříve netrápily. S přechodem jim obvykle ubývá sil a energie, dostavují se potíže se soustředěním a pamětí, mohou je častěji přepadat depresivní a úzkostné stavy, bývají více podrážděné. Běžné je i rychlé přibírání na váze, bolavé klouby, bolesti hlavy, nespavost a náhlé změny nálad. Téměř všechny ženy také zažívají nepříjemné návaly horka a noční pocení.

Někdy mohou být projevy menopauzy natolik intenzivní, že zásadně zasahují do kvality života ženy, a tak zpravidla přichází ke slovu hormonální substituční terapie (HRT). S mírnějšími příznaky však lze efektivně bojovat prostou úpravou životosprávy, zejména změnami v jídelníčku. Jejich součástí by přitom měl být rovněž důraz na správný pitný režim.

Dostatek tekutin mírní projevy menopauzy

O důležitosti vyváženého pitného režimu slýcháme v mnoha souvislostech. Není divu – lidské tělo je zhruba ze 70 % tvořeno z vody, kterou mu je potřeba dodávat. Denní příjem vody by se měl pohybovat mezi dvěma až třemi litry v závislosti na fyzickém vytížení, typu stravy i okolních podmínkách, jako je třeba teplota.

Jak pomůže správný pitný režim mírnit příznaky menopauzy? V prvé řadě zabraňuje dehydrataci, která řadu projevů menopauzy zhorší. Nedostatek tekutin v těle způsobuje bolesti hlavy, zhoršuje pozornost, paměť a další kognitivní funkce. Dehydratací trpí svalový a kloubní aparát, zažívací ústrojí i ledviny. S nedostatkem vody se zhoršuje termoregulace organismu, což vyvolává návaly horka a pocení – respektive se tedy mohou zintenzivňovat návaly horka spojené s menopauzou. Pocením pak z těla mizí další tekutiny, takže nastává začarovaný kruh. V neposlední řadě dehydratace zhoršuje kvalitu kůže a pleti.

Stimulační účinky kávy zatěžují orgasmus, alkohol škodí spánku

Správný pitný režim samozřejmě není jen o kvantitě, ale i o tom, jaký druh tekutin pijete. Králem je v tomto ohledu jednoznačně čistá voda, ideálně v pokojové teplotě. Ženy v menopauze by se měly nejlépe zcela vyhnout sladkým limonádám a dalším průmyslovým nápojům, kávě, černému čaji a alkoholu, nebo je alespoň výrazně omezit. Káva a černý čaj odvodňují a v nich obsažený kofein vzhledem ke svým stimulačním účinkům zatěžuje organismus, který je už tak značně namáhán přechodovými hormonálními změnami. Tyto povzbuzovače zároveň nabourávají spánek, takže se organismu nedostává potřebné regenerace.

Spánku nesvědčí ani alkoholické nápoje. Alkohol sice pomůže s usnutím, ovšem zásadně narušuje kvalitu spánku, zvyšuje šanci dřívějšího probuzení a brání nástupu REM fáze spánkového cyklu, která je zásadní pro regeneraci organismu, ale také zpracování emocí. Alkohol, ač se to nemusí na první pohled zdát, je rovněž opravdová kalorická bomba. Jeho omezení tak prospěje snahám o udržení optimální tělesné váhy. Vyhnutím se alkoholu ale ženy především ulehčí svému metabolismu. Alkohol, respektive etanol, totiž náš organismus nedokáže skladovat a musí jej co nejrychleji vyloučit. Za tímto účelem tak musí upozadit jiné metabolické procesy, například zpracování tuků a cukrů.

Průmyslové limonády škodí cukrem a oslabují kosti

Limonády, ale například i šťávy ze sladkého ovoce jsou nevhodné především kvůli vysokému obsahu cukru či umělých sladidel. Právě cukru by ženy v přechodu měly ve svém jídelníčku škrtnout co nejvíce. Vlivem hormonálních změn se v menopauze zvyšuje inzulínová rezistence, takže tělo hůře zpracovává krevní cukr a jeho hladina stoupá. Organismus se tak stává náchylnější například vůči diabetu 2. typu či kardiovaskulárním onemocněním. Vysoká hladina krevního cukru může taktéž opět zhoršovat návaly horka a existují náznaky, že oslabuje účinky HRT. V neposlední řadě pomůže omezení cukru lépe zvládnout i obvyklé „přechodové“ přibírání na váze, které samo o sobě způsobuje celou řadu zdravotních komplikací.

Mnoho průmyslových limonád obsahuje také kyselinu fosforečnou, která může ve vysokých dávkách narušovat rovnováhu fosforu a vápníku v těle, a tím negativně působí na zdraví kostí. Ty v menopauze ohrožuje osteoporóza, a dodatečné oslabení skeletu vlivem průmyslových limonád tak může mít velice nebezpečné následky.

Co pít, ale i jíst?

Jak již bylo zmíněno, pít je nejen v menopauze potřeba hlavně čistou vodu. Ozvláštnit si ji je v případě potřeby možné třeba plátkem citronu či limetky nebo pár lístky máty, meduňky nebo dalších vhodných bylinek. Černé čaje je dobré nahradit zelenými, ovocnými nebo bylinnými. Pokud se nechcete vzdát kávy, sáhněte po kvalitních produktech a omezte ji na jeden šálek kávy hned po ránu. Co se týče například oblíbených smoothie, jsou sice zdravé, ale není dobré to s nimi přehánět. Některé druhy ovoce jsou totiž také plné cukru a kalorií. Vhodnější jsou tak smoothie zeleninová. Pitný režim by měla doplnit i vhodná strava plná ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a dalších nutričně bohatých potravin. Dobrým tipem jsou pak sójové výrobky, protože sója obsahuje fytoestrogeny, které jsou velmi podobné ženským hormonům a příznivě působí na projevy hormonálních změn. Tělu je lze dodat i formou kvalitních doplňků stravy, jako je například Sarapis Soja. Ten kromě výtažků ze sóji obsahuje i širokou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů a zejména také včelí produkty, jako je včelí mateří kašička a květní pyl, které napomáhají k pohodovějšímu průběhu přechodu.

MUDr. Pavel Turčan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.