Regenerujte s přicházejícím jarem svůj organismus

Po únavné chladné zimě je čas dodat tělu zaslouženou energii. Stejně jako se s jarem probouzí příroda, můžete i vy podpořit svůj organismus a imunitní systém. Připravte své tělo na slunečné dny, které nás již brzy čekají, a přivítejte je s radostí.

Chladné počasí nás pomalu opouští a přicházejí teplé jarní měsíce. Nejen počasí má vliv na naši náladu, a měli bychom tak v regeneraci podpořit naše tělo, které je po náročné zimě unavené. Doplňte potřebné vitaminy a minerály, které posílí váš imunitní systém a umožní vám tak přivítat jaro plni energie. Užijte si naplno jarní radost z maličkostí, rozkvetlou přírodu a slunečné dny. „Pravidelným doplňováním minerálů a vitaminů díky pestré stravě podporujeme náš organismus i imunitní systém. Hlídejte si dostatečné množství ovoce i zeleniny v jídelníčku a nezapomeňte ani na pravidelnou konzumaci luštěnin. Ty obsahují také velké množství vlákniny, které přijímá většina z nás nedostatek,“ radí ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Ať už se rozhodnete posílit svůj pestrý jídelníček, nebo se vrhnout do výzvy ke správnému stravování, je důležité si kromě makroživin hlídat také dostatek vitaminů a minerálů. Kvůli jejich pestré škále můžeme dosáhnout jejich dostatečného příjmu pouze opravdu pestrou stravou nebo pomocí potravinových doplňků. „Naše tělo potřebuje pestrou škálu vitaminů, stopových prvků a minerálů. Doplňování všech podstatných prvků je těžké dostatečně hlídat. Zásadní jsou pro nás zejména vitamin C a D, které podporují imunitu, ale i A, B12 a B6 či například kyselina listová nebo pak zinek, selen, měď,“ doplňuje ing. Hlavatý.

Abychom usnadnili našemu tělu regeneraci, měli bychom se také zaměřit na to, čemu se v rámci našeho stravování vyhnout. Vysoce slazené potraviny s přidaným cukrem či naopak s velkým množstvím soli zcela jistě v našem jídelníčku být nemusí. Smažená a těžká jídla jsou náročná pro naše tělo a hlavně játra, která se o naši regeneraci starají dennodenně. Ulevte jim a vyřaďte alespoň na pár týdnů takové pokrmy a uvidíte, že budete mít mnohem více energie.

Kromě pestré stravy podpořte svůj organismus pohybem. Nejpřirozenější je obyčejná chůze. I 20minutová procházka vám pomůže a budete překvapeni, že se budete cítit lépe. A pokud si po ránu vyhradíte alespoň 5 minut na protažení a pár cviků, příjemně se nastartujete do dalšího jarního dne.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.