I když letošní Velikonoce budou trochu jiné, než jsme běžně zvyklí, na kulinářské zážitky se naštěstí žádná omezení nevztahují.
Přinášíme vám proto recept na velikonoční nádivku s uzeným masem, ze které vám jedna porce určitě stačit nebude. S šikovnými pomocníky do kuchyně navíc celou hostinu připravíte snadno a rychle.
Na přípravu nádivky budete potřebovat:
- 400 g uzené krkovice
- 4 ks vajec
- 6 ks housek
- 50 g másla
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g petrželky
- sůl, pepř
- muškátový květ
Postup:
Uvařenou uzenou krkovici nakrájíme na menší kousky. Starší housky nakrájíme na kostičky a přelijeme mlékem. Po chvilce vymačkáme přebytečné mléko a housky přidáme k nakrájenému masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a nasekanou petrželku. Nasekané petrželky můžete klidně přidat více, v nádivce je výborná. Poté oddělíme žloutky od bílků a žloutky smícháme s ostatními surovinami. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hotové směsi. Nádivku rozprostřeme do máslem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 30-40 minut do zlatova. Při podávání posypeme nasekanou petrželkou. Najdeme-li na jaře mladé kopřivy, můžeme je použít místo nasekané petrželky. Do nádivky se skvěle hodí i nasekané mandle, které do směsi vmícháme společně s kořením.
Marta Molínová