Podpořte organismus, ať se nemoc nevrací

Každý člověk je jinak odolný proti onemocněním. Odlišná bývá také imunitní paměť, což je schopnost organismu pamatovat si, s jakým patogenem bojoval a jak se ho zbavil. Při dalším setkání si tělo vše vybaví a spustí efektivní imunitní odpověď.

Lidé se slabou imunitou mají i pomalejší imunitní paměť, proto je reakce jejich organismu na známý patogen pomalá. Mnohdy tak znovu pocítí příznaky nemoci, které prodělali. Naštěstí jsou možnosti, jak podpořit organismus k co nejrychlejší opětovné reakci. Pro podporu a fungování imunitního systému je důležitý dostatečný vyvážený příjem živin, minerálů a vitaminů. Nejvíce vitaminu C, vitaminu D, zinku i jiných prvků a složek jako třeba vláknina pro zdravé bakteriální osídlení střev. Bez těchto prvků může být imunitní systém slabší, pomalejší, onemocnění snáz propuknou a mohou mít i těžší průběh.

Jejich dostatečný příjem neznamená automaticky, že se vám nemoci obloukem vyhnou, ale že je zvládnete i na poprvé daleko snáz a na podruhé už si třeba ani nevšimnete, že se něco děje.

 

Zinek podpoří funkce imunitních buněk

Hladší průběh nemoci je zásluha zejména zinku, který podporuje růst, množení a funkci všech buněk imunity. Makrofágů, lymfocytů (T, B a NK buňky) a dalších. „Všichni lidé mají ve svém těle dopředu připravené T a B lymfocyty, které jsou schopny rozpoznat podněty nového patogenního viru. T a B lymfocytární systém je schopen také vytvořit imunitní paměť,“ vysvětluje prof. Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Více schopných buněk rovná se lepší obrana. Na příští setkání s týmž podnětem reaguje díky tomu organismus rychle a efektivně.

Dvě stě funkcí vitaminu D

Právě na tomto se podílí zinek. Vitamin C zde funguje jako akcelerátor, který všechny imunitní procesy popohání. Vitamin D zase pomáhá aktivovat lymfocyty, zejména zmíněné NK buňky (natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím. V těle má déčko dalších 200 funkcí, které souvisí i nesouvisí s imunitou včetně regulace imunitní odpovědi, aby se organismus neobrátil i sám proti sobě. Bohužel odborníci stále upozorňují na nízký příjem vitaminu D v populaci.

V případě vitaminu C, vitaminu D a zinku je oprávněné tvrzení, že bez jejich dostatečného příjmu je imunita nedostatečná. „Suplementace těchto nezbytných složek v podobě kvalitních potravinových doplňků lze doporučit jak preventivně, tak v podobě zvýšených dávek při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil. Působí zprostředkovaně i na naši psychiku,“ říká imunolog prof. RNDr. Jan Krejsek. Součinnost těchto prvků poslouží jako podpora v době náročné na respirační onemocnění. Také při nadměrné fyzické činnosti nebo pokud je nemůžete přijmout ve stravě či v případě vitaminu D ze slunce. www.jsemstalekost.cz

Bez zdravého života to nepůjde

Odborníci doporučují trvalou vyváženou stravu, optimální hmotnost, dostatek pohybu a spánku. Přes všechny vymoženosti moderní medicíny má složení jídelníčku většinový podíl na psychice, zdraví a vzhledu. Nemoci srdce či trávicí soustavy, slabý imunitní systém, nadváha i špatná nálada, splín a celá série dalších. To všechno mohou být důsledky stravy s nevyváženým poměrem živin a s minimem vitaminů. Silná imunita postavená na vyváženém jídelníčku, pohybu a spánku není úplně nemožná. Jde ale o trvalý, a hlavně dlouhodobý proces. Není to něco, co pár týdnech zodpovědného životního stylu zafunguje, proto je v pořádku podpořit svoje úsilí i doplňky stravy.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.