Kolagen není jen proti vráskám

Jak se vyznat v potravinových doplňcích, které kolagen obsahují? K čemu jsou dobré želatiny a jakým způsobem pomáhá kolagen v přirozené podobě? 

Kolagen je hojně zastoupenou a důležitou součástí lidského organismu. Úlohou této ve vodě nerozpustné bílkoviny je zajišťovat stabilitu a pružnost tkání. „Tvoří zhruba 10 % celkové hmotnosti lidského těla a jeho podíl je asi nejvýraznější v kůži. V těle se vyskytuje cca ve 30 různých typech. Nejčastější typy jsou Typ I, který je obsažen v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži. Typ II je součástí chrupavek a Typ III je přítomen hlavně v kůži, vlasech, svalech a kostech. Typ V se vyskytuje v pružné výstelce cév a tak dále,“ vypočítává ortoped MUDr. Róbert Pituch a dodává, že jednotlivé typy mohou své složení i měnit.

Účinkují zázračné krémy s kolagenem?

Slovo kolagen zní jako magické zaříkávadlo kosmetických firem, které se na něj odvolávají při propagaci produktů, jež mají zajistit věčné mládí a vyhlazenou pleť. Problém však je, že kolagenová molekula je příliš objemná na to, aby se z krému či šamponu dostala do vnitřní struktury kůže a tímto způsobem vyhlazovala vrásky nebo posilovala vlasy. Kolagen proto prospívá při vnitřním užívání. „Pro krásu je kondice kolagenu v těle velmi důležitá, protože zajišťuje pružnost a pomáhá udržovat dobrou hydrataci kůže a tím i sekundárně lepší ‚mladistvý‘ vzhled,“ vysvětluje MUDr. Pituch.

Zajímejte se o složení: Želatiny působí v těle jinak než kolagen v přirozené podobě

V lékárně můžete narazit na celou řadu potravinových doplňků s kolagenem. Zásadní rozdíl však spočívá v tom, zda jde o želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy kolagenní peptidy, nebo preparáty, obsahující kolageny v přirozené podobě. Jedná o dva různé přístupy ke zvýšení množství či udržení kolagenu ve sledovaných oblastech. „Užívání kolagenních želatin či hydrolyzátů znamená dodávat již upravené části kolagenu do organizmu cestou trávicího traktu ve větších dávkách. Vlastní vstřebatelnost těchto kolagenních částic a jejich transport do potřebné oblasti není ale jasně hodnotitelný,“ uvádí ortoped Pituch. Oproti tomu užívání kolagenu v přirozené formě (buď jako nativní kolagen fabrikovaný či kolagen z živočišních zdrojů, ale bez tepelné úpravy) vede k úpravě tolerance vlastního imunitního systému vůči vlastnímu kolagenu a jeho poškozování při patologických procesech. Zjednodušeně řečeno: Tento typ kolagenu se snaží naučit vlastní imunitu člověka, aby kolagen znala a neodbourávala ho například při zánětech poškozených kloubů.

Jak funguje „orální tolerance“?

V souvislosti s kolagenem v přirozené podobě se hovoří o navození či obnovení takzvané orální tolerance. Co ale vlastně tento výraz znamená? „V těle člověka existuje něco jako policie – imunitní systém. Kontroluje, jestli daní občané (buňky) mají nebo nemají doklady a zda do daného organismu patří. Děje se tak pomocí znaků na povrchu buněk, které jsou imunitní buňky schopné rozpoznat. V případě, že se buňka neprokáže dostatečně známými ‚doklady‘, je imunitním systémem odstraněna či opouzdřena,“ objasňuje princip fungování MUDr. Pituch. Soupis správných znaků se doplňuje také ve střevech, kde se do seznamu vhodných povrchových znaků přidávají části složek potravy. Tato informace se pak přenese do celého těla. „Imunitnímu systému známé buňky jsou pak šetřeny a nedochází k jejich odstraňování. To je příkladem orální tolerance, kdy například kolagen naučí ve střevě imunitní systém svoji identifikaci – a ten pak v kloubech omezí jeho destrukci při zánětlivých procesech,“ doplňuje odborník.

Kolagen v přirozené podobě může pomáhat při revmatoidní artritidě i artróze

Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy tedy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je výhodné nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida, ale také například u osteoartrózy, kde je přítomen zánět. Rozvoj artrózy přichází obvykle s přibývajícím věkem, kdy se klouby opotřebovávají a zároveň v těle ubývá kolagenu. „Pokud bychom se bavili o bolestech kloubu způsobených rozvojem artrózy, přicházejí do ordinace ortopeda nejčastěji lidé ve věku kolem 50 let. Postupně se začínají objevovat bolesti či omezení hlavně nosných kloubů a většinou již diagnostikujeme artrózu nejen mírného stupně,“ sdílí své zkušenosti z praxe MUDr. Pituch. „Přesná čísla nejsou dostupná, ale dalo by se říci, že poměr lidí v populaci, který má potíže s klouby, se spíše zvyšuje. Svůj podíl na tom má změna životního stylu,“ upozorňuje ortoped. Přibývá lidí se sedavým zaměstnáním, nadváhou či civilizačními chorobami jako je diabetes. Mezi hlavní rizikové faktory kromě věku a životního stylu patří také předešlé úrazy či genetika. Navození orální tolerance prostřednictvím podávání kolagenů v přirozené podobě může zastavit, anebo alespoň zpomalit proces ničení kolagenu vlastním tělem a v konečném důsledku tím zkvalitnit život lidem, které trápí bolavé klouby.

Stačí malé množství, ale doporučuje se užívat dlouhodobě

Výhodou užívání kolagenu v přirozené podobě navíc je, že tento princip je bezpečný a k dosažení cíle je potřeba jen opravdu malé množství, stačí dávky kolem 20 mikrogramů, což je výrazně méně než u kolagenových kloubních výživ. „Kolagen v nativní formě je v podstatě pouze šetrně upravený přírodní kolagen, který je obsažen v bílkovinách, jež běžně konzumujeme. Není mi tedy známa kontraindikace jeho užívání,“ uvádí MUDr. Pituch. Efekt preparátů obsahujících kolagen v přirozené podobě ovšem není okamžitý. „Většinou dochází k postupnému pocitu zlepšení rozsahu pohybu, zmenšení pozátěžové bolesti, eventuelně zmírnění pozátěžových otoků v horizontu přibližně 3–4 týdnů od počátku jejich užívání. Obecně tyto preparáty bývají užívány v doporučených dávkách po dobu cca 2–3 měsíců. Tento cyklus lze doporučit 1–2x ročně,“ doplňuje specialista.

Marta Molínová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.