Jak udržet vašeho psa v zimě zdravého

Loňský rok nás naučil, že bychom měli být vždy připraveni na nejhorší. A navzdory proměnlivosti počasí, se zdá, že letošní zima nebude zrovna jednoduchá. Pro nás ani pro naše psí miláčky.

Tuhé mrazy bezpochyby přijdou. Nebylo by ovšem dobré přečkat je uvnitř. Psi totiž potřebují pohyb. Kromě pravidelného venčení s nimi navíc můžete v zimě podniknout i dlouhé nádherné procházky zimní krajinou. Alespoň na chvíli si tak vy i váš hafan odpočinete od stresu dnešní doby. Abyste nemuseli mít o vašeho psa v zimním období strach, připravili jsme pro vás 5 tipů, jak ho udržet zdravého.

  1. Posilujte jeho imunitu

Aby se vašemu chlupáčovi ani v tuhých zimních mrazech nic nestalo, je nezbytné, aby měl vybudovanou co nejsilnější imunitu. Potřebuje dostatek spánku, pohybu a co nejméně stresu. Věnujte mu pozornost a nekřičte na něj, alespoň pokud to není nezbytné. „Nic nezkazíte ani používáním kvalitních doplňků stravy, které psům dodají potřebné vitamíny a minerály a pomohou jim tak nejen se zlepšením imunity, ale i fungování celého těla,“ radí Zuzana Novotná, expertka ze společnosti Spokojený Pes.

  1. Noste mu s sebou vodu v termosce

Častým problémem je, že uřícení psi začnou žrát sníh, aby se trochu zchladili. Na to je třeba si dát velký pozor. „Abyste tomu zabránili, noste mu s sebou na delší výlety lahev s vodou, ideálně v termosce. Voda by měla být studená, termoska pak zajistí, že nebude ledová. Studený sníh a led totiž mohou způsobit spoustu zdravotních problémů, ať už je to nějaké nachlazení nebo třeba zažívací potíže,“ varuje Zuzana Novotná.

  1. Na zimu ho postupně aklimatizujte

Každý pes má určité limity a pro jeho zdraví je klíčové, abyste tyto limity znali. Naštěstí, odolnost vašeho hafana lze posouvat, jen je třeba na to jít postupně. Pokud chcete s vaším čtyřnohým kamarádem běhat po venku, měli byste začít kratšími procházkami v méně tuhých mrazech. Když uvidíte, že je váš pes v pořádku a neklepe se, můžete čas zvyšovat. Nespěchejte na něj, postupujte rozumně a výsledky se dostaví.

  1. Po návratu ho pořádně zahřejte

Po návratu z procházky je důležité, aby se váš pejsek pořádně zahřál a neprochladl. Vezměte ho dovnitř do tepla, pořádně ho osušte a nechte ho se pořádně prohřát. „Pamatujte, že proces ohřívání musí být pozvolný, není tedy dobré mu hned napustit horkou vanu a ponořit ho do ní. Mnohem lepší bude, když ho zabalíte do chlupaté deky nebo uložíte do teplého pelíšku. A kdybyste chtěli pro vašeho psa to opravdu nejlepší, můžete mu koupit regenerační oblečky, které vrací teplo zpět do těla,“ říká Zuzana Novotná.

  1. Pamatujte na limity vašeho psa

Vy sami znáte vašeho psa nejlépe. Nezapomeňte tedy, že v zimě musíte procházky přizpůsobit jeho věku a fyzickým možnostem. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak je pro psy pohyb ve sněhu náročný. Pokud jde o důchodce, nebo malé štěně, tak v tomhle prostředí nejsou schopni ujít tolik, co v létě. Je potřeba na to myslet.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.