Praktický průvodce žilním onemocněním

Projevy chronického žilního onemocnění většinou trápí pacienty celoročně. Díky nízkým venkovním teplotám je právě podzim a zima vhodnou dobou pro podstoupení zákroku k odstranění metliček nebo křečových žil.

Ačkoliv se současné zdravotnictví orientuje na jiná onemocnění, nyní je ta nejlepší doba poradit se s lékařem, jaká metoda by pro vás byla nejlepší. Obecně se při chronické žilní nemoci jedná o stav, kdy z různého důvodu dochází ke zhoršení nebo selhání funkce chlopní hlubokých nebo povrchových žil. Krev z dolních končetin není pak dobře směrována k srdci a působením gravitace se hromadí v žilním systému pánve a dolních končetin. To vede k zánětlivé reakci žilní stěny, což se projeví bolestmi končetin, vznikem otoků, křečových žil a v pokročilých stadiích až ke vzniku bércovému vředu.

„Pokud pacienti při prvních obtížích nenavštíví praktického lékaře, nemohou vědět, jak minimalizovat rizikové faktory, které onemocnění zhoršují. Výsledkem může být nutnost operačního výkonu, nebo dokonce vznik bércových vředů,“ říká MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D. z Dermal Centre Mělník. Konzultace s odborníkem je nutná už kvůli tomu, aby vám mohl předepsat venofarmaka, léky na posílení žilních stěn. Včasná a dlouhodobá terapie léky je obzvláště v zimě nezbytná proto, abyste předešli dalšímu zhoršování projevů chronických žilních nemocí. Venofarmaka se užívají nejen jako prevence, ale i před zákrokem a mají pozitivní vliv také na rekonvalescenci. Lékař vám může zároveň předepsat kompresní punčochy, které budete po operaci potřebovat, ať si vyberete jakoukoliv metodu odstranění.

Nezapomínejte, že operace je pouze jednorázovým řešením. Pokud nezměníte trvale životní styl, časem se metličky nebo křečové žíly mohou objevit znovu. „Nejlepší je nikdy se do stavu, kdy je nutná operace, nedostat. I když genetickou zátěž není možné změnit, životní styl ano. Základem je včasné vyšetření, pojmenování toho, co nás trápí, a pochopení podstaty žilního onemocnění. Dle studií přitom není výjimkou, že se první projevy, tedy tzv. žilní reflux, objevují již u desetiletých dětí,“ říká MUDr. Júlia Černohorská. Pro podrobnější informace můžete navštívit www.zilniporadna.cz nebo si stáhnout bezplatnou mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“.

NEJČASTĚJŠÍ TYPY ZÁKROKŮ

Transkutánní ošetření

Při tomto způsobu je do žíly zavedena speciální sonda vysílající laserové záření. Jedná se o tzv. termální metodu. Za pomalého vytahování vlákna dojde k zatavení celé žíly nebo jejího úseku efektem termokoagulace. Do této skupiny patří také radiofrekvenční technika, která je mnohdy účinnější a s lepšími kosmetickými výsledky než laser. Při té je do žíly zavedena sonda vysílající bipolární radiofrekvenční proud.

Flebektomie

Tato mini invazivní metoda je vhodná na odstranění menších křečových žil. V konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkrácené nebo odstraněné.

Termická ablace

Jedná se o poškození výstelky povrchové žíly termickou cestou. Po tomto zákroku žíla odumře, následně se vyhojí jizevnatou tkání a zaniká jako céva. Zákrok se provádí se vpichem, kdy se pod sonografickou kontrolou zavede do povrchové žíly kanyla a katetr. Zároveň se zjišťuje jištěno, že i v místě napojení povrchové žíly na hlubokou je metoda bezpečná a není riziko poškození hlubokých žil. Jednotlivé varixy pak splasknou nebo se nechají vyjmout (flebektomie).

Chirurgické odstranění křečových žil

Chirurgické odstranění spočívá ve vytržení nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je bolestivá a často spojená se vznikem krevních podlitin.

Mechanicko-chemická ablace ClariVein

Americká velice šetrná metoda, kdy je pacientovi zavedený infuzní katetr s vnitřním rotujícím vodičem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy. Žilní stěny se k sobě slepí, ošetřený žilní kmen po výkonu splaskne a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

Skleroterapie

Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka. Výhody: příznivá cena, lokální anestezie. Nevýhody: často nutné opakování zákroku v rozmezí 2–6 týdnů, tvorba modřin a pigmentových skvrn.

Jak se vyhnout operacím a zákrokům? 

Režimová opatření: Upravte životní styl

Základním předpokladem je pravidelný pohyb (chůze, plavání, cyklistika, běžky), ale i odpočinek, např. po dlouhém stání, se zvýšenou polohou nohou. Vhodné jsou speciální cviky, které pomáhají posílit svalovou pumpu a obnovit návrat stagnující krve z dolních končetin zpět k srdci. Provádět je může pacient kdykoli během dne, vždy pak večer v klidu před usnutím. Doporučuje se také preferovat volné oblečení a pohodlnou obuv a udržovat si optimální tělesnou hmotnost. Naopak nevhodné jsou teplé koupele a vystavování se opakovaně/pravidelně vysokým teplotám (sauny).

Medikamentózní řešení: Nechte si předepsat venofarmaka

Léky posilující žilní stěnu a zmírňující žilní zánět může předepsat praktický lékař či odborník (angiolog, dermatolog, cévní chirurg či gynekolog). Měla by být součástí léčby od prvních příznaků chronického žilního onemocnění (pocity těžkých nohou, otoky, metličky) tak, aby k operaci nemuselo dojít.

Kompresní terapie: Noste kompresní punčochy

Punčochy nebo bandáže slouží ke snížení zvýšeného žilního tlaku. Jejich výhodou je okamžitá úleva a to, že působí jako prevence dalšího zhoršování onemocnění.

Pro podrobnější informace můžete navštívit www.zilniporadna.cz nebo si stáhnout bezplatnou mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“.

 

 

 

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.