10 tipů pro zdraví močových cest!

Záněty močových cest patří k onemocněním, které často postihují ženy, ale mohou znepříjemnit život i mužům. Zvláště v chladných měsících může obyčejné prochladnutí skončit bolestmi a pálením při močení, zvýšenou teplotou a krví v moči.

Jak se proti infekci bránit?

  1. Pozor na prochladnutí!

Prostydnutí patří mezi rizikové faktory vzniku zánětu močových cest, proto dbejte na to, abyste neprochladli – zejména od pasu dolů. Nesedejte si tedy na studené povrchy a dobře se oblékejte. „Obzvlášť ve studeném podzimním a zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčena do kalhot.

Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím,“ radí MUDr. Monika Purmová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha. Ze stejného důvodu také nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách.

  1. Pijte, pijte, pijte!

Díky dodržování pitného režimu dochází k proplachování močových cest a tím se nebezpečí vzniku infekce snižuje. „Denně vypijte minimálně dva litry, neuškodí ani tři litry tekutin denně. Vodu můžete také prokládat urologickými čaji, anebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek,“ doporučuje MUDr. Purmová. Naopak omezte konzumaci dráždivých nápojů jako je káva či černý čaj.

  1. Nezadržujte moč!

Pokud budete dostatečně pít, zajistíte tím také pravidelné vyprazdňování. Díky tomu se vyplavují choroboplodné zárodky a neudržují se na stěnách močového měchýře. Jestliže zadržíte moč na dlouhou dobu, zvyšujete tím riziko infekce močového ústrojí. Ideální je močit nejméně jednou za tři hodiny.

  1. Posilujte obranyschopnost!

Důležitou roli hraje rovněž celková imunita organismu, proto se ji snažte co nejvíce posílit. Zajistěte tělu dostatečný přísun vitaminu, a to především vitaminu C. „Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují,“ vysvětluje lékařka z UroKlinikum Praha.

  1. Jezte brusinky!

K účinným zbraním při boji proti zánětům močových cest patří brusinky. Jejich konzumace přispívá rovněž k prevenci tohoto onemocnění. Brání totiž patogenním bakteriím držet se na stěnách močového měchýře a zamezují tím vzniku infekce. Konzumovat je můžete v jakékoliv formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, čaji nebo formou doplňků stravy. Kromě brusinek odborníci doporučují užívat též probiotika.

  1. Doplňte jídelníček o močopudné potraviny!

Své zdraví můžete ovlivnit i volbou správného jídelníčku. Zařaďte do něj více močopudných (takzvaně diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. „Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie,“ objasňuje mechanismus uroložka.

  1. Nezapomeňte na správnou hygienu!

Nejčastějším typem bakterií, které infekce vyvolávají, je Escherichia coli, která vyvolává až 85 % případů onemocnění. Běžně se nachází ve střevní mikroflóře, ale může se dostat i do močových cest a nadělat v nich „paseku“… Proto je velmi důležité dodržovat správnou intimní hygienu. „Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňovat tampony a vložky,“ radí MUDr. Purmová. Nezapomeňte také na každodenní hygienu zevního genitálu.

  1. Po pohlavním styku si odskočte na toaletu!

Ke správné hygieně patří i vymočení bezprostředně po pohlavním styku. Ne nadarmo se zánětům močových cest přezdívá „líbánková cystitida“! „Moč zdravého člověka je sterilní a pomůže vyplavit bakterie,“ objasňuje lékařka. Tím pomůžete tělu odplavit většinu bakterií z močové trubice. Toto pravidlo by měly dodržovat zejména ženy, u kterých se objevují záněty opakovaně.

  1. Nenoste tanga!

Tanga jsou sice sexy, ale jejich nošení může také napomáhat vzniku infekce. „Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest,“ vysvětluje specialistka.

  1. Nestyďte se a při potížích vyhledejte lékaře!

„Urologické obtíže patří, bohužel, stále mezi témata, o kterých se lidé stydí otevřeně hovořit. Často proto záněty přecházejí, a to rozhodně není správné. Může dojít až k závažným komplikacím, jako je například poškození ledvin,“ varuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., vedoucí lékař urologické kliniky UroKlinikum. Zánět močových cest a měchýře je sice velmi nepříjemný, ale pokud je včas a dobře léčen, nebezpečný být nemusí. „Akutní forma zánětu vzniká jako okamžitá a náhlá reakce na infekci v močových cestách. Jeho léčba pomocí antibiotik trvá obvykle 3 až 5 dní. Současně je nutný pobyt v teple a dostatečný přísun tekutin,“ dodává Babjuk.

Věděli jste, že…

·        Zánět močových cest se projevuje pocitem nutnosti močení, i když je močový měchýř prázdný, pálením a bolestí při močení, příliš častým močením, bolestí v podbřišku, pocitem plnosti a tlaku, někdy se objevuje krev v moči a teploty.

·        Odborníci odhadují, že se infekce močových cest objevují zhruba u 3–5 % populace v mladším věku a u 10–30 % starších jedinců. V mládí je infekce až 50krát častější u žen než u mužů, ve vyšším věku se tento rozdíl stírá.

·        „Záněty močových cest postihují častěji ženy než muže z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět,“ vysvětluje profesor Babjuk.

·        Podle studií v České republice někdy prodělala zánět močových cest zhruba každá druhá žena. Některé údaje uvádí dokonce až 70 % žen. Z toho přibližně u 15 % se záněty vracejí opakovaně.

·        U mužů se záněty močových cest objevují častěji až po 60. roce života v souvislosti s problémy s prostatou.

 

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.