Tip na výlet: Zámek Loučeň nabízí pravou adventní atmosféru

Zámek Loučeň zve všechny své příznivce a příznivce předvánoční atmosféry do svých zahrad i komnat. Třetí ročník prohlídek „Příběh vánočního stromečku“ se koná v historické expozici, kde každá zámecká komnata hostí jiný stromeček.

Návštěvníci se kromě historie, jak se stromečky dříve zdobily na zámku či v podzámčí, seznámí také s tematickými stromečky, letos postavenými na myšlence „Co dali Taxisové světu“. K těm patří stromečky Fotbalový, Autíčkový či Smetanový. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na Porcelánový, Krajkový, Střapatý nebo Knížecí. Na zámku věří, že v návštěvnické soutěži o nejpopulárnější stromek zaboduje také stromek s poetickým názvem Zvonky štěstí, nebo stromeček Salámový, určený spíše jedlíkům. Celkem 20 stromečků rozzáří oči dospělých i dětských návštěvníků od 3. prosince do 17. ledna 2021.

„Po nucené přestávce se Zámek Loučeň znovu otevírá hned v první den, který rozvolňování protiepidemických opatření umožňuje. Těšili jsme se na to, že po dvou předchozích úspěšných ročnících v roce 2020 představíme dalších dvacet unikátních vánočních stromečků,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Čím naplníme v době adventu komnaty knížecí rezidence, která během zbytku roku přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, jsme měli připravené již od léta, ale nevěděli jsme, zda a kdy budeme moct otevřít. V rekordním čase 8 dnů jsme vše museli dokončit a instalovat. První prohlídku ve čtvrtek 3. prosince budu provádět sama, moc mi to již chybělo, zámek je bez návštěvníků velmi smutný,“ dodává Kateřina Šrámková.

Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou například, jak se stromečky dříve zdobily, jaká byla vánoční světýlka, co symbolizují adventní svíce nebo proč se staví betlém. Vrcholem prohlídky je tradičně knížecí stromek s dárky pro celou rodinu. U tohoto stromečku se návštěvníci dozvědí, jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě. Návštěvníkům na unikátní mapě dárkonošů zámečtí průvodci ukáží, kdo naděluje dárky v cizině nebo proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího. Prohlídkami provedou návštěvníky kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti, kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník, zámecká kuchařka Aninka, nebo také Bílá paní.

Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Ti, kteří v adventu chodí na Loučeň pravidelně, vědí že mohou ochutnat něco z utajovaných dobrot zámecké kuchyně, které se zde pečou ve vánočním čase.

Maminky budou moci navštívit vánoční obchůdek a tatínkové ochutnat vánoční punč. Ten zdejší již po několik let před Vánoci vaří sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.