Recepty: Silvestrovské dobroty v netradičním hávu

Blíží se oslavy příchodu nového roku a k silvestrovskému veselí neodmyslitelně patří i bohatá hostina. Zkuste letos netradiční pohoštění s chutí a vůní Itálie a překvapte svou rodinu či přátele novými dobrotami, které budou jistě sklízet nebývalý úspěch!

Připravte různé mističky, talíře, prkénka, na ně naservírujte drobné pohoštění – a každého nechte, ať se sám obslouží a vybere si, co ho láká...

Špízy s kuličkami mozzarelly

Mozzarella je měkký sýr sněhobílé barvy, který tvoří jedinečný tandem s rajčaty a bazalkou. Připravte proto pro své hosty jednoduché a rychlé špízy, kdy tyto ingredience navléknete střídavě na špejli.

Náš tip: Zeleninové špízky

Můžete udělat i zmenšenou verzi a na párátka napíchnout rozpůlené rajčátko, mezi které vložíte třešničku mozzarelly a lístky bazalky. Doplnit lze také kousky papriky či okurky, milovníci masa mohou přidat rovněž srolovaný plátek prosciuttu, případně jiné uzeniny. Na ozdobu můžete lehce potřít pestem.

Někdo to rád sladké

Neomezujte silvestrovskou tabuli pouze na slané chuťovky, ale myslete i na ty, kdo si rádi dopřejí také sladké potěšení! Opět platí, že je vhodné nachystat malé sladkosti, které se jednoduše vloží do úst a může se dále konverzovat! Potěší například čokoládové pralinky, anebo drobné cukroví.

Náš tip: Pusinky z mascarpone

Potřebujete: 1 balení amarettini Vicenzi, 1 šálek kávy, 1 šálek mascarpone Brazzale, 3/8 šálku čerstvé smetany Gran Moravia 38 %, 1/3 šálku cukru krystal, 2/5 šálku nasekaných lískových oříšků

Jak na to: Ušlehejte smetanu s cukrem, pak do ní jemně vyklopte mascarpone a zamíchejte. Krém přeneste do zdobicího sáčku. Sušenky amaretti namočte do kávy a položte na podnos vystlaný papírovou utěrkou. Na ploché části amarettinek naneste krém a přiklopte druhou amarettinkou. Do misky nasypte nasekané lískové oříšky a plněné amarettinky v nich obalte. Dejte chladit do ledničky, poté servírujte v cukrářských košíčcích jako pralinky.

Focaccia na 100+1 způsob

Lahodná, křupavá a rafinovaná focaccia patří mezi takzvané finger food – jí se zásadně rukama, proto je skvělá nejen jako předkrm na sváteční tabuli, ale je též skvělou alternativou klasických chlebíčků. Existuje celá škála druhů – se sýrem, s olivami, s rajčátky, s cibulí nebo plněná… Stačí popustit uzdu fantazii!

Náš tip: Focaccia s pestem z pancetty
100 g tenkých plátků pancetty arrotolata nakrájejte na malé kousky. Pancettu rozmixujte do krémové konzistence. Přimíchejte dvě lžíce nastrouhaného sýru Gran Moravia a natřete na horkou focacciu. Nakrájejte na proužky.

Plněné kostky se sýrem

Horkou focacciu rozkrojte podélně napůl (dejte pozor, aby se nezlomila), a pak ji naplňte sýry – můžete si vybrat Trifolino s lanýžem, Fiorello se šafránem nebo Capriccio z kozího mléka. Nakrájejte na kostky a podávejte.

Dobroty z ricotty

Lahodná a jemná ricotta je jako stvořená k výrobě krémů, které lze využít jak při přípravě sladkých, tak i slaných chuťovek…

Náš tip: Mortadella plněná ricottovým krémem

Potřebujete (pro 4 osoby): 100 g ricotty, 4 nepříliš tenké plátky mortadelly, 4 vlašské ořechy, 1 paprika, sůl, pepř, tymián, mletý mák

Jak na to: Důkladně omyjte papriku, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kousky. V misce vidličkou promíchejte ricottu, přidejte k ní nakrájenou papriku, nasekané ořechy, sůl a pepř a důkladně rozmíchejte. Každý plátek mortadelly rozkrojte na čtvrtiny. Na špičku každé čtvrtiny plátku naneste ricottový krém a zarolujte. Upevněte párátkem a dejte na půl hodiny do lednice. Podávejte ozdobené snítkou tymiánu a namletým mákem.

Křupavé grissini

K silvestrovskému večeru rozhodně patří i křupavé dobroty, jako jsou italské grissini. Buď je můžete koupit již hotové s různými příchutěmi, anebo sami upéct – je to natolik jednoduché, že to zvládnete i s dětmi. Můžete je připravit také plněné, anebo je doplnit různými chutnými omáčkami. Lze je upéct i na sladko, když se proužky listového těsta potřou nocciolatou, povidly, marmeládou či medem a posypou nasekanými ořechy, lískovými oříšky, mandlemi anebo mákem.

Náš tip: Plněné grissini

Potřebujete: listové těsto, ingredience na naplnění: italsky speck, prosciutto crudo, nastrouhaný sýr Gran Moravia, nastrouhaný sýr provolone piccante, rajčatový protlak, různé měkčí sýry nakrájené na úzké plátky: mozzarella, Capriccio, Trifolino, Fiorello, scamorza, různá pesta, zejména pesto genovese…

Jak na to: Vyválejte listové těsto, nakrájejte jej na proužky široké asi 4–5 cm. Na jednotlivé proužky rozložte ingredience: část grissin můžete připravit s uzeninami, část s nastrouhaným sýrem, část můžete potřít rajčatovým protlakem a obložit plátky měkčích sýrů, jako je mozzarella, caciotta, furfante, scamorza. Vynikající budou také grissini potřené janovským pestem a posypané nadrobno nasekanými piniemi či ořechy. Poté je třeba každý proužek přeložit podélně napůl, zatočit do tvaru spirálek, přemístit na plech vystlaný pečícím papírem a potřít rozšlehaným vejcem. Tyčinky se pečou při 180 stupních asi 15 minut.

Vyzkoušejte grissini s…
… masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou, salámem, kostičkami Gran Moravia a sušenými rajčaty, salátem z luštěnin a cibule, grilovanou paprikou, s ricottou a černými olivami, šunkou prosciutto crudo, krémem z ricotty a pečenými cibulkami, mozzarellou a ančovičkami, nakládanými rajčátky, olivami a kapary, nakládaným tuňákem, pečenými artyčoky nebo orestovaným pórkem.

Slané muffiny

Také muffiny jsou ideální silvestrovskou pochoutkou – vypadají na slavnostním stole lákavě a lze je připravit v různých chuťových variacích. Buď můžete zvolit sladkou verzi, anebo slanou, dají se ozdobit jedlým sypáním, anebo do nich zapíchat ozdobná napichovátka na jednohubky s různými motivy…

Náš tip: Muffiny s pancettou a gorgonzolou

Potřebujete: 120 g gorgonzoly dolce, 6 plátků pancetty, 140 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 125 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 vejce

Jak na to: Plátky pancetty ogrilujte či osmahněte dokřupava, osušte papírovou utěrkou, nakrájejte na malé kousky a nechte vychladnout. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, stranou vyšlehejte vejce s olejem a mlékem a vmíchejte do mouky. Přidejte pancettu a gorgonzolu nakrájenou na kostičky a lžící promíchejte. Těsto rozdělte do formiček na muffiny a pečte při 180 stupních asi 15 minut.

Alternativa chlebíčků

K Silvestru neodmyslitelně patří i chlebíčky… Zkuste ale letos něco nového! Jako základ, který se dá dále dle chuti vylepšit různými pomazánkami, anebo ozdobit, můžete použít italské křupavé slané pečivo ciappe, bruschetty anebo polentu (např. Polenta Casereccia, která je k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia). Stačí ji rozkrojit na plátky a ohřát na pánvi či grilu. Lze ji pak libovolně ochutit, ideálně kombinacemi sýrů, zeleniny, ale také pomazánkami, omáčkami či uzeninami…

Náš tip: Polentová bruschetta s bazalkovým pestem, mozzarellou a vlašským ořechem
Mozzarellu nakrájejte na plátky a nechte je v sítku okapat. Na bruschettu natřete bazalkové pesto, na ně položte plátek mozzarelly a dokončete půlkou vlašského ořechu.

Krém z černých oliv + Tre Corti + cherry rajčátko

Na ciappe či polentu natřete krém z černých oliv, položte plátek cherry rajčátka a posypte sýrem Tre Corti nastrouhaným na hoblinky.

Nakládaná rajčata + sýr Furfante + bazalka

Všechny suroviny nakrájejte na malé kousky a vše v misce smíchejte. Směs pomocí lžičky naneste na základ v podobě bruschetty či ciappe.

Místo tyčinek, křupek a chipsů…

Také klasické tyčinky, křupky a chipsy můžete nahradit něčím netradičním! Vyzkoušejte například italské slané kroužky taralli, které připomínají malé křupavé preclíčky a jsou tradičním snackem, podávaným k sýrům a vínu. Chipsy zase můžete nahradit domácími bramborovými lupínky… 

Náš tip: Netradiční chipsy s křupavým italským speckem

Budete potřebovat: brambory, jogurt, stracchino, italský speck

Jak na to: Brambory rozkrájejte na tenké plátky do tvaru ježka, dole nechte spojené, rozložte je do zapékací mísy vystlané pečicím papírem, osolte je a zakápnete olivovým olejem. Pečte v troubě při 180 stupních asi 15 minut, nebo dokud nezezlátnou. Mezitím si připravte krém: smíchejte 150 g bílého jogurtu a 150 g sýru stracchino (příznivci výraznějších chutí mohou použít tomino elettrico). Nakrájejte na proužky 150 g italského specku a opečte ho na nepřilnavé pánvi do křupava. Na talíř položte upečené brambory, zakryjte dvěma lžícemi krému a ozdobte křupavým speckem. Opepřete a podávejte. Hodí se k vínu Otello Nero Lambrusco Ceci.

Cri Cri jednohubky

Snack Cri Cri je tvořen z křupavých pečených kousků sýru Gran Moravia a chutná skvěle i samotný k vínu či pivu, ale lze jej použít také k přípravě překvapivých kombinací, kterými u vašich hostů určitě zabodujete…

Náš tip: Cri Cri s olivami a italským speckem
Budete potřebovat:
Cri Cri, italský speck, olivy
Jak na to: Italský speck nakrájejte na čtverečky, na každý kousek Cri Cri položte dva kousky specku a navrch pak půlku olivy.

Cri Cri s fíkovou marmeládou a prosciutto crudo

Budete potřebovat: Cri Cri, prosciutto crudo, fíkovou marmeládu
Jak na to: Prosciutto crudo nakrájejte na zhruba 2 cm široké proužky, zarolujte je do tvaru kornoutku a pomocí fíkové marmelády je připevněte na kousky Cri Cri. 

Cri Cri s pestem a cherry rajčátky

Budete potřebovat: Cri Cri, pesto genovese, cherry rajčátka
Jak na to: Rajčátka omyjte a rozkrojte na čtvrtiny. Na každý kousek Cri Cri naneste trochu pesta a na něj položte čtvrtku cherry rajčátka.

Obložené mísy či prkénka

Na vaší slavnostní tabuli by neměly chybět ani obložené mísy nebo obložená prkénka, která budou festivalem chutí a skvělou příležitostí k degustaci různých druhů sýrů a uzenin. Doplnit je můžete také různými omáčkami, marmeládkami a salsami. Kdo má rád pálivé, může ochutnat italskou ostrou paštiku Nduja. Hostinu lze doplnit také ovocem, olivami a nakládanou zeleninou (například od toskánské firmy SA.TOS).

Náš tip: Cibulová salsa k obloženému talíři
Nakrájejte půl kila cibule na velmi tenké plátky, přidejte 300 g cukru, malou hrst rozinek předem namočených ve vodě a půl sklenky červeného octa. Vařte v hrnci, dokud nezkaramelizuje. Podávejte, až když vychladne na pokojovou teplotu.

A co budeme pít?

K Silvestru patří rozhodně sekt! Ale můžete vyzkoušet i jiné druhy alkoholu, které obsahují suchá bílá vína a bublinky, zejména Prosecco, bitter jako je Campari a Aperol, vermut, piva a koktejly. Z nich jsou bezpochyby nejrozšířenější Spritz a Negroni, které je vždy lépe připravit až v daný moment. Pro uchování otevřených lahví vína se pak bude hodit nádoba plná ledu.

Náš tip: Lahodná vína z Itálie

Poklady z vinařství Cantine Ceci

Vinařství z provincie Parma má v nabídce pestrou škálu skvělých vín, z nichž si můžete vybrat dle svých chuťových preferencí. Vyzkoušejte například skvělé červené perlivé Otello Nero di Lambrusco, které se pyšní řadou ocenění. Kdo dává přednost bílým perlivým vínům, jistě jej osloví Otello Malvasia Secco se skutečně intenzivní chutí se skvěle vyváženou hebkostí a kyselostí. V nabídce je také růžové perlivé Otello Rosé s osvěžující a lahodnou chutí, nabízející jemné a ovocné vjemy, příjemné teplo a skvělou vyváženost.

Prosecco od Astoria
Vinařství Astoria z oblasti Veneto nabízí různé druhy šumivých vín. Dopřejte si poslední den v roce opravdovou kvalitu, například v podobě Prosecco Millesimato! Je vynikající i pro slavnostní přípitek!

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.