Jak si udělat hezké Vánoce?

V době adventu se za běžných okolností náměstí a veřejná prostranství plní stánky s punčem a cukrovím, avšak současná doba přináší zcela jiné podmínky pro předvánoční shon a nákupy.

Letošní advent je jiný, než všechny předešlé, ale to nám nebrání navodit si doma atmosféru klidu a rodinné pohody.

Spojit příjemné s užitečným

Patříte mezi ty, kdo si každý rok před Vánoci pomalu ani nesednou pro samý spěch s úklidem, nákupem dárků a přípravou sladkých dobrot? Tentokrát máte ideální příležitost udělat všechno jinak. Nebojte se poprosit o pomoc svou rodinu a společně strávený čas berte jako chvíle sblížení a zábavy.

Děti vám mohou pomoci s pečením cukroví i se samotným úklidem domu, protože i takové vaření či uklizení pokoje mohou být vítaným rozptýlením při nepřetržité online výuce. Stejně tak i na dárky máte letos více času, všechny je zvládnete vyřídit přes internet a pokud chcete, svým nákupem můžete podpořit nějakou českou lokální značku nebo podnik. Vánoce jsou přeci jen víc o rodině a blízkých, než o hromadě balícího papíru.

Zapojte všechny smysly

K přípravám na svátky neodmyslitelně patří i dekorace a výzdoba interiéru. Nejedna domácnost se během čekání na Vánoce změní k nepoznání a z minimalistického bytu může být v tu ránu Santova vesnice. Tu správnou atmosféru zaručeně navodí zapálená svíčka nebo zažehnutá lampička. Není nic lepšího, než když si po náročném dni necháte provonět dům vůní skořice, jehličí nebo svařeného vína. V současnosti jsou velmi populární nejrůznější světelné řetězy, a proto neváhejte a nějaký si do interiéru pořiďte. Na trhu jich je dnes celá řada a pokud si vyberete neutrální tvar, můžete nechat světýlka viset celý rok. Teplo domova vykouzlí i maličkost, jako je třeba koberec pod křeslem, u kterého si rádi čtete knížku. „Do místností, kde budete relaxovat, doporučuji koberce s vyšším vlasem. Oblíbené jsou například koberce shaggy, které působí velmi útulně a jsou hřejivé na pohled i na dotek. Koberce se silným vlasem navíc mohou snížit spotřebu tepla až o 5 %,“ radí Marek Černý z internetového obchodu Mujkoberec.

Červená a zelená jsou nestárnoucí klasika

Nepodceňujte bytový textil a vsaďte na nestárnoucí barevné kombinace. Huňaté plédy, přehozy nebo deky v zelené či červené barvě nic nezkazí, a pokud se chcete vyhnout výrazným kombinacím, sáhněte po bílé. Sofistikovaný tón mohou navodit i drobné detaily v barvě zlaté nebo stříbrné. Dům či byt obléknete do slavnostního i střídmými povlaky na polštáře, ubrusy nebo decentní vázou s chvojím a nemusíte se pouštět do výrazných motivů se soby, jeleny a třpytivými odlesky. Abyste domácnost připravili na svátky zimy, dbejte i na teplo a celkové útulno. Proto se vyvarujte prochladnutí od nohou a pořiďte si běhoun do chodby či koberec před pohovku v obývacím pokoji. „Z estetické stránky je vhodné zvolit koberce, které ladí s dalšími prvky v místnosti, tedy ty s jednoduchými vzory. Luxusněji působí koberce z vlny nebo ručně tkané – jsou přirozeně vyšší, měkčí na došlap a více hřejí,“ vysvětluje Marek Černý.

Ideální vánoční dárek

Ještě nemáte všechny dárky? Můžete být klidní, není to nic výjimečného ani neřešitelného. Zkuste originální a zároveň praktický dárek, který si najde místo v každé domácnosti – a tím je, možná překvapivě, koberec. Sortiment je dnes opravdu rozmanitý, a každý si tak může vybrat přesně podle svých představ, od veselých rohožek po koberce pro děti, ať už naučné, hrací nebo dokonce ve formě omalovánek. Pokud si na výběr netroufáte, zkuste využít dárkový poukaz, kterým nic nezkazíte.

Marta Molínová

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.