Pomůcky pro správný sed jako prevence i úleva od bolesti

Doma nebo v kanceláři prosedíme desítky hodin týdně. Pokud jsme v této statické pozici dlouho, svaly ochabují, záda se hrbí a páteř se bortí. Obchodníci nabízejí řadu pomůcek, které pomáhají udržet správný sed a působí preventivně proti bolestem zad a šíje. Otázkou je, jaké se vyplatí pořídit a jak je používat.

„Správné sezení při práci v kanceláři zabraňuje vzniku chronických bolestí pohybového aparátu a z nich plynoucích pohybových omezení. Existuje mnoho pomůcek, které mohou zlepšit správné držení těla nebo zmírnit již vzniklé nepříjemné bolesti. Mezi takové patří například ‚zdravé‘ židle s labilní plochou na sezení, které mají pod sedákem místo pevné nosné tyče pružinu, a pak také cenově dostupnější gymbally a balanční čočky. Stále je však třeba vnímat pomůcky jen jako druhotnou oporu,

stěžejní zůstává povědomí o základech zdravého sedu, správného dýchání a zapojení svalů středu těla,“ řekla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

  1. AKTIVNÍ POSÍLENÍ – GYMBALLY A ČOČKY

Aktivní zapojení svalů, a tím i udržení těla ve správné poloze v sedavém zaměstnání nejlépe zajistí balanční pomůcky. Díky dynamické zátěži svalů a páteře činí sed „zdravějším“. Zásadní je však jejich správné užívání. U gymballu je velmi důležité správné rozložení váhy na míči, aby nedošlo k pádu. Často je nutné aktivní zapojení břišních svalů, vzpřimovačů trupu, ale i svalů nohou. Jediná nevýhoda je absence opěrné plochy pro záda, což může být při dlouhodobém sezení nekomfortní, ale pokud svaly zad a podél páteře dostatečně zesílí, pak bývá sed pohodlný a chronické potíže bederní páteře ustávají,“ popsala fyzioterapeutka.

U balanční čočky položené na sedáku židle je zapojení svalů obdobné. Navíc se člověk nemusí vzdávat opěradla židle a mezi kolegy v kanceláři je jistě diskrétnější než gymball. „Balanční pomůcky všeobecně nutí tělo vyrovnávat vzniklou nerovnováhu a tím aktivovat hluboký stabilizační systém, který pomáhá se správným držením trupu nejen vsedě, ale i vestoje. Čočku lze využít více způsoby, kromě labilního sedáku může sloužit i jako stimulační plocha pod chodidla, kde jsou díky nerovnému podkladu a svalovým řetězcům aktivovány svaly pro správné držení těla,“ vysvětlila Iva Bílková.

  1. PASIVNÍ NAPŘÍMENÍ – OVERBALLY A KLÍNY

Další pomůcky, které podporují vzpřímená záda, už jsou spíš pasivního charakteru. Pouze udržují trup ve zdravém narovnání. „Mezi záda a opěradlo židle je možné vložit overball nebo stočený ručník pro podporu napřímení páteře. Přesné umístění bývá individuální podle toho, co každému vyhovuje, nejčastěji se vkládají na úrovni bederní nebo hrudní páteře. Nebo se můžete posadit na různé typy klínů, které napomáhají správnému náklonu pánve. Tyto pomůcky drží tělo ve správném nastavení bez výraznějšího zapojení svalů břicha či vzpřimovačů trupu. Díky nim nemusí vzniknout chronické bolesti zad. Nijak ale nepřispívají k posílení svalů, které obecně napomáhají správnému držení těla,“ poukázala Iva Bílková.

  1. ODLEHČENÍ PÁTEŘI – BEDERNÍ PÁSY

Bederní pásy mohou mít funkci zdravotní i preventivní. Pomáhají při mechanicky zapříčiněných chronických obtížích či degenerativních změnách bederní páteře, ale i při běžných činnostech, kdy je třeba odlehčit páteři, v těhotenství nebo během kojení. „Bederní pásy podporují pohybový aparát v každodenních aktivitách tím, že snižují tlak na namáhaný pohybový segment. Zmírňují vliv nadměrné a opakované zátěže, špatných stereotypů pohybu při sedu, stoji, chůzi či nedostatku pohybu. Určitě neplatí, že by byl bederní pás určen pouze sportovcům v silovém tréninku, pokud člověk trpí bolestí páteře, kříže a sedací části, lze ho doporučit i při práci v kanceláři, kde udrží tělo v teple,“ dodala fyzioterapeutka.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.