Spokojená střeva versus častý problém dnešní generace jménem zácpa a hemoroidy

Nepříjemné bolesti břicha, nevolnost, střevní obtíže, jako jsou nepopulární zácpa a obávané hemoroidy. To vše může mít na svědomí nevyvážená střevní mikroflóra a nesprávné fungování střev.

Přestože je optimální denní dávka vlákniny okolo 25–30 g, Češi průměrně konzumují ani ne polovinu. Nedostatečná konzumace vlákniny a probiotik, nezdravý životní styl a málo pohybu mohou výrazně přispívat k rozvoji celé řady neduhů, jako jsou například zácpa a hemoroidy. Zácpa se objevuje u více než 15 % dospělých a dokonce u 30–40 % lidí nad 65 let, může být také jednou z příčin vzniku hemoroidů.

Hemoroidy pak dle odborného odhadu trápí až polovinu populace nad 50 let věku, nevyhýbají se ani mladší generaci, kde může hrát roli sedavé zaměstnání i stres. Jedná se o problémy, které nejsou nijak neobvyklé, zato ale velmi citlivé, stud zde však není na místě. Zaslouží adekvátní šetrnou péči. Kombinace vlákniny, probiotik a prebiotik je cestou k větší spokojenosti střev.

Životní styl a stravování naší populace se za poslední roky významě proměnily. Sedavé zaměstnání, rychlé jídlo, stres, časté užívání antibiotik a málo pohybu se podepisují na kondici našich střev. Se zácpou a hemoroidy se tak často v tichosti potýká celá řada z nás, přestože možností, jak se cítit dobře, je dnes již mnoho.

„Zácpa a hemoroidy dnes trápí nemalou část populace. V případě zácpy zpravidla dochází k poruše správného pohybu střev a člověk se potýká s obtížným vyprazdňováním tuhé stolice, které se daří méně než třikrát týdně. Hemoroidy se pak projevují bolestí a krvácením při vyprazdňování, svěděním a otokem konečníku a přítomností citlivých bulek v jeho okolí. Oběma těmto problémům můžeme předcházet i je zmírňovat úpravou životního stylu a podporou správného fungování střev, která vyžadují dostatek vlákniny. V těchto případech byly prokázány významné účinky psyllia z jitrocele vejčitého, probiotik a prebiotik. Tyto tři elementy příznivě působí na střeva a zažívání a jsou dostupné v podobě přírodních, nechemických a nenávykových přípravků,“ vysvětluje MUDr. Radek Kroupa, Ph.D., vedoucí lékař Interní gastroenterologické kliniky FN Brno.

Na vině je špatná strava i nedostatek pohybu
Nezdravá strava je pro naše trávicí ústrojí velmi obtížně zpracovatelná a může v našem organismu zůstat ležet až po dobu několika týdnů, ale i dvou měsíců. Konzumací například průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí a smaženého jídla ničíme v našem těle potřebné tzv. hodné bakterie a naopak narůstá množství těch špatných. Dokážeme v něm tak nahromadit až 7 kg nežádoucího jídla, které tělo nezvládá zpracovat a vytváří toxické látky. Ty se dále uvolňují do tělesného oběhu a mohou způsobit onemocnění jako zácpa a hemoroidy. Neméně důležitá je i pravidelná fyzická aktivita, která aktivuje a podporuje činnost všech orgánů v těle včetně střev. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv i na stres a je účinnou protiváhou sedavého zaměstnání; oba tyto prvky mohou totiž přispívat k rozvoji hemoroidů.

Proč jsou vláknina, prebiotika a probiotika tak důležité
Mezi látky, které podporují správnou funkčnost našeho zažívání, se řadí již zmiňovaná probiotika, prebiotika a vláknina. Šetrně je v sobě kombinuje např. ColonFit. Probiotika jsou takzvané živé bakterie, které v našich střevech přirozeně podporují rozklad potravy a současně příjem živin a enzymů. Prebiotika, mezi která se řadí mj. inulin, jenž se získává například z kořene čekanky, pak fungují jako potrava pro probiotika. „Největšími zdroji vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Dostatečný příjem vlákniny mimo jiné zvyšuje pocit nasycenosti a snižuje využitelnost energie z přijímané stravy. Vláknina příznivě ovlivňuje funkci střev – nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice a podporuje střevní peristaltiku. Různé druhy vlákniny (např. inulin) zajišťují výživu střevní mikrobioty a probiotika produkci obranných látek potřebných pro náš organismus,“ vysvětluje nutriční poradce Ing. Radovan Vytlačil.

Vsaďte na komplexní péči o zažívání
Pohodová střeva a spokojené trávení potřebuje každý, kdo chce být v životě fit a v pohodě. Fyzicky i psychicky. Ryze český produkt ColonFit obsahuje vyváženou kombinaci prvků, které přispívají ke spokojenosti střev. Jde o vlákninu z jitrocele vejčitého (psyllium), u které bylo prokázáno příznivé působení na střeva, trpí-li poruchou své pohyblivosti (motility), což je jeden z příznaků zmiňované zácpy. Dále obsahuje důležitá prebiotika a až sedm unikátních kmenů probiotických kultur. Je 100% přírodní, nenávykový a vhodný pro těhotné a kojící ženy, děti od 12 let a celiaky. V roce 2019 byla účinnost volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely ColonFit potvrzena studií na českých pacientech se zácpou a hemoroidy. Více o studii i o ColonFitu najdete na www.topnatur.cz nebo www.colonfit.cz. Dopřejte střevům vyváženou péči.

Osm tipů, jak mít střeva v pohodě

V každodenním životě si mnoho z nás neodpustí dát si za „odměnu“ trochu nezdravého jídla. Je však důležité, aby naše malé prohřešky úplně nezastínily správný jídelníček. Stravování totiž není jen „doplňováním paliva“ a vyvážená strava může ovlivnit celý náš život, a střeva zejména. Jaká doporučení dodržovat pro lepší stav našich střev, která zodpovídají až za 70 % naší imunity? Připravili jsme pro vás osm tipů a rozhodně nejsou jen o stravování.

Stav našich střev, zácpa, nebo dokonce hemoroidy nejsou zrovna populárním veřejným tématem, ale neměli bychom se o nich bát mluvit a zejména jim předcházet či je řešit. Mohou se totiž celkem nenápadně stát nepříjemným společníkem od soukromí až po pracovní prostředí.

TIP 1 – Rozličný jídelníček plný vlákniny
Jídelníček by měl být barevný a naplněný velkým množstvím rozličných potravin. Základem by měly být potraviny bohaté na vlákninu, jako je celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy. Nepodceňujte ani sílu přírody, protože ovoce, zelenina a celá řada různých bylin obsahují také velké množství vlákniny. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 25–30 g, Češi jí však konzumují často ani ne polovinu. Vláknina pomáhá v pohybu potravy střevy a zabraňuje zácpě. Pokud je pro vás obtížné doplnit dostatek vlákniny pouze stravou, zkuste ColonFit, obsahuje přírodní vlákninu z jitrocele vejčitého (psyllium) doplněnou o potřebná probiotika a prebiotika. Střeva je ocení. Nezapomínejte ani na kvalitní tuky v jakékoliv podobě od másla po libové maso, které představují dalšího důležitého pomocníka vašeho zažívaní.

TIP 2 – Jak vybudovat lepší prostředí v našich střevech?
Naše střeva rozhodně nejsou jen jednoduchý systém, ve kterém se ztrácí všechno, co spořádáme. Je to naopak velmi složité prostředí, o jehož správnou funkci se musíme starat. K tomu slouží také probiotika. Jedná se o živé kultury, bakterie, které nám pomáhají s trávením ve střevech a tvoří jejich nedílnou součást. Nacházejí se v mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách, jako je například nakládané zelí a okurky. Udržují střevní mikroflóru v rovnováze a pomáhají nám navodit spokojený pocit v břiše.

TIP 3 – Udělejte si stravovací plán
Pravidelnost nejen v jídle pomáhá celému tělu navyknout si na jasný program. Jíst každý den v konkrétní čas, tak aby tělo mohlo mít svůj režim, pomáhá zažívacímu traktu v lepším fungování. Součástí toho je také plánování klidového času na jídlo, bez návštěvy závodní jídelny s obědem „na stojáka“. Nepravidelné stravování je navíc často znakem malého množství času věnovaného sobě, a to nechcete.

TIP 4 – Sbohem špatným návykům
O negativních dopadech alkoholu, cigaret a přílišného pití kávy jste už určitě slyšeli. Není špatné se nad nimi zamyslet, ovlivňují i naše zažívání. Z alkoholu si dopřejte jen malé množství vína, to může mít na zažívání i pozitivní účinky. Od tvrdších nápojů je lepší držet se zpátky. Cigarety našemu tělu neprospívají v žádném měřítku, po jídle mají dokonce zesílený účinek a organismu ubližují ještě víc. Káva po jídle zpomaluje naše zažívání, po obědě tedy raději ne. Celkové nadužívání kofeinu může pak způsobovat i průjmy a zácpy, protože káva náš organismus vysušuje.

TIP 5 – Pohyb, pohyb a zase pohyb
Pravidelná fyzická aktivita pomáhá s pohybem jídla ve střevech, a navíc díky ní udržíme optimální váhu, která je klíčová pro vyváženost zažívacího traktu. Není nutné chodit běhat, stačí si pravidelně dopřát procházku, vyměnit eskalátory a výtahy za schody nebo se místo víkendu u televize jít podívat do lesa. Věděli jste, že sedavé zaměstnání přispívá k rozvoji hemoroidů? Vynahraďte si to pohybem po práci.

TIP 6 – Dodržujte pitný režim
Pravidelné doplňování tekutin by mělo neodmyslitelně patřit k naší denní rutině. Vodu s sebou, slazené limonády nechte v regálech, nepříznivě působí na střevní prostředí. Nezapomeňte však, že žádný extrém není dobrý, a proto to s pitím nepřehánějte, ani tělo nenechte žíznit. Zanedbávání pitného režimu může vést často k zácpám. Nedostatek tekutin totiž znemožňuje tělu zpracovávat potřebnou vlákninu.

TIP 7 – Odpoutejte se od stresu
O škodlivosti stresu se toho namluvilo tolik. Není o tom pochyb. Slyšeli jste ale i o jeho negativním dopadu na střeva? Uvědomte si to dříve, než vás začnou trápit hemoroidy či jiné problémy. Je dobré naučit se, že je v životě důležité prožívat jen opravdu podstatné věci. Najděte si tu svou oblíbenou aktivitu, při které si na starosti ani nevzpomenete. Dejte šanci plánování a začleňte i čas pro sebe.

TIP 8 – Rada na závěr
Střevní problémy jsou často přehlížené a mnoho z nás jim nevěnuje pozornost. Pokud jimi ale trpíte, nestyďte se je konzultovat s odborníkem. Svou roli mohou sehrát i volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely, jako je například ColonFit. ColonFit je unikátním přírodním přípravkem obsahujícím vysoké množství vlákniny psyllia, prebiotik i probiotik. Dokáže podpořit střevní pohodu při zácpě a hemoroidech. Více na www.colonfit.cz.

Pokud si sami kladete otázku, čím ubližujete svým střevům, zamyslete se nad svým životním stylem a dejte mu trochu svěží podobu bez nezdravých jídel a stresu. Více na www.topnatur.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.