Každý patnáctý pacient v Česku je hospitalizovaný kvůli nesprávné kombinaci léků

Jedním z nejčastějších rizik pro pacienty užívající léky je jejich nesprávná kombinace. Podle některých analýz je v České republice ročně hospitalizováno až 40 tisíc pacientů v důsledku užívání nevhodné kombinace léků.

Nebezpečné může být i užívání léků s některými nápoji, potravinami či bylinnými preparáty. Že se jedná o závažný problém, dokazují data z aplikace BENU na vyhodnocování kombinací léků. Celých 83 % lidí, kteří si pomocí aplikace nechali zkontrolovat svou medikaci, užívá léky, jež spolu reagují. U 3 % uživatelů pak aplikace odhalila, že užívají více léků se stejnou účinnou látkou, čímž překračují doporučené denní dávkování. Nevhodně kombinované léky mohou nejenom ohrožovat zdraví pacientů, někdy jsou dokonce zdrojem toxických účinků léků. Složky užívaných přípravků se totiž mohou ovlivňovat, a může tak docházet k tzv. lékové interakci.

Tyto interakce mají různé stupně – dvojka například označuje málo závažnou interakci, číslo šest už znamená závažnou a život ohrožující interakci.

Dva léky, stejná účinná látka

Nebezpečné jsou také duplicity. Pokud pacient užívá více léků se stejnou účinnou látkou, překračuje doporučené denní dávkování, což může způsobit otravu, nebo dokonce selhání jater. Reagovat s některými léky mohou i již zmiňované potraviny a nápoje. Problematické bývá například mléko či mléčné výrobky, černý čaj a černé uhlí, které snižují vstřebání léků, zejména pak některých antibiotik. Účinky některých léků může snižovat také rakytník, rooibos, echinacea, sója či kurkuma. Obecně je při užívání léků velmi problematický alkohol, který může zvyšovat či snižovat účinky některých léků až do nebezpečné míry nebo zhoršovat vedlejší účinky léčiv. Obezřetní by měli být především cukrovkáři, konzumace alkoholu v kombinaci s některými léky na diabetes totiž mohou zvýšit účinek léku a vyvolat prudký pokles hladiny cukru v krvi.

Na tyto kombinace pozor

Nejčastější interakce způsobují některé přípravky na ředění krve, které reagují téměř se všemi léky proti bolesti. Nebezpečné jsou také v kombinaci s léky na pálení žáhy, jejich účinek mohou zvýšit také potraviny jako česnek či šalvěj. Nebezpečná bývá i kombinace léků na snížení hladiny cholesterolu v krvi s některými antibiotiky, která může vést až k poškození svalových buněk.

Nejste si jistí? Sepište si seznam a konzultujte užívané léky s odborníky

Jak má tedy situaci řešit pacient, který se vydá do lékárny pro lék? V ideálním případě by měl stav vyhodnotit již lékař, který mu lék předepisuje, nebo lékárník při vydávání léku. Pokud pacient vysloví souhlas, získá farmaceut přístup do sdíleného lékového záznamu. Díky tomu lze jednoduše odhalit případné nevhodné kombinace léčiv nebo duplicitně užívané léky, a tím může pacientovi v krajním případě i zachránit život. Problematické však nadále zůstávají případné nevhodné kombinace s volně prodejnými léky, které mnozí pacienti zapomínají uvádět. S množstvím užívaných léků toto riziko ještě roste. Zejména u starších pacientů léčících se u několika lékařů najednou je tento problém velmi častý. Není-li si pacient jistý, měl by si sepsat seznam všech užívaných léků a nosit ho při sobě.

Vhodnost kombinací léků lze ověřit i online

Pomoci hlídat pacientům vhodnost kombinací léků se již dnes snaží síť lékáren BENU. Ta umožňuje ověřit si kombinace léků i potravin několika způsoby. „Jednu z možností mají pacienti na našich webových stránkách, kde nabízíme online ověření lékových interakcí. Do formuláře si pacient zadá, které léky a kdy užívá, a systém vyhodnotí, jestli je to v pořádku, případně o jaký stupeň interakce se jedná. Přes jedno kliknutí se pak mohou pacienti objednat na detailní osobní konzultaci přímo do lékárny,“ říká PharmDr. Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékáren BENU s tím, že webová aplikace lékáren BENU spolupracuje s databází společnosti DrugAgency, kterou vytvořil tým lékařů a lékárníků pod vedením PharmDr. Jozefa Suchopára a databáze je pravidelně aktualizována o nové léčivé přípravky. Tato služba je bezplatná, přístupná komukoliv a není ani nutné se někam přihlašovat.

Osm z deseti interakcí bylo problémových

V první půlce letošního roku aplikaci využilo přes 14 000 lidí a 83 % zadaných interakcí bylo vyhodnoceno jako problémových. Ve 43 % případů byla zjištěna středně závažná interakce a zhruba v 5 % aplikace upozornila na velmi závažnou reakci, která může ohrozit život pacienta. U 3 % interakcí pak bylo odhaleno duplicitní užívání stejného léčiva. „Další způsob, jak průběžně hlídat kombinace léků, přináší zákaznická karta BENU PLUS. Na té zákazníkovi evidujeme všechny léky, které si u nás nakoupí. Naši lékárníci tak uvidí, zda pacient dříve nevyzvedával léky, jež jsou v interakci s těmi, které kupuje nyní, a případně na to upozorní,“ doplňuje možnosti Michala Belasová.

Lidé si rovněž mohou sepsat seznam užívaných léků a nechat si jej v BENU lékárnách prověřit, případně mohou přinést do lékárny rovnou celou lékárničku. Lékárník s nimi zkontroluje duplicity a interakce, najde prošlé léky a upozorní na další věci týkající se užívaných léků, jako je například zmiňovaná interakce s potravinami. Další možností je potom využít BENU online poradnu, kde na dotazy elektronicky odpovídá lékárník.

Důležitá pravidla pro uživatele léků:

Pacient by měl léky užívat přesně podle lékařem předepsaného dávkování.

Lékař i lékárník potřebují od pacienta dostat informace o všech lécích, které pacient užívá. Pokud má pacient potíže si užívané léky zapamatovat, měl by si sepsat seznam a ten mít stále při sobě.

Příbalový leták je základním zdrojem nejdůležitějších informací o léčivu včetně možných lékových interakcí. Pokud je mezi léky možné riziko interakce, nesmí je pacient nikdy užívat bez vědomí lékaře. Bez konzultace s lékařem by pacient neměl kombinovat léky.

Účinnost léků mohou ovlivnit také některé potraviny, nápoje nebo doplňky stravy.

Pro zapíjení léků je nejvhodnější volbou voda z kohoutku.

V případě, že pacient užívá více léků, může využít dávkovač, aby neztratil přehled o správném dávkování.

Pokud si nejste jistí, obraťte se na lékaře nebo lékárníka. Pacient může přijít se svou domácí lékárničkou do lékáren BENU a nechat si léky zkontrolovat lékárníkem. Ten ho upozorní na možné nevhodné kombinace a zkontroluje také dobu expirace. Léky s prošlým datem použitelnosti může pacient v lékárně ponechat a lékárna se postará o jejich bezpečnou likvidaci.

Kombinace léků je možné zkontrolovat i z pohodlí domova na https://www.benu.cz/lekove-interakce-zadani, kde mohou pacienti okamžitě zjistit případné nevhodné interakce či duplicity užívaných léčiv. Pro bližší vysvětlení lze výsledek odeslat do online poradny, nebo se přímo objednat na konzultaci do nejbližší lékárny, která službu poskytuje.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.