Tip na výlet: Zámek Sychrov s parkem okouzlí každého

Nádherné interiéry novogotického zámku Sychrov s přilehlým anglickým parkem vás vtáhnou do historie a současně nabídnou odpočinek v rozlehlém parku.

Státní zámek Sychrov nedaleko Turnova sloužil do roku 1945 jako rezidence významného francouzského šlechtického rodu Rohanů, který po Velké francouzské revoluci opustil Francii a usadil se v rakouské monarchii. Majitelem Sychrova a svijanského panství se stal kníže Karel Alain Gabriel Rohan přesně před 200 lety, a to v srpnu 1820.

Tímto rokem začala stopětadvacetiletá éra Rohanů na Sychrově a doba největší slávy zámku. Po skončení druhé světové války byl zámek zkonfiskován na základě dekretu č. 12/1945 Sb. a stal se státním majetkem. Zpočátku sloužil jako sběrna konfiskovaného majetku a od 1. května 1950 byl v malém rozsahu zpřístupněn veřejnosti. V průběhu 70.let se jeho prohlídková trasa rozšířila na východní křídlo a chodbu jižního zámeckého traktu s Památníkem Antonína Dvořáka, který zde pobýval a hrál na varhany v zámecké kapli.

Zámek je bohatě zařízen původním nábytkem. Podobně jako jihomoravská Lednice se i zde pyšní řezbářskou výzdobou, která je prakticky všudypřítomná a je celoživotním dílem řezbáře Petra Buška. Zámek mají v oblibě také filmaři. Kromě jiných se zde natáčely i některé záběry z pohádek Zlatovláska či Nesmrtelná teta.

V udržovaném rozsáhlém anglickém parku se nachází zámecká oranžerie, která dnes slouží jako kavárna. Její kouzlo spočívá v tom, že je umístěna na druhé straně parku přímo proti zámku. Park je přitom koncipován tak, aby bylo na zámek dobře vidět. Posezení na terase oranžerie s kávou a sladkým zákuskem domácí výroby tak představuje ideální tečku za prohlídkou zámeckých interiérů.

Zámek je veřejnosti zpřístupněn ve značném rozsahu, takže jeho prohlídka poskytne návštěvníkům dokonalou představu, jak se ve 2. polovině 19. století žilo na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny. Současný prohlídkový okruh bude navíc na podzim letošního roku rozšířen o další poschodí.

Zámek je veřejnosti otevřen po celý rok, a to denně včetně pondělků. Během letních prázdnin nabízí i dětské prohlídky s princeznou, po celý rok pak kulturní akce a výstavy.

Na Sychrově  ale „myslí na všechno“. Pro návštěvníky je připraveno pohodlné parkoviště i několik restaurací v těsné blízkosti zámku. Zámek je také východištěm řady turistických a cyklistických cest.

Eva Klánová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.