Připravte si na grilu steak jako od šéfkuchaře

Slunce příjemně hřeje a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

Grilovací sezóna začíná pořádnou údržbou grilu a potřebného náčiní. Ten, kdo při podzimním uskladňování grilu jeho čištění trochu zanedbal, by mu měl tentokrát věnovat o to větší pozornost. V první řadě je třeba škrabkou odstranit připečené zbytky, které mohly zůstat na dně topeniště. Povrch grilu pak otřete vlhkým hadrem a pohyblivé kovové části promažte olejem.

„Opékací mřížku bychom také měli očistit od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřít kovovým kartáčkem a poté promazat jedlým olejem. To je vlastně dobrý tip před každým grilováním, protože na mřížku pomazanou olejem se nám nebude maso tolik připékat,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, kde mohou zákazníci nakoupit potřeby pro grilování. Pokud používáte gril plynový, měli byste zkontrolovat, jestli plyn někudy neuniká a jestli jsou všechny součásti, jako třeba ochranné kryty hořáků nebo odkapávací miska, v dobrém stavu.

Díky správnému nářadí neskončí maso mezi uhlíky

Když máte údržbu za sebou, můžete se vrhnout na kontrolu a nákup grilovacího nářadí. Někomu to může připadat jako zbytečnost a vystačí si se dvěma příborovými vidličkami, ale takoví lidé pak často loví klobásky nebo steaky spadené mezi uhlíky. „Kdo vyzkouší profesionální grilovací náčiní, pozná, že je pak manipulace s připravovaným jídlem úplně jiná. V první řadě mají kleště a obracečky delší rukojeti, takže kuchaře žár tak nepálí do rukou. Obracení masa, párků nebo klobásek a zeleniny je díky kleštím daleko jednodušší, o nutnosti použít obracečku na burgery z mletého masa ani nemluvě,“ dodává Wagner. Na krájení masa se pak hodí pořádný ostrý nůž.

Klasický gril na dřevěné uhlí je dobré rozehřát minimálně hodinu před tím, než chceme začít vařit. Po půl hodině od zapálení dřeva přidáme dřevěné uhlí a za další půl hodiny můžeme začít grilovat. Plynový či elektrický gril je rozehřátý rychleji, jen přicházíte o specifickou vůni dřeva, která dodá pokrmům správnou „kouřovou“ příchuť. Na druhou stranu však z kouře nemusejí mít radost sousedé v okolí, proto je pro grilování na terase bytu vhodnější spíše gril elektrický, který je zároveň skladnější.

U přípravy steaků záleží na teplotě

Také si kladete otázku, jak poznat, jestli je gril rozehřátý přesně, jak potřebujeme? Existuje jednoduchý test. Stačí umístit holou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a počkat, až začne žár pálit tak, že ji musíme dát pryč. Když ruku vydržíte nechat nad grilem asi šest vteřin, je teplota vhodná pro přípravu ryb nebo pomalé pečení. Když vydržíte čtyři vteřiny, je to ideální teplota na klasické grilování steaků. Pokud ruku sundáte už po dvou vteřinách, můžeme na grilu zprudka opékat tenčí plátky masa.

Podle šéfkuchaře Jana Rimplera patří nevhodná teplota k jedněm z nejčastějších chyb, kterých se méně zkušení kuchaři při grilování dopouštějí. „Na našich kurzech se setkáváme se spoustou hobby kuchařů a myslím, že drobných chyb je hned několik. Kromě teploty na grilu je to příprava studeného masa ihned po vytažení z lednice nebo grilování steaku stále zalitého marinádou,“ podotýká Rimpler, který provozuje školu vaření Kuliner.

Abyste si pochutnali na hovězím steaku z grilu, nemusíte podle Rimplera dělat žádné složité přípravy. „Steaky z vyzrálého masa není nutné nijak předem marinovat, stačí je vytáhnout z lednice asi hodinu před samotným grilováním. Na přípravu steaku medium mám pomůcku: kolik centimetrů je vysoký steak, tolik minut z každé strany se bude grilovat při teplotě grilu 220 až 250 °C. Potom ho nechám odpočívat asi polovinu času přípravy. Tři centimetry silný steak opékáme tři minuty z každé strany a necháme tři minuty odpočívat. Pak už jen servírujeme,“ popisuje šéfkuchař. Při přípravě ostatních mas, jako je drůbeží a vepřové, doporučuje šéfkuchař jednoduché marinování ve slaném nálevu. Na litr vody 30 gramů soli, koření a bylinky dle chuti a marinovat ve studeném nálevu minimálně čtyři hodiny.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.