Recepty: Připravte si bylinky na způsob špenátu, pesta nebo polévky

Využijte jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale založte na nich rovnou celé jídlo.

Oblíbenou jarní bylinou s širokým polem využití je medvědí česnek. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Má antibiotické a antioxidační schopnosti a je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Excelovat bude syrový i tepelně upravený. Svými drobounkými lístky a lehce štiplavou pikantní chutí se vyznačuje řeřicha setá. Obsahuje množství beta karotenu a vitamínů C a B1 a také minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje trávení a pomáhá při zánětech močového měchýře. Vařením hořkne, takže ji přidávejte do jídel ideálně až úplně na konci.  Není nic jednoduššího než si ji nasypat na čerstvý chléb s máslem, nebo jí ozdobit polévku. Podobným způsobem můžete uplatnit třeba i pažitku, polníček nebo rukolu.

Recepty:

Kopřivový špenát se zastřeným vejcem

  •  300 g listů z mladých kopřiv
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2  vejce
  • 1 lžíce octa
  • Sůl, pepř

Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhnul žloutek.

Pesto z medvědího česneku

  • 150 g  medvědího česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • Sůl

Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.

 

Řeřichová polévka

  • 2 brambory
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 400 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 3 krabičky s bio řeřichou
  • sůl

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.

A kde seženete jarní bylinky v nejlepší kvalitě? Bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu, poznáte je podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na znovu otevřených farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *