Využijte jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům. Zkuste je nejen jako koření, ale založte na nich rovnou celé jídlo.
Oblíbenou jarní bylinou s širokým polem využití je medvědí česnek. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Má antibiotické a antioxidační schopnosti a je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Excelovat bude syrový i tepelně upravený. Svými drobounkými lístky a lehce štiplavou pikantní chutí se vyznačuje řeřicha setá. Obsahuje množství beta karotenu a vitamínů C a B1 a také minerály draslík, hořčík, železo a vápník. Podporuje trávení a pomáhá při zánětech močového měchýře. Vařením hořkne, takže ji přidávejte do jídel ideálně až úplně na konci. Není nic jednoduššího než si ji nasypat na čerstvý chléb s máslem, nebo jí ozdobit polévku. Podobným způsobem můžete uplatnit třeba i pažitku, polníček nebo rukolu.
Recepty:
Kopřivový špenát se zastřeným vejcem
- 300 g listů z mladých kopřiv
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 2 vejce
- 1 lžíce octa
- Sůl, pepř
Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhnul žloutek.
Pesto z medvědího česneku
- 150 g medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- Sůl
Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.
Řeřichová polévka
- 2 brambory
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 400 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 3 krabičky s bio řeřichou
- sůl
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.
A kde seženete jarní bylinky v nejlepší kvalitě? Bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu, poznáte je podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na znovu otevřených farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop.
Marta Molínová