Kočičí páření začíná s prvními jarními paprsky

Nastává období jara, které je charakteristické prosluněnými dny, svou barevností a slastně opojnými vůněmi. Stoupající teplotu a více slunečního záření vítáme nejen my, ale i naši domácí mazlíčci. Obzvláště pak kočky, pro které začíná období páření.

Kočky se na jaře nejen rády sluní na zahradě, parapetech nebo polích, ale také oslavují jaro svým zvláštním způsobem, mrouskáním. Období jara je totiž pro kočky znamením páření. Mrouskání se u koček začíná projevovat mezi 6. a 14. měsícem věku a délka namlouvacího „mňoukání“ se u každé kočky může lišit. Typicky trvá 3 až 7 dní, někdy i 10. Mrouskání se opakuje a pravidlo, že se objevuje 2x do roka neplatí. U jedné kočky to může být každý měsíc, u druhé jen několikrát do roka.

Jak mrouskání rozeznat

Kočky bývají více přítulné, mazlivé, válejí se po podlaze a otírají se o různé předměty. Mezi charakteristické projevy patří vydávání velmi hlasitých zvuků. Mimo jejich obvyklé předení a vrnění lze zaslechnout skřeky, naříkání nebo kňourání. Bývají také více neklidné, neustále chodí z domu ven a od okna k oknu nebo se koulejí ze strany na stranu. Během tohoto období klesá u koček apetit k jídlu. Navíc se často staví do vábicí pozice, kdy se prohýbají a nadzvedávají zadeček.

Jak se dá s mrouskáním „vypořádat“?

  1. Je potřeba se obrnit trpělivostí, jelikož po propuknutí říje nezbývá nic jiného než mrouskání přetrpět. Pokud je vám však trpělivost cizí, můžete zvážit kastraci, která se doporučuje provést ideálně hned po první říji.
  2. Ukončit mrouskání můžete i pomocí hormonální antikoncepce pro kočky, která existuje buď ve formě injekcí, nebo tablet. Nicméně tuto možnost je třeba konzultovat s veterinářem, protože podání antikoncepce s sebou nese řadu nežádoucích účinků.
  3. „Vyzkoušejte kočičí difuzéry obsahující napodobeninu feromonu. Z části mají schopnost zmírňovat projevy koček v říji,“ radí Zuzana Novotná, produktová specialistka z e-shopu SpokojenýPes.cz. „Účinky se nedostaví okamžitě, je proto třeba difuzéry aplikovat před začátkem mrouskání,“ dodává Novotná.
  4. Alternativou může být i šanta kočičí, rostlina, která je volně dostupná ve spreji. Její vůně dokáže kočkám dokonale učarovat. Ihned se o šantou posprejované místo začnou zajímat a otírat se. V trsu čerstvé šanty se často s potěšením válejí a hračky nepustí z tlapek. Účinky šanty přetrvávají jen krátkou dobu, většinou okolo 10-20 minut, poté dochází k útlumu, takže je kočička ospalá a na jiné aktivity jí nezbývá dostatek energie. Ale nemusíte mít strach, šanta je naprosto neškodná.
  5. Za zkoušku stojí dát kočce i něco teplého na sezení. To ji může alespoň částečně zklidnit. Vyzkoušejte teplou deku z fleecu nebo vyhřívanou podložku.
  6. Jelikož je kočka v tomto období aktivnější a ráda se přitulí, věnujte jí více pozornosti. Uklidnit ji můžete hlazením a vlídným zacházením. Je třeba ji zbytečně nestresovat. Bude vám za vaši lásku a péči vděčná.

Marta Molínová

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.