Recepty: 5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy.

„Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, a to vše můžete sami ovlivnit. Každé maso obsahuje přirozený tuk, ale mnoho lidí je zvyklých tuk přidávat, aby maso nebylo vysušené, stačí přitom dávat více pozor na čas pečení a maso zůstane šťavnaté a chuť zvýraznit například sušenými bylinkami.

Recept: Kuřecí maso na bylinkách

Ingredience: 400 g kuřecích prs, 2 snítky rozmarýnu, 2 lístky šalvěje, lžička provensálského koření, 1/2 citronu, sůl pepř, lžíce extra panenského olivového oleje

Omyté snítky rozmarýnu a lístky šalvěje nakrájejte nadrobno, vložte do mističky a přidejte lžíci extra panenského olivového oleje spolu se lžičkou provensálského koření. Kuřecí prsa nakrájejte a připravenou směsí maso důkladně promasírujte a lehce osolte. Prsa vložte na nepřilnavou grilovací pánev a pečte dozlatova zhruba 3-5 minut, aby se maso propeklo, ale nebylo úplně vysušené. Těsně před koncem maso pokapejte šťávou z poloviny citrónu.

Tip: Kuřecí prso můžete podávat například s baby špenátem, trochou modrého sýra, kousky hroznů a vlašských ořechů.

 

Zkuste se inspirovat 5 tipy na dietní úpravu drůbežího masa:

  1. Odstraňte kůži!

Kuřecí maso je výborné právě proto, že neobsahuje téměř žádný tuk. Proto ještě před tím než začnete s vařením či pečením, kůži odstraňte. Pod ní najdete vrstvu tuku, kterou lze lehce odebrat. Maso tak bude dietnější.

  1. Důležité je správně maso dochutit

Začít se může s něčím jednoduchým jako jsou kuřecí steaky s drcenou solí a pepřem nebo s provensálským kořením. Nejlepší a nejkvalitnější jsou samozřejmě čerstvé či sušené bylinky z domácí zahrádky. Pokud ale nemáte takovou možnost, vyberte bylinky v květináči
a přidejte je k masu. Na něj se hodí nejlépe tymián, šalvěj, rozmarýn, estragon, bazalka, ale i polévkové koření jako hladkolistá petrželka či libeček dodají oživení a příjemné chuti.
U polévkového koření je také výborná kombinace s česnekem. Stačí pouze zkoušet, a nebo se nechat inspirovat od známých či z kuchařek. Jídlu tak dodáte na atraktivitě a bude zároveň splňovat podmínky diety.

  1. Vařit, péct či dusit?

Nejčastější příprava pro odlehčení jídelníčku je dušení a vaření. Dušení můžete vylepšit tím, že na místo vody přidáte bílé víno a hrst bylinek. Pokud vám tyto způsoby ale nejsou nebližší, můžete maso přichystat v troubě v uzavřené skleněné zapékací míse na trošce olivového oleje s vodou tak, aby maso bylo do čtvrtiny ponořené. Během pečení každých 20 minut podlévejte a z trouby pak vyndáte šťavnatý kousek kuřecího. Hodnotnou a zdravou přílohou může být zelenina, péct se můžete společně nebo si ji připravte zvlášť v páře či na pánvi. Doporučujeme zeleninové pyré (květákové, batátové, dýňové, aj.), které vám stoprocentně vynahradí přítomnost brambor.

  1. (NE)smažit

Pomocníkem pro zdravé opečení na sucho je nepřilnavá pánev. Pokud ji však nemáte k dispozici, nebo se stále maso přichytává, potřete maso kvalitním extra panenským olivovým olejem, nebo zvolte kapku kokosového oleje.

  1. Grilujte, ale pozor!

Grilování je často označováno za snadný způsob úpravy masa. Pro zdravější a šťavnatější finální výsledek je lepší maso grilovat v alobalu nebo na hliníkovém talířku.

Marta Molínová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.