Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy.
„Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, a to vše můžete sami ovlivnit. Každé maso obsahuje přirozený tuk, ale mnoho lidí je zvyklých tuk přidávat, aby maso nebylo vysušené, stačí přitom dávat více pozor na čas pečení a maso zůstane šťavnaté a chuť zvýraznit například sušenými bylinkami.
Recept: Kuřecí maso na bylinkách
Ingredience: 400 g kuřecích prs, 2 snítky rozmarýnu, 2 lístky šalvěje, lžička provensálského koření, 1/2 citronu, sůl pepř, lžíce extra panenského olivového oleje
Omyté snítky rozmarýnu a lístky šalvěje nakrájejte nadrobno, vložte do mističky a přidejte lžíci extra panenského olivového oleje spolu se lžičkou provensálského koření. Kuřecí prsa nakrájejte a připravenou směsí maso důkladně promasírujte a lehce osolte. Prsa vložte na nepřilnavou grilovací pánev a pečte dozlatova zhruba 3-5 minut, aby se maso propeklo, ale nebylo úplně vysušené. Těsně před koncem maso pokapejte šťávou z poloviny citrónu.
Tip: Kuřecí prso můžete podávat například s baby špenátem, trochou modrého sýra, kousky hroznů a vlašských ořechů.
Zkuste se inspirovat 5 tipy na dietní úpravu drůbežího masa:
- Odstraňte kůži!
Kuřecí maso je výborné právě proto, že neobsahuje téměř žádný tuk. Proto ještě před tím než začnete s vařením či pečením, kůži odstraňte. Pod ní najdete vrstvu tuku, kterou lze lehce odebrat. Maso tak bude dietnější.
- Důležité je správně maso dochutit
Začít se může s něčím jednoduchým jako jsou kuřecí steaky s drcenou solí a pepřem nebo s provensálským kořením. Nejlepší a nejkvalitnější jsou samozřejmě čerstvé či sušené bylinky z domácí zahrádky. Pokud ale nemáte takovou možnost, vyberte bylinky v květináči
a přidejte je k masu. Na něj se hodí nejlépe tymián, šalvěj, rozmarýn, estragon, bazalka, ale i polévkové koření jako hladkolistá petrželka či libeček dodají oživení a příjemné chuti.
U polévkového koření je také výborná kombinace s česnekem. Stačí pouze zkoušet, a nebo se nechat inspirovat od známých či z kuchařek. Jídlu tak dodáte na atraktivitě a bude zároveň splňovat podmínky diety.
- Vařit, péct či dusit?
Nejčastější příprava pro odlehčení jídelníčku je dušení a vaření. Dušení můžete vylepšit tím, že na místo vody přidáte bílé víno a hrst bylinek. Pokud vám tyto způsoby ale nejsou nebližší, můžete maso přichystat v troubě v uzavřené skleněné zapékací míse na trošce olivového oleje s vodou tak, aby maso bylo do čtvrtiny ponořené. Během pečení každých 20 minut podlévejte a z trouby pak vyndáte šťavnatý kousek kuřecího. Hodnotnou a zdravou přílohou může být zelenina, péct se můžete společně nebo si ji připravte zvlášť v páře či na pánvi. Doporučujeme zeleninové pyré (květákové, batátové, dýňové, aj.), které vám stoprocentně vynahradí přítomnost brambor.
- (NE)smažit
Pomocníkem pro zdravé opečení na sucho je nepřilnavá pánev. Pokud ji však nemáte k dispozici, nebo se stále maso přichytává, potřete maso kvalitním extra panenským olivovým olejem, nebo zvolte kapku kokosového oleje.
- Grilujte, ale pozor!
Grilování je často označováno za snadný způsob úpravy masa. Pro zdravější a šťavnatější finální výsledek je lepší maso grilovat v alobalu nebo na hliníkovém talířku.
Marta Molínová