Vánoce a cukrovka?

Svátky klidu, rodinné pohody, ale také jídla jsou opět blíží. Jak si ale Vánoce užít, pokud do vašeho života vstoupila cukrovka? Máme pro vás několik tipů, jak zabránit tomu, aby se pro vás Vánoce staly svátky odříkání a mohli jste si je užít bez výčitek a strachu o své zdraví.

Pro začátek je důležité si uvědomit, že cukrovku není nutné vnímat jako omezení. Naopak, hodně vás toho může naučit a posunout váš život lepším, zdravějším směrem. Diabetická strava, kromě toho, že je zdravá a vyvážená a přinese vašemu tělu komplexní mix všech důležitých látek, je také velmi pestrá a brzy zjistíte, že vás téměř v ničem zásadně neomezuje. Vlastně by se tak měl stravovat každý po celý svůj život, chce-li zůstat dlouho fit a při síle.

Jak jistě sami dobře víte, jídlo se může stát, bez ohledu na vaši diagnózu, nejlepším lékem i nepřítelem a záleží jen na vás, jakým způsobem se o něm naučíte přemýšlet. Uvědomíte-li si tenhle fakt, máte v boji s nemocí téměř vyhráno, a to nejen o Vánocích.

„Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Ta jsou sice individuální, každý pacient ale musí vždy důkladně porozumět tomu, proč je nutné zvýšit jeho pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo třeba ubrat na váze,“ upřesňuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

Kapra se vzdávat nemusíte, ale raději nesmažte

Přestože většina rodin se o Vánocích na klasického smaženého kapra těší stejně jako na dárky či rozsvícený stromeček, existují i velmi chutné varianty nesmažené ryby. Kapra můžete upéct třeba v troubě se zeleninou a bramborami a o netradiční vánoční večeři máte postaráno. A možná novým receptem zaujmete své rodinné příslušníky natolik, že smaženému kaprovi dají nakonec sbohem všichni.  Nechcete-li se ale za žádnou cenu smažené klasiky ani bramborového salátu vzdát, připravte si řízky na kvalitním rostlinném (např. řepkovém) oleji a do bramborového salátu místo majonézy přidejte bílý jogurt.

Cukroví ano. Dbejte ale na kvalitní a vyvážené suroviny

Všudypřítomné mísy s cukrovím jsou o Vánocích asi největším strašákem diabetika. Ovšem ani cukroví není nutné se zcela vzdávat, pokud věnujete čas výběru kvalitních surovin a naučíte se ho připravovat trochu jinak a zdravěji. Zkuste nahradit bílou mouku celozrnnou, obsah cukru snížit oproti receptům na třetinu, případně použít umělé sladidlo nebo čerstvé či sušené nepřislazované ovoce. Tučné polevy a náplně můžete nahradit kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa a marmeládami bez přidaného cukru.

Vhodnou variantou, jak ozvláštnit vánoční menu diabetika, je také nepečené („raw”) cukroví. V dnešní době se navíc dostává znovu do módy a výraznou chutí a lákavým vzhledem vyrazí dech nejedné návštěvě. Navíc díky tomu, že je připravováno za syrova, je hodně syté, a nestane se vám, že byste jej snědli naráz plný talíř.

Mějte ale stále na paměti, že i hroznový cukr obsažený v ovoci a umělá sladidla vám ve větším množství mohou uškodit. Hlídejte si proto i o Vánocích svůj celkový denní přísun sacharidů. předejte tak zdravotním komplikacím a za ty vám ani Vánoce nestojí. A co radí odborník? “Dodržujte svůj stravovací režim a co nejméně „uždibujte a ochutnávejte“ mezi jídly. Raději si nechte pár kousků cukroví na svačinku, než abyste jich v průběhu dne snědla mnohonásobně víc. Pokuste se co nejvíce zařadit do všech pokrmů zeleninu, volte celozrnné pečivo a z alkoholu raději víno. A především – nebojte se na návštěvách odmítnout něco co skutečně jíst nechcete– není to nic špatného a vám to ušetří případné výčitky z toho, že jste jedla něco, co jste vlastně ani neměli chuť. Vánoce by měly být svátky radosti, klidu, pohody a proč si je tedy kazit něčím jako je každodenní přejídání“ říká výživová poradkyně Hanka Ondrušová programu Cambridge Weight Plan.

Alkoholu pomálu

Ačkoli alkohol není dle odborníků diabetikům úplně zapovězen, tvrdému alkoholu se vyhněte určitě. Sklenku kvalitního vína či piva pro zvýraznění sváteční atmosféry si dopřejte, jinak ale svůj pitný režim obohacujte spíše neslazenými nealkoholickými nápoji. I kvalitní vánoční čaj přece dokáže navodit kouzelné chvíle!

Nepropadejte smutku a neseďte doma

Kromě vhodné skladby jídelníčku k vaší dobré náladě o Vánocích může přispět i uvědomění, že váš život kvůli cukrovce neztratil svůj smysl a je stále plnohodnotný. I bez hor zkonzumovaného cukroví se přece můžete radovat z času stráveného se svými blízkými, společných procházek a výletů. Neseďte tedy doma, vyrazte (nejen) o Vánocích ven, do přírody, prozkoumávejte nové kouty i v místech, o kterých si třeba myslíte, že jsou vám už dobře známá. Uvidíte, jak pozitivně začne vaše tělo reagovat.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.