Chystáte se na nákup kapra? Víte, jak vybrat toho nejlepšího?

Prodej kaprů vrcholí. Ti, kdo ho chtějí opravdu čerstvého, nechávají jeho nákup až těsně před Štědrým dnem. A jak si tradiční pochoutku nejlépe vybrat?

Kromě dobře naplánovaného nákupu je také důležité následné uchování ryby do chvíle, než z ní bude připravena štědrovečerní večeře. Velkoobchod Makro pro své zákazníky připravil pár základních pravidel, které se mohou hodit i vám.

Sedmero pravidel jak na kapra:

  • Vždy kupujte rybu těsně před odjezdem domů, a to maximálně 24 hodin před zpracováním.
  • Minimalizujte tzv. teplotní šok, při kterém je ryba skladovaná na ledu o teplotě 3–5 °C náhle vystavena skokovému zvýšení teploty.
  • Pro delší přepravu je vhodný chladicí box.
  • Pro zachování nejvyšší kvality by teplota ve vaší ledničce neměla přesáhnout 5 °C.

  • Kapr by měl být co nejrychleji po uskutečnění nákupu zpracován.
  • Pokud trváte na zakoupení živého kapra, po celou dobu převozu by měl mít přístup ke kyslíku, nejlépe ve vodě.
  • Nedoporučujeme nechávat plavat rybu doma ve vaně, voda je totiž chlorovaná a ryba se dusí.

A jak se pozná chutný kapr? „Nenechte se zlákat velikostí. U kapra rozhodně neplatí čím větší, tím lepší. Jeho maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Při vyšší váze se často stává, že je kapr příliš cítit rybinou,“ doporučuje český šéfkuchař Přemek Forejt.

„Přestože čerstvé ryby včetně kaprů prodáváme celoročně, zaznamenáváme každý rok několikanásobné zvýšení poptávky po čerstvých rybách právě v období těsně před Štědrým dnem. Na kanálech Makro budeme zákazníkům doporučovat různá časová okna pro nákup, abychom se, pokud možno, vyhnuli odpoledním a večerním špičkám a dlouhým frontám v oddělení ryb. Do budoucna bychom rádi připravili řešení, které by urychlilo prodej nejoblíbenějších ryb a filetů z nich,“ komentuje Romana Nýdrle, manažerka komunikace Makro.

Na pražských prodejnách Makro budou i letos dostupní tzv. omega 3 kapři, tedy kapři se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Jako alternativa typicky české vánoční ryby budou k dispozici i prémiové druhy mořských ryb například islandský losos, arktická treska lovená za polárním kruhem či tuňák Hamachi z Japonska. Novinkou je pak modroploutvý tuňák nejvyšší kvality z chorvatských farem, který je běžně určen pro japonský trh, kde se používá pro přípravu sushi.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.