Aby oči dlouho sloužily

Všechny smysly se s přibývajícími léty otupují. Zrak, asi nejdůležitější z nich, začíná chátrat nejdřív. Oční vadě odborně nazývané presbyopie, se dříve říkalo "stařecká vetchozrakost". První její projevy však zaznamenávají už čtyřicátníci. Přesto je možné lecco udělat pro to, aby i člověk v letech viděl jasně a ostře.

To, že vám najednou při čtení knížky nebo letáku ze supermarketu jsou ruce příliš "krátké", že na blízko vidíte rozmazaně, není oční vada v pravém slova smyslu. Jedná se spíš o "únavu materiálu". Zatímco oční čočky u mladých lidí jsou pružné, snadno mění tvar, což dovoluje zaostřovat bez problémů na různé vzdálenosti, tato schopnost akomodace se s věkem snižuje. Vetchozrakost se objevuje už kolem čtyřicítky a vrcholí ve věku 63 až 65 let, kdy se stabilizuje a dále se nezhoršuje.

Senioři bez limitů

Dřívější generace seniorů mohly zhoršení zraku díky presbyopii řešit jen s pomocí brýlí. Je pravda, že tato „zdravotní pomůcka“ v mnoha případech stala elegantním doplňkem outfitu, nebo dokonce „šperkem“. Na druhé straně, kdyby někdo spočítal, kolik času denně člověk stráví hledáním brýlí, jak velký stres vyvolá, když je někde zapomene, nevezme si je sebou na cesty a v neposlední řadě, kolik ho obměna a pořizování nových brýlí stojí peněz, došel by jistě k zajímavým číslům. Také kontaktní čočky mají vedle svých „pro“ také mnohá „proti“. Komu nevyhovují brýle, ani čočky, má ale dnes možnost rozlousknout problém presbyopie radikálně a přesto „nekrvavě“, pomocí laserové operace. Implantací malé čočky ve tvaru dešťové kapky do rohovky pomocí femtosekundového laseru dokážou dnes mikrochirurgové zbavit brýlí všechny, kterým dioptrie na čtení překážejí v aktivním životě. A sportovat, komunikovat se světem prostřednictvím počítače, cestovat, vzdělávat se nechtějí dnes jen čtyřicátníci, ale i sedmdesátníci. Ti, kteří si už mohli vyzkoušet, že nejlepší investice je do sebe sama. Ta se totiž vždycky vrátí. „Často nás vyhledávají pacienti po 45. roce, které brýle na čtení limitují. Ještě nedávno jsme jim však nedokázali pomoci. V současné době je možné odstranit presbyopii také pomocí nitrooční operace PRELEX. Během zákroku je původní lidská oční čočka, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat už neodpovídá dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta, odstraněna a místo ní je implantována umělá multifokální nitrooční čočka, která umožní vidění do blízka i na dálku bez brýlí. Zákrok je bezbolestný, probíhá ambulantně a trvá jen několik minut,“ vysvětluje primářka oční kliniky DuoVize a oční chirurg MUDr. Lucie Valešová. Tuto metodu lze navíc také považovat za preventivní léčebný zákrok: pacientům po operaci již nehrozí vznik šedého zákalu a výrazně se snižuje riziko záchvatovitého zeleného zákalu.

Mlhy se rozplynou

Šedý zákal neboli katarakta je onemocnění, při kterém dochází k zakalení normálně čiré oční čočky. Zakalení způsobí sníženou průhlednost oční čočky, brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a tak je vidění zastřené a jakoby překryté šedou mlhou. Zpočátku nemusí šedý zákal vidění nijak ovlivňovat, zakalení se však postupně zvětšuje, vidění se zhoršuje a postižený může dokonce přestat vidět.

Vědci zatím prokazatelně nevědí, co je příčinou šedého zákalu. Některé studie však naznačují, že se ve větším množství vyskytuje u lidí žijících v horských oblastech a lidí, jež své oči často vystavují slunečním paprskům bez UV ochrany. Katarakta je také častým onemocněním diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy, diuretiky a trankvilizéry. Nebyla sice prokázána souvislost s prací na počítači, sledováním televize ani čtením ve špatném světle, ale je jasné, že šedý zákal se objevuje zejména v souvislosti se stárnutím. Nejčastěji se objevuje po 65. roku věku života, ale může člověk postihnout až v osmdesáti. Udává se, že po 75. roce života tímto onemocněním trpí víc než 75 % populace.

Po mnoho generací bylo zhoršování vidění s věkem chápáno jako samozřejmý, přirozený a neovlivnitelný důsledek stáří a v mnoha zemích Afriky neb o Asie tomu tak je dodnes. Naštěstí u nás je toto onemocnění dobře léčitelné a operace, po níž se stav oka radikálně změní k lepšímu je pacientům široce dostupná. Tento zákrok se stává nejčastějším chirurgickým výkonem prováděným u lidí starších 65 let. České zdravotní pojištění poskytuje dostatečnou úhradu na kvalitní operace bez doplatků a pacienti se tak nemusí bát zruinování peněženky, ale ani bolesti. Zákrok se provádí ambulantně a oko je při něm znecitlivěno. „Operace šedého zákalu pomocí femtosekundového laseru je největším přínosem v oční chirurgii za posledních 20 let – pacientům přináší pohodlí, maximální přesnost a šetrnost,“ říká MUDr. Lucie Valešová. „Zkalená oční čočka se pomocí laseru z oka odstraní a nahradí čočkou umělou. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba vyměňovat. Dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky, takže volbou vhodného typu čočky lze odstranit krátkozrakost i dalekozrakost. Pacient si může také připlatit multifokální čočku, která zlepšuje vidění na všechny vzdálenosti.

Šetřit na volbě čočky se nevyplácí. Ať už si zvolíte čočku hrazenou ze zdravotního pojištění nebo nadstandardní, která řeší i další problémy vidění, držte se kréda miliardáře Rothschilda – „nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“. Nízká cena asijských náhražek multifokálních čoček od renomovaných výrobců by měla být varováním a ne lákadlem.

Lékaři radí nečekat, až se onemocnění dostane do pokročilé fáze a také ti, kteří operaci podstoupili často litují, že se k ní neodhodlali dříve. Platí to ostatně pro všechny oční vady. „Z výsledků nedávno zveřejněného australského výzkumu s názvem Blue Mountains Eye Study vyplynulo, že lidé, kteří podstoupili úspěšnou operaci šedého zákalu, krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu nebo vetchozrakosti mají o čtyřicet procent vyšší naději, že se dožijí vysokého věku,“ cituje poslední vědecké poznatky primářka Duovize, MUDr. Lucie Valešová.

Také oči chtějí zdravě jíst a cvičit

Hlodání zubu času nelze zcela zastavit, ale můžeme se pokusit ho aspoň brzdit. Stejně jako pro celý organismus, je i pro oči důležitá strava. K dobrému vidění přispěje i cvičení – oční jóga.

Zraku prospěšných potravin je řada. Obecně se ví, že příznivý vliv má mrkev, méně je známá kurkuma, která obecně působí proti degenerativním procesům. Pro dobrý zrak a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace je důležitý také lutein obsažený ve vaječném žloutku, v obilí, některém ovoci a zelenině atd. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek, na nějž jsou bohatá vajíčka, mléko nebo dýňová semínka.

Cvičit oční jógu doporučují lékaři pravidelně, nejlépe několikrát denně. Každý cvik opakujme aspoň 10x: mrkání, pohled nahoru a dolů, doprava a doleva, kroužení očima na obě strany a pohled do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů a opačně.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.