Ke vzniku cukrovky hodně přispíváme nezdravým způsobem života

Mnoho lidí, u kterých se v pozdějším věku projeví cukrovka, přispělo k jejímu vzniku svým nezdravým životním stylem.

„Rozhlédněte se kolem sebe a uvidíte, že potenciálních pacientů je opravdu hodně. Mají nevhodnou skladbu stravy s velkým obsahem sladkých a tučných jídel, nejí pravidelně, kouří, nemají fyzickou aktivitu, jsou obézní, vystresovaní,“ zdůrazňuje diabetoložka MUDr. Jindřiška Šroubková z EUC Kliniky Plzeň.

Cukrovka může mít řadu příznaků. Nevyhýbá se ani mladším lidem

Diabetes mellitus, lidově cukrovka, zahrnuje skupinu několika typů onemocnění, která mají společnou poruchu – zvýšenou hladinu cukru v krvi. Malá část nemocných ji má vrozenou, většina ji získá během života, přičemž kromě nezdravého způsobu života hraje nezanedbatelnou roli i dědičnost. Pečuji většinou o pacienty mezi 50 až 80 lety, výjimkou ovšem nejsou ani mladší. Žen i mužů s cukrovkou je zhruba stejně,“ říká diabetoložka MUDr. Jindřiška Šroubková z EUC Kliniky Plzeň.

Člověk s cukrovkou si dlouho nemusí příznaků této nemoci všimnout. „Výskyt příznaků závisí na hodnotě hladiny krevního cukru a na rychlosti vývoje nemoci. Nejčastěji jde o slabost, únavu, zvýšenou žízeň, časté močení (i v noci), úbytek hmotnosti, poruchy zrakové ostrosti, časté kožní a močové infekce se svěděním či infekce v pohlavních orgánech. Tyto příznaky ovšem nejsou typické jen pro cukrovku, mohou být průvodním znakem i jiných onemocnění. Cukrovka se může projevit také poruchou vědomí až kómatem, průjmy, poruchami potence, dechem páchnoucím po acetonu,“ vysvětluje diabetoložka MUDr. Jindřiška Šroubková.

Trpíte-li některým z výše uvedených příznaků, poraďte se se svým praktickým lékařem. Nemoc se jednoduše potvrdí nebo vyvrátí změřením hladiny cukru v krvi. O případnou léčbu se pak postará diabetolog. „Při prvním kontaktu s nemocným doplňujeme další – pro diagnózu a léčbu důležité – odběry krve a moči. Probíráme blízkou i vzdálenější rodinu, zda se v ní vyskytuje cukrovka či jiná vážná onemocnění. Nemocnému především vysvětlujeme, že mít diabetes není žádná legrace, ale že s ním lze za určitých pravidel žít,“ říká diabetoložka MUDr. Jindřiška Šroubková.

Diabetolog tedy nemocnému vysvětlí průběh léčby (diabetes nelze zcela vyléčit, je ale možné upravit hladinu cukru na přijatelné hodnoty), zdravotní sestra s ním probere důležitá dietní a režimová opatření i plán fyzické aktivity. „Léčbu tedy zahajujeme prakticky ihned. Při vyšších hodnotách cukru zveme pacienta na brzkou kontrolu, pokud nejsou příliš vysoké, postačí další návštěva za tři čtyři měsíce,“ uvádí MUDr. Jindřiška Šroubková.

Důležité je složení stravy a pohyb

Diabetik by měl svoji celodenní stravu rozdělit do 4–6 malých porcí. „Do jídelníčku diabetika patří pouze maso libové, jako příloha jsou vhodné brambory, rýže či těstoviny, ale spíše menší množství, pečivo pak jen celozrnné,“ připomíná MUDr. Jindřiška Šroubková.

Ovoce se hodí k dopolední svačině, a to jen jeden kus. Vhodnější je zelenina – má v sobě minimum cukrů nebo dokonce žádné. Mrkev, hrášek nebo kukuřici pak zařazujeme v omezeném množství.

Z jídelníčku je třeba vyloučit sladké potraviny – buchty, vdolky, koláče, dále pak bílé pečivo, tučná a smažená jídla, uzeniny, alkohol (včetně piva), sušené ovoce a sladké nápoje – džusy, limonády. Důležité je omezit přímé cukry, nesladit cukrem ani medem.

„Pokud zvažuje pacient změnu svých stravovacích návyků, měl by konzultovat se svým diabetologem úpravu léků či množství aplikovaného inzulínu,“ zdůrazňuje MUDr. Jindřiška Šroubková, diabetoložka z EUC Kliniky Plzeň, a dodává: „Záleží také na tom, zda chce pacient zredukovat hmotnost a jaký má během dne pohyb. Snažme se ujít 10 000 kroků denně.“

Jak se má chovat diabetik při akutním onemocnění?

Každý z nás občas onemocní. Ať už vás skolí viróza, močová infekce nebo dokonce angína a patříte navíc mezi diabetiky, dodržujte těchto osm pravidel:

  • nepřerušujte léčbu cukrovky, pokud užíváte léky, inzulín nebo obojí;
  • zvažte úpravu dávek inzulínu nebo léků na cukrovku – po domluvě se svým diabetologem;
  • měřte se glukometrem, pokud ho vlastníte, častěji (ideálně několikrát denně);
  • při horečce s pocením, zvracením nebo průjmem dodržujte pitný režim, při zvracení můžete s výhodou použít Coca-Colu po lžičkách (pozor má však hodně jednoduchých cukrů);
  • větší množství tekutin pomůže vyloučit nadbytečnou glukózu;
  • dodržujte obvyklý příjem jídel po cca 2-3 hodinách;
  • pokud musíte na pohotovost, informujte lékaře, že se léčíte s cukrovkou, vždy mějte u sebe seznam svých léků;
  • akutní nemoci nepřecházejte, ale vylečte je.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.