Dostatečný příjem omega-3 by snížil výskyt kardiovaskulárních chorob

Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Jejich dostatečný příjem má však velký význam pro správnou funkci našeho oběhové systému. Jak snížit riziko výskytu kardiovaskulárních chorob?

Délka života se neustále prodlužuje. Spolu s tím se však také zvyšuje výskyt civilizačních onemocnění. V Evropské unii je 157 milionů lidí, kterým je více než 55 let. Očekává se, že 24 % z nich bude v následujících pěti letech hospitalizováno z důvodu kardiovaskulárního onemocnění. Náklady spojené s kardiovaskulárním onemocněním jsou ročně 266 miliard eur. Vědci spočítali, že dostatečný denní příjem omega-3 mastných kyselin by snížil počet nemocných o 1,5 milionu osob.

Vyplývá to ze studie z roku 2018 Healthcare Cost Savings of Omega-3 Food Supplements in the European Union, kterou zadala Evropská asociace výrobců doplňků stravy Food Supplements Europe.

Omega-3 mastné kyseliny se výrazně podílejí na zásadních procesech v naší oběhové soustavě. Podporují srdeční činnost, působí jako prevence vzniku krevních sraženin, které jsou životně nebezpečné, ale snižují i krevní tlak. Mimo to mají protizánětlivé účinky či snižují hladinu škodlivých tuků v krvi. Omega-3 mastné kyseliny jsou potřebné pro správnou tvorbu membrán buněk. „Jejich nedostatek se prvotně projevuje zvýšenou únavou, zhoršenou pamětí, suchou pokožkou, zvýšenou lámavostí nehtů i vlasů, ale také změnami nálad,“ přibližuje problematiku Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Pro získání dostatečného množství omega-3 mastných kyselin je důležité přijímat pestrou stravu a zejména se zaměřit na určité potraviny. Omega-3 mastné kyseliny získáte z ryb, jako jsou losos, tuňák, makrely či pstruh. Využít můžete však i rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin, a to ořechy, lněná, dýňová a chia semínka. Na trhu jsou dostupné rovněž doplňky stravy, které pomáhají s doplněním běžné stravy o omega-3 mastné kyseliny. Umožní vám získat jejich potřebné množství, a pomáhají tak v boji s kardiovaskulárními onemocněními.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.